Ausztrália: az igazgató elnézést kért a Puskás-szobor állapotáért és rögtön intézkedett

P. K., SZ. GY.P. K., SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2021.01.30. 11:41
null
Puskás Ferenc szobrát 2017-ben avatták fel Melbourne-ben, az ünnepségen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Bélteky Róbert és az azóta elhunyt magyar származású ausztrál televíziós legenda, Les Murray is részt vett (szemben, balról jobbra, fotó: Mariczky Balázs)<br />
Az ausztrál, a nemzetközi és a magyar sporttörténelem kultikus helyén, a melbourne-i Olimpiai parkban 2017-ben avatták fel Puskás Ferenc bronzszobrát, amit ismeretlenek megrongáltak, a rajta lévő táblát ellopták. Az Olimpiai park igazgatója, John Harnden elnézést kért a történtekért és gondoskodik a helyreállításról.

 

 

You can read the full article in English here!

A melbourne-i Olimpiai park igazgatója elnézést kér és két héten belül megjavítják a megrongálódott talapzatot – áll a Mikola István nagykövetnek küldött levelében, amelyről a szoborállítást finanszírozó Bélteky Róbert, a labdarúgó NB I-ben szereplő Budafok Melbourne-ben élő tulajdonosa tájékoztatta a Nemzeti Sportot.

A szoborral kapcsolatos gondokról a hvg.hu írt a minap egy Twitter-posztra hivatkozva, de az ausztrál sajtót és a közösségi médiát is bejárta a hír. A Manchester United és az Aston Villa korábbi kapusa, Mark Bosnich is továbbosztott erről egy képet.

Bosnich tweetje a rongálásról (Forrás: Twitter)
Bosnich tweetje a rongálásról (Forrás: Twitter)

 

John Harnden azt is írja levelében, hogy a szobor környékét már rendbe tették, amiről Bélteky úr személyesen is meggyőződött. Hozzáteszi, tisztában vannak Puskás sportolói nagyságával, és szívesen részt vesznek egy idei megemlékezés megszervezésében, illetve abban, hogy a talapzat borítását márványra cseréljék.

Puskás Ferenc 1989 és 1991 között volt a South Melbourne Hellas szakvezetője, irányításával 1991-ben megnyerte a csapat a bajnoki (National Soccer League) „nagydöntőt”.Ezt és a Puskásék által szintén megnyert kupadöntőt is az Olimpiai parkban akkor még álló stadionban rendezték, és itt volt, a mai szobortól néhány száz méterre az az uszoda is, amelyben a legendás magyar–szovjet vízilabda-mérkőzést rendezték a közvetlenül a magyar forradalom vérbe fojtását követő 1956-os melbourne-i olimpián az egész világ és a helyi magyar emigráció élénk érdeklődésétől kísérve. A játékok után sok magyar sportoló és szakember maradt Ausztráliában, majd még több honfitársunk talált otthonra a déli országban.

A Puskás tiszteletére leleplezett szobor – melynél a melbourne-i magyar konzulátus minden évben koszorúzást szervez – 2017-es avatóünnepségén a Nemzeti Sport is részt vett – akkori tudósításunkat és képgalériánkat itt tekintheti meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik