CIES: európai átlag felett a magyar saját nevelésű futballisták játékideje

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.05.10. 15:47
null
Schön Szabolcs az egyik kiemelkedő játékosa volt az MTK-nak a 2020–2021-es idényben. (Fotó: Árvai Károly)
Több játékidőt kaptak a saját nevelésű labdarúgók az MTK-nál, mint az Ajaxnál – derült ki Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legújabb kutatásából.

A CIES azokat a játékosokat tekinti saját nevelésűnek, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet töltöttek a klub utánpótlásának kötelékében. A kimutatásban a futballisták játékidejének százalékos arányát vizsgálja 27 UEFA-tagország élvonalbeli csapatainak 2021. május 5-ig lejátszott mérkőzésein.

A topligás együttesek közül a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Celta Vigo teljesített a legjobban (48.97 százalék), ami a hetedik helyre elég. Mellette a La Ligából aReal Sociedad került még be a legjobb tíz közé 48.54 százalékkal. A spanyol bajnokság klubjai után a franciák (Ligue 1) teljesítettek a legjobban, hiszen a Saint-Étienne 35.03 százalékban játszatta saját nevelésű labdarúgóit, míg az angolokat (Premier League) a Brighton & Hove Albion képviseli 30.01-es eredménnyel a legjobbak közt.

A fiataloknak legtöbb játékidőt biztosító csapatok (Fotó: football-observatory.com)
A fiataloknak legtöbb játékidőt biztosító csapatok (Fotó: football-observatory.com)

A magyar csapatok közül az MTK Budapestteljesített a legjobban, a 32 mérkőzésen vizsgált 12 labdarúgó a játékidő 37.1 százalékában volt a pályán, amellyel a játékosnevelésben kulcsszerepet vállaló AFC Ajaxot is megelőzi a klub. Mellettük a Budapest Honvéd 30.8, míg a Puskás Akadémia 25.72 százalékos eredményt ért el. Érdekesség, hogy a Mezőkövesdnél egyetlen saját nevelésű labdarúgó sem kapott szerepet, de aFehérvárnál is csak egy. A magyar bajnokságban a saját nevelésűek átlagban a játékidő 13.7 százalékát töltötték a pályán, ami meghaladja az európai átlagot (13.2%).

A magyar csapatok statisztikája a kutatásban (Fotó: football-observatory.com)
A magyar csapatok statisztikája a kutatásban (Fotó: football-observatory.com)

 

A legtöbb hazai nevelésű futballistát a szlovák Zilina játszatta, a játékidő 61.5 százalékában szerepeltek, míg mögöttük az ukrán Dinamo Kijev és a cseh Sigma Olomuc végzett.

A legtöbb saját nevelésű játékost a cseh Sigma Olomuc és a francia Saint-Étienne alkalmazta (17), mellettük pedig további tíz együttes foglalkoztatott legalább 15 olyan játékost, aki 15 és 21 éves kora között is huzamosabb ideig szolgálta a klubot.

A bajnokságokat vizsgálva a legtöbbet a szlovéneknél játszották a saját nevelésűek, hiszen átlagban a játékidő 26.8 százalékát kapták meg, míg a legrosszabbul a portugál bajnokság teljesített (4.7%). A top bajnokságok közül a spanyol az európai átlag (13.2%) felett teljesített a maga 15.7-es átlagával, míg az angolok 12.6-es, a franciák 11.8-es, míg a németek 10.5-es átlagot produkáltak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik