A világ két legértékesebb labdarúgója, Vinícius Jr. és Kylian Mbappé (Fotó: Getty Images)


A kedden közzétett tanulmány alapján a 23 éves világbajnok francia támadó, Kylian Mbappé – aki tavalyelőtt első, 2021-ben ugyanakkor csak 12. volt a listán – piaci értéke 205.6 millió euró (79.9 milliárd forint).

Mögötte a friss Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid brazil szélsője, Vinícius Jr. (185.3 millió euró) a második, míg a nyáron a Borussia Dortmundot az angol bajnok Manchester City kedvéért elhagyó, norvég Erling Haaland (152.6 millió euró) a harmadik.

A legjobb ötbe még Pedri, az FC Barcelona 19 éves középpályása (135.1 millió euró) és a Dortmund angol középpályása, Jude Bellingham (133.7 millió euró) fért be.A 100 fős lista 83. helyén foglal helyet az RB Leipzig magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek értéke (54.2 millió euró) alig marad el a Mohamed Szalahétól, ráadásul megelőzi a Tottenham friss PL-gókirály klasszisát, Szon Hung Mint.

 

A hátvédek közül a Manchester Cityben futballozó portugál Ruben Dias (109.6 millió euró), a kapusok között a PSG-ben szereplő olasz Gianluigi Donnarumma (73.7 millió euró) áll a legelőkelőbb helyen a 100 játékost tartalmazó listán, amelyről 41-en szerepelnek a Premier League-ben.

(MTI)

Érdekesség, hogy habár nem most éli története legsikeresebb napjait az FC Barcelona, a katalán klub adja (a Manchester Cityvel holtversenyben) a legtöbb játékost a top 10-be: Pedrit, Frenkie De Jongot és Ferran Torrest. 

Ahogyan az a listán elfoglalt helyezéseken is látszik, a CIES a legtöbb esetben komoly hangsúlyt fektetett az életkorra és az elérhető potenciálra – mint mindig.