Belgium: nem csitul az újítási kedv, átszabnák a bajnokságot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.06. 14:02
A jelenleg is sajátos rendszerben működő, alapszakaszra és többlépcsős rájátszásra épülő belga labdarúgó-bajnokságban újabb reformra készülnek: a héten kiszivárgott terv szerint a 2015–2016-os idénytől 12 csapat szerepel az élvonalban a jelenlegi 16 helyett.

A neves gazdasági tanácsadó cég, az Ernst & Young javasolta a bevezetni szándékozott modellt, amelyik a mostani 16 csapatos élvonalat és 18 csapatos másodosztályt 12-12 csapatos A- és B-ligával váltaná fel – azaz tízzel kevesebb csapat alkotná a két profi ligát.

Arról egyelőre nincs információ, hogyan hajtanák végre a létszámcsökkentést, az új szisztéma működése viszont már körvonalazódott: mindkét osztályban oda-vissza alapon 22 fordulós körmérkőzést játszanának a csapatok, majd az A-liga első nyolc helyezettje küzdene tovább a bajnoki címért és az európai kupahelyekért, a maradék négy és a B-liga első négy helyezettje pedig a bennmaradásért.

Az erősebb klubok várhatóan támogatják majd a változtatást, a kisebbek kétségkívül ellene lesznek – jövendöli a belga szaksajtó.

A belga bajnokság legutóbb a 2009–2010-es szezon előtt esett át jelentős ráncfelvarráson: akkor vezették be a kissé bonyolult, a rájátszásban minden csapatot megmozgató rendszert, s csökkentették az élvonal klubjainak számát 18-ról 16-ra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik