Ausztria: Grazban közteret neveznének el a vasárnap elhunyt Ivica Osimról

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 16:19
null
Ivica Osim (1941–2022) (Fotó: AFP)
Grazban utcát vagy teret neveznének el Ivica Osim legendás labdarúgóedzőről, aki vasárnap hunyt el – írja az MTI.

 

Elke Kahr polgármester kedden elmondta, szándékai szerint a Sturm Graz stadionja előtti tér, vagy az Augarten nevű városi park – a klub alapításának helye – viseli majd a 81 éves korában elhunyt mester nevét. A lehetőségeket hamarosan megvitatják Osim családjával, a városvezetés pedig pénteken tárgyal az indítványról.

A szarajevói születésű Ivica Osim játékosként 1970-ig a Zeljeznicarban szerepelt, majd nyolc évig Franciaországban futballozott. A jugoszláv válogatottban 16 alkalommal lépett pályára, nyolc gólt szerzett, és az 1968-as Európa-bajnokságon ezüstérmes volt.

Edzőként a Zeljeznicar, a Partizan Beograd, a Panathinaikosz, 1994 és 2002 között a Sturm Graz, majd a japán JEF United Chiba csapatát irányította, illetve 1986 és 1992 között a jugoszláv, később egy évig a japán válogatott szövetségi kapitánya volt. A Sturm Graz – amelynek 1999-től Korsós György és Szabics Imre is a játékosa volt – az osztrák bajnokságot kétszer, a kupát háromszor nyerte meg az irányításával, ráadásul háromszor csoportkörös volt a Bajnokok Ligájában.

A Sturmnál 2009-ben a klubtörténet legjobb edzőjének választották meg. Utoljára a bosnyák labdarúgó-szövetségnél tevékenykedett, majd a visszavonulása után Grazban élt, ott is hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik