Copa América: Igazságot szolgáltattak a 11-esek - Sampaoli

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.05. 07:23
null
Alexis Sánchez a trófeával a La Moneda elnöki palotában (Fotó: Reuters)
Jorge Sampaoli, a chilei labdarúgó-válogatott argentin szövetségi kapitánya szerint egyértelműen megérdemelt csapata győzelme a Copa América döntőjében – az argentin nemzeti csapat szakvezetője, Gerardo Martino viszont az övéit látta jobbnak.

 

Eltérő nézőpontok ide vagy oda, az utókornak a döntőből az eredmény – Chile–Argentína 0–0, tizenegyesekkel 4–1 – marad fenn, így aztán Sampaoli a győztes jogán fogalmazhatott a döntőt követő sajtótájékoztatón.

„Nagyszerű munkát végeztek a játékosaim. A torna során egyetlen olyan momentumot sem láttam, amely azt sugallta volna, Chilénél volt itt jobb rivális. Eufóriában vannak az emberek, Chilében nyertük meg a Copát... Köszönetet kell mondanom az összes játékosomnak, hogy ennek a részese lehettem” – kezdte.

„Támadóerőben Chile Argentína fölé nőtt. Irányítani tudtuk a mérkőzést egy rendkívül erős argentin csapattal szemben, és a rendes játékidőben is megnyerhettük volna. Azzal a taktikával mentünk ki, hogy mi legyünk a kezdeményező fél, mert ha nem ezt tesszük, akkor Messi megmutatja nekünk, miért ő a világ legjobb futballistája. Messzire kitoltuk a letámadásunkat annak érdekében, hogy mi kezdeményezzünk. Úgy vélem, végig eltökéltebbek voltunk. A tizenegyespárbaj igazságot szolgáltatott, mert végig többet tettünk a győzelemért, mint ellenfelünk” – értékelt.

Sampaoli elmondta, egyelőre nem tudja, folytatja-e edzői munkáját a chilei válogatott élén – most az ünneplésre koncentrál.

„Mi semlegesítettük Chilét, Chile semlegesített minket, kölcsönösen kioltottuk egymást. Otamendi, Lavezzi és a végén Higuaín is eldönthette volna a mérkőzést. Azt hiszem, ezt a döntőt Argentínának kellett volna megnyernie” – így Sampaoli kollégája, Gerardo Martino.

„Kín ez a vereség, hatalmas a szomorúság. Jó Copánk volt, vendégként játszottuk a döntőt, és ott volt előttünk így is a lehetőség. Megint az a szemernyi szerencse hiányzott, erre egyszerűen már nem találok szavakat. Chile remek válogatott, de meg tudtuk fogni, és úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna – csak a helyzeteinket nem használtuk ki. Végtelen a fájdalom, és egyre csak rosszabbodik” – lógatta a fejét Javier Mascherano, az argentinok védekező középpályás klasszisa.

Chile első alkalommal nyerte meg a Copa Américát, így Dél-Amerika tíz csapatából már csak kettő, Ecuador és Venezuela áll kontinentális trófea nélkül. Uruguay 15, Argentína 14, Brazília 8, Paraguay és Peru 2-2, Chile, Kolumbia és Bolívia 1-1 Copa-sikert mutathat fel. Argentína az 1993-as elsősége óta nem tudott nagy trófeát nyerni a felnőtteknél.

COPA AMÉRICA 2015
DÖNTŐ
Chile–Argentína 0–0 – 11-esekkel 4–1
Santiago de Chile
, Nemzeti Stadion, 45 693 néző. Vezette: Roldán (kolumbiai)
Chile: Bravo – Isla, Medel, F. Silva, Beausejour – A. Vidal, M. Díaz, Aránguíz – Valdívia (M. Fernández, 75.) – E. Vargas (Á. Henríquez, 95.), A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Argentína
: Romero – Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo – Biglia, J. Pastore (Banega, 81.), Mascherano – Messi, Agüero (Higuaín, 74.), Di María (Lavezzi, 29.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik