Banános drapériával üzentek a szurkolók

Vágólapra másolva!
2010.08.24. 09:56
null
Íme, a banános transzparens
A Lokomotiv Moszkva szurkolóinak egy csoportja megköszönte a West Bromwich Albionnak, hogy megvette tőlük a nigériai válogatott Peter Odemwingie-t. A gond csak az, hogy mindezt egy egyértelműen rasszizmust sugárzó drapéria segítségével tették az orosz klub drukkerei.

 

Az angol élvonalba idén visszajutott West Brom néhány napja szerezte meg a Lokomotiv Moszkvától Peter Odemwingie-t, aminek az orosz klub híveinek egy csoportja kifejezetten örül. Ezt csapatuk hétvégi bajnokiján nyilvánosságra is hozták a szóban forgó szurkolók, mégpedig egy drapérián amelyre a „Thanks West Brom", azaz „Köszönjük, West Brom" feliratot festették. Ezzel önmagában még nem lett volna gond, ám a szavak között egy banán volt látható, amely egyértelmű utalás a játékos bőrszínére.

A transzparens valószínűleg nagy visszhangot vált majd ki Nigériában, valamint bizonyítja, hogy Oroszországban továbbra is komoly problémát okoz a rasszizmus.

A 29 éves Odemwingie nigériai apa és orosz anya gyermeke, aki az üzbegisztáni (akkor még szovjet) Taskentben született. A támadó középpályásként és csatárként is bevethető futballista orosz és nigériai állampolgársággal is rendelkezik, ám ez nem mentette meg attól, hogy folyamatos célpontja legyen Oroszországban a rasszista felhangú (verbális) támadásoknak.

Egy orosz újságíró, Alekszandr Tretyak szerint ez is közrejátszott abban, hogy Odemwingie a Premjer-ligában nem igazán találta góllövő cipőjét. Ezt támasztja alá az is, hogy a támadó első Premier League-mérkőzésén győztes találatot jegyzett a West Brom színeiben a Sunderland ellen.

Oroszország pályázik a 2018-as világbajnokság megrendezésére, de a hétvégi eset biztos nem jelent jó pontot a döntéshozóknál (sem).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik