Argentína: máj-, vese-, szív- és érrendszeri betegsége is volt Maradonának

Vágólapra másolva!
2020.12.23. 18:31
null
Maradonára emlékeznek a gyászolók halála napján Nápolyban (Fotó: AFP)
Elkészült az egy hónapja, november 25-én elhunyt Diego Maradona boncolási jegyzőkönyve, amely szerint a korábbi argentin válogatott labdarúgó máj-, vese-, szív- és érrendszeri betegségekben is szenvedett, ugyanakkor a boncolás során nem találtak a szervezetében alkohol- és kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

 

Buenos Aires egyik elővárosának, San Isidrónak a főügyésze hozta nyilvánosságra a boncolási jegyzőkönyvet helyi idő szerint kedd este. A boncolást azért rendelték el, hogy kiderüljön: a november elején kórházban kezelt Maradona halálában közrejátszhatott-e bármilyen gondatlanság vagy hanyagság.

Erre nem derült fény, arra viszont igen, hogy az 1986-as labdarúgó-világbajnokságot megnyerő argentin válogatott csapatkapitánya utolsó éveiben egy sor betegségben szenvedett: májzsugora mellett veseelégtelenséget, szívbetegséget és érrendszeri rendellenséget is felzártak a vizsgálatok. Az elvégzett toxikológiai vizsgálat kimutatta, hogy Maradona vérében vagy vizeletében nem volt alkohol vagy kábítószer, ugyanakkor antidepresszánsokat, antipszichotikus szereket és egy egész sor gyógyszert szedett a különböző fekélyei, görcsei, emésztési nehézségei kezelésére, egyéb betegségeire és függőségeire.

„Ami a vizsgálatokból kiderült, az legalább olyan fontos, mint ami nem derült ki. Ami biztos: a rengeteg gyógyszer mellett Maradona a szívbetegségére nem kapott gyógyszert” – idézi a Reuters beszámolója a Telam hírügynökségnek nyilatkozó vizsgálati forrást.

Az már korábban kiderült, hogy Maradona szívelégtelenségben szenvedett, ám az csak most vált ismertté, hogy a legenda szívének súlya a normális duplája volt, ugyanakkor a mostani vizsgálat megerősítette, hogy halálát tüdőödéma okozta, amely a szívelégetlenségére vezethető vissza.

Maradona, az Argentinos Juniors, a Boca Juniors, az FC Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, s hazája szövetségi kapitányaként vezethette a nemzeti csapatot a 2010-es világbajnokságon. A játékos-pályafutása befejeztével egészségi, alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Idén november elején agyvérzés miatt műteni kellett, s ugyan a beavatkozás után már otthonában lábadozott, november 25-én elhunyt.

A további, Maradonával kapcsolatos cikkeinket, híreinket megtekintheti ide kattintva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik