Beckham és Cruyff a fedélzeten, indul a vb-csata

Vágólapra másolva!
2010.05.14. 13:19
null
David Beckham, Sepp Blatter FIFA-elnök és az angol pályamű (Fotó: Action Images)
Kilenc delegációt vártak pénteken a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházába, hogy átadják pályázatukat a 2018-as és/vagy a 2022-es világbajnokság megrendezésére. A FIFA az év végén, december 2-án dönti el, mely országok láthatják vendégül a két tornát.

Péntek délelőtt a 750 oldalas dokumentációval kopogtató ausztrál delegáció fogadásával kezdődött meg, majd az angolok 1752 oldalas anyagának átvételével folytatódott a világbajnoki pályázatok átadásának (World Cup Bid Book Handover) ceremóniája a FIFA zürichi főhadiszállásán.

„S akkor most elvégezzük a kezdőrúgást" – fogadta Sepp Blatter FIFA-elnök Frank Lowyt, a Füleken született, a második világháború éveit gyerekként Budapesten átvészelő milliárdos üzletembert, aki az Ausztrál Labdarúgó-szövetség elnökeként adta át országa pályázatát, természetesen reménykedve abban, hogy „imájuk meghallgatásra talál", azaz ők lesznek a szerencsés befutók.

Az egyes kandidálók ábécésorrendben járultak a FIFA elnöke elé, és a delegációk olyan egykori világhírű futballisták felvonultatásával igyekeztek nyomatékot adni rendezési szándékuknak, mint a London olimpiai törekvéseit már sikerrel támogató David Beckham (Anglia), illetve Johan Cruyff, Ruud Gullit és Paul Van Himst (Hollandia-Belgium).

Blatter elnök környezetéből származó információk szerint Európa inkább a 2018-as tornára számíthat, ez az oka annak, hogy a három ázsiai ország csak az időben későbbi viadalra kandidál. A versenykiírás értelmében az a kontinens, amelyiknek képviselője megkapja a 2018-as rendezési jogot, automatikusan kiesik a 2022-es vb-ért folyó vetélkedésből.

többek közt Ruud Gullit és Johan Cruyff is kerékpárral érkezett, hangoztatva a környezetvédelem fontosságát (Fotó: Reuters)
többek közt Ruud Gullit és Johan Cruyff is kerékpárral érkezett, hangoztatva a környezetvédelem fontosságát (Fotó: Reuters)

Mivel az idei világbajnokságot Dél-Afrikára, a 2014-esre pedig Brazíliában kerül sor, a rotációs elvnek megfelelően afrikai és dél-amerikai országok nem pályázhattak a következő két alkalomra.

Ami a konkrét elvárásokat illeti: a pályázónak legalább tizenkét stadionról kell gondoskodnia, továbbá a csapatok számára edzéslehetőségről. A  FIFA kíváncsi a kereskedelmi szálláshelyek számára, a biztonsági intézkedésekre, az orvosi háttérre és a szurkolók számára kínált alternatív szórakozási lehetőségekre is.

Mindezek alátámasztásául a jelentkezőknek be kell mutatniuk a rendezésre adott kormánygaranciát, a házigazdának szánt városokkal és helyszínekkel kötött szerződéseket, valamint a lebonyolítás pénzügyi és biztosítási tervezetét.

A FIFA delegációi július és szeptember között felkeresik az érintett országokat, és helyszíni tapasztalataikat összevetik a papírra vetettekkel. Sepp Blatter elnök december 2-án hirdeti ki, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága melyik két pályázónak ítélte meg a rendezési jogot.

A 2018-AS ÉS A 2022-ES LABDARÚGÓ-VB-RE PÁLYÁZÓ ORSZÁGOK 
A KÉT TORNA BÁRMELYIKÉT MEGRENDEZNÉK
Anglia
Ausztrália
Egyesült Államok
Hollandia-Belgium
Oroszország
Spanyolország-Portugália
CSAK A 2022-ES TORNÁT LÁTNÁK VENDÉGÜL
Dél-Korea
Japán
Katar
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik