Copa: Higuaín az oka, hogy nem Messi minden idők legjobbja?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.06. 13:46
null
Gonzalo Higuaín a Copa América fináléjában (Fotó: Reuters)
Gonzalo Higuaín nem a fontos pillanatok embere. Az elmúlt egy évben biztosan nem. Inkább a kihagyott helyzeteké.

„Ha Gonzalo Higuaín berúgja azt a két helyzetét (vb-dőntő és Copa-döntő – a szerk.), mostanra Lionel Messi lenne minden idők legjobb futballistája?” – tette fel a költői kérdést a Twitteren Sid Lowe, elismert futballszakíró.

Mire gondolt? Argentína egy éven belül a világbajnokság és a Copa América fináléját is elveszítette. Előbbit hosszabbításban, utóbbit tizenegyesek után. Mi a közös mindkét mérkőzésben? Gonzalo Higuaín és a kihagyott helyzetek.

A Napoli elnöke által 94 millió euróra taksált csatár a Németország elleni vb-döntőn elhibázott egy tiszta ziccert (és rúgott egy lesgólt is)…

...majd a Chile elleni Copa-döntő 92. percében ott volt a lábában a győzelem, de...

...Lavezzi – egyébként nem túl precíz – passzát a kapu torkából nem tudta gólra váltani.

Így átvitt értelemben rajta (is) múlt, hogy a Messi a világbajnokságot és a Copát sem tudta megnyerni, azaz válogatott szinten továbbra sem tud meghatározó trófeát elhódítani – legalábbis erre célzott Sid Lowe, amikor feltette költői kérdését.

(Azért Tata Martino felelősségét se felejtsük el. Az argentinok szövetségi kapitánya a Copa döntőjében Ángel Di María és Sergio Agüero lecserélésekor sem küldte a pályára Carlos Tévezt, aki fantasztikus szezont zárt a Juventusszal. Érthetetlen, hogy miért nem kapott esélyt, főleg úgy, hogy Higuaínról tudni lehetett, nehezen viseli a kiélezett helyzeteket.)

Higuaín szenvedései még nem értek véget a Chile elleni döntő 92. percében, hiszen a tizenegyespárbajban elsőként hibázott a büntetőpontról. Csúnyán kapu fölé vágta.

Lövése kísértetiesen hasonlított ahhoz a büntetőhöz, amelyet a Napoli mezében rontott el a 2014–2015-ös szezon utolsó olasz fordulójában a Lazio ellen. Ha berúgja, 0–2-ről az ő mesterhármasával fordíthatott volna a Napoli és győzelem esetén indulhatott volna a BL-selejtezőben. Higuaín azt a tizenegyest sem rúgta be, a Lazio végül 4–2-re nyert és megszerezte a harmadik helyet.

Persze hiba lenne mindent az ő nyakába varrni, de az biztos, hogy a 27 éves csatár pocsék egy éven van túl, lelkileg és mentálisan mélyre került, kemény munka lesz innen visszajönnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik