Cavani a hajrában döntötte el a Chile elleni csoportrangadót (Fotó: AFP)

 

Edinson Cavani a 82. percben fejelte be az uruguayiaknak győzelmet és előzést jelentő gólt. A három pontnak köszönhetően az uruk elkerülték Kolumbiát, és a brazilok által tönkrevert Peru ellen léphetnek pályára a legjobb négy közé kerülésért. A torna egyetlen százszázalékos csapata, a kolumbiai válogatott Chilének jutott…

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem sokkal azt megelőzően, hogy Cavani szép mozdulattal befejelte Jonathan Rodríguez beadását, Chilének is volt egy nagy lehetősége, de Pablo Díaz fejesét José María Giménez a gólvonal közeléből kivágta.

A nemzetközi tudósítások megjegyzik, hogy négy évvel ezelőtt ugyanezen a napon, a Copa negyeddöntőjében szintén találkozott egymással a két válogatott (akkor 1–0-ra Chile nyert), és Cavanit akkor kiállították, mert megütötte Gonzalo Jarát. A chilei védő akkor azzal provokálta az uruguayit, hogy az ujjával a hátsó felébe nyúlt; nos, az idei Copán korábban csak epizódszerephez jutó, de Uruguay ellen kezdő Jara ezúttal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyot rúgott a pályára berohanó drukkerbe…

„Számomra minden gól egyformán értékes. Sem gólt, sem mérkőzést nem tekintek úgy, mint alkalmat a bosszúállásra. Ezúttal is csak az számít, hogy gólt szereztem” – mondta a riói Maracanában lejátszott kedd hajnali meccs után Cavani.

A csoport másik mérkőzésére nagyon kevesen voltak kíváncsiak – tízezren sem jöttek össze a Belo Horizonte-i stadionban, a 9729 néző negatív rekord az idei Copán –, ehhez képest izgalmas, nyílt csatát vívott egymással Ecuador és a meghívott Japán. Nyerni azonban egyikük sem tudott, így mind a ketten kiestek – az utolsó továbbjutó helyre szintén ácsingózó Paraguay legnagyobb örömére.

COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT

Chile–Uruguay 0–1 (Cavani 82.)
Ecuador–Japán 1–1 (Mena 35., ill. Nakadzsima 15.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Uruguay
3
2
1
7–2+57
2. Chile
3216–2+46
3. Japán 3
2
1 3–7 –4 2
4. Ecuador 3
1
2 2–7 –5 1

A negyeddöntő párosítása: Brazília–Paraguay, Venezuela–Argentína, Kolumbia–Chile, Uruguay–Peru 

A Copa menetrendje itt!