CIES: a lista, amelyen az Eibar játékosa lepipálja Mbappét és Haalandot is

Vágólapra másolva!
2021.03.22. 13:59
null
Edu Expósito (szemben) egyetlen gólt sem szerzett még ebben a spanyol bajnoki idényben, de így is messze az Eibar legértékesebb játékosa (Fotó: AFP, archív)
A Nemzetközi Sporttudományok Központja (CIES) legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogy az öt európai topligában szereplő 98 klub legértékesebb játékosának körülbelüli ára hány százalékát teszi ki saját egyesülete keretösszértékének.

 

Az elemzés nem részletezi, hogy a futballisták értékét pontosan milyen „tudományos mutatók” alapján határozták meg, de a kutatás szerint például az FC Barcelonának Frenkie de Jong, a Manchester Citynek Phil Foden, a Real Madridnak Vinícius Júnior, a Bayern Münchennek Alphonso Davies, míg a Manchester Unitednek Marcus Rashford a legértékesebb játékosa. Az nem meglepetés, hogy a Borussia Dortmundnak Erling Haaland, a Paris Saint-Germainnek pedig Kylian Mbappé.

Rashford és Haaland értékét egyaránt 150 és 200 millió euró közé becsüli a tanulmány, Joao Félixét, Fodenét, Mbappéét és Bukayo Sakáét 120-150 millióra, majd utánuk következnek a 90 és 120 millió euró között értékelt játékosok, mint Timo Werner, De Jong, Davies, Lautaro Martínez vagy éppen Matthijs de Ligt.

A KLUBONKÉNTI HÚSZ LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS

 

Ha a százalékok szerint rangsorolunk, akkor a spanyol élvonalbeli Eibar középpályása, Edu Expósito áll az élen, az ő értéke ugyanis a baszk klub keretének több mint 39 százalékát teszi ki. Ezen a listán Dwight McNeil (Burnley, 35.3%) a második és Ozan Kabak (Schalke 04, 32.3%) a harmadik, igaz, utóbbi labdarúgó január óta a Liverpoolnál szerepel kölcsönben. Mbappé (22.3%) és Haaland (21.5) saját klubjuk keretértékének több mint egyötödét teszik ki.

A SAJÁT KLUBJUK KERETÉHEZ VISZONYÍTOTT LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSOK

 

A teljes listákat ide kattintva tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik