„CR a futball új királya”, Ibráé a Puskás-díj - a nap történései

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.13. 14:01
A Real Madrid portugál támadója, Cristiano Ronaldo kapta meg a 2013-as év legjobb játékosának járó Aranylabdát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi gáláján. A legjobb edző a Bayern Münchennel öt trófeát (Bajnokok Ligája, Bundesliga, Német Kupa, Európai Szuperkupa és klubvilágbajnokság) megnyerő Jupp Heynckes lett. A Puskás-díjat Zlatan Ibrahimovic kapta – a díjat Orbán Viktor miniszterelnök adta át. Folyamatosan frissülő cikkünkben végigkövettük a nap eseményeit.
– 2008 UTÁN ISMÉT CRISTIANO RONALDÓÉ AZ ARANYLABDA
– HEYNCKES AZ ÉV EDZŐJE
– HEYNCKES AZ ÉV EDZŐJE

– IBRAHIMOVICÉ A PUSKÁS-DÍJ – ORBÁN VIKTOR ADTA ÁT
– NÉGY BARCELONA-, HÁROM BAYERN-JÁTÉKOS AZ ÉV CSAPATÁBAN

23.25 KÖSZÖNJÜK A MAI KITÜNTETŐ FIGYELMET! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ CIKKÜNK EZENNEL A VÉGÉHEZ ÉRT. DE HOLNAP MINDENT ELKÖVETÜNK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY ÚJABB ÉRDEKESSÉGEKET OLVASSANAK A MAI ARANYLABDA-GÁLÁRÓL ÉS UTÓÉLETÉRŐL. A HOLNAPI VISZONTLÁTÁSRA!

23.05 Ribéry mindent megnyert, nem volt elég. Általában ez az össznépi vélekedés Németországban. Részletek itt!

22.45 PLATINI SAJNÁLJA RIBÉRYT „Nagyon csalódott vagyok Ribéry miatt. Szóval akkor jövőre CR-Messi, egy évre rá Messi-CR, még egy évvel később CR-Messi lesz a sorrend? 50 éven keresztül a pályán nyújtott eredményekért járt a díj, most pedig inkább a játékosok összteljesítményéért, és ez probléma" – mondta Platini az Aranylabda-gála után. Az UEFA elnöke természetesen elismerte Cristiano Ronaldo képességeit, megemlítette, hogy mekkora futballista, de ezúttal csalódott volt.

22.13 Bhutánban Özil és Müller hódít, Kínában T. Silva. Zlatan Ibrahimovicra is érkezett szavazat rendesen (többek között Albánia, Szerbia, Svédország, Bosznia és Horvátország is adott neki egy első helyet). Tekintse meg az érdekesebb voksokat!

21.40 Messi szerint Cristiano Ronaldo megérdemelten nyert. Persze négy Aranylabdával a puttonyban nem is nehéz ilyen szépeket nyilatkozni. Érdekes azonban, hogy az argentin győzelmére senki sem számított, mégis ő lett a második. A Barcelona klasszisának véleménye itt!

21.20 A Marca címlapja tökéletesen összefoglalja a lényeget: Cristiano Ronaldo a futball új királya.

A Marca dicsőíti a madridi sztárt, aki immár kétszeres aranylabdás
A Marca dicsőíti a madridi sztárt, aki immár kétszeres aranylabdás

21.01 Ribéry egyelőre nagyon csalódott. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy nem nyilatkozott a France Footballnak.

20.55 Ő SEM GÉP! Ronaldo sírva vette át a díjat. Pályafutása során másodszor kapta meg az elismerést.

20.38 Magyarországról nem érkezett szövetségi kapitányi szavazat. Az már korábban kiderült, hogy a válogatott csapatkapitánya, Juhász Rolandnál Franck Ribéry lett az első, Lionel Messi a második, Zlatan Ibrahimovic pedig a harmadik. Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírójának sorrendjét itt tekintheti meg!

20.30: Hamar kiderült a pontos végeredmény is: végül Messi lett a második, míg a harmadik helyen a végső győzelemre is esélyesnek tartott Ribéry végzett.

A VÉGEREDMÉNY
1. Cristiano Ronaldo (27.99 százalék)
2. Lionel Messi (24.72)
3. Franck Ribéry (23.39)
4. Zlatan Ibrahimovic (5.29)
5. Neymar (3.17)
6. Andrés Iniesta (2.08)

20.01 CRISTIANO RONALDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nem született meglepetés, amikor kitolták a szavazás határidejét, gyakorlatilag borítékolható volt, hogy CR-é lesz majd az elismerés. Vitathatatlan, hogy a világ egyik legjobb futballistája a portugál, és az is, hogy megérdemli a díjat. Ribéryt azért egy kicsit sajnáljuk...

„Nincsenek szavak. Köszönöm a társaimnak, a madridi csapattársaknak, a portugál válogatottnak, meg természetesen a családomnak. Akik ismernek, tudják, hogy sokan segítettek: a menedzserem, az elnökünk és ne felejtsük Eusébiót. Valamint a kedvesemet és a fiamat is meg kell említenem. Köszönöm mindenkinek" – mondta C. Ronaldo könnyezve, a díjjal a kezében.

ÉS JÖN A „FŐDÍJ” – A FÉRFI ARANYLABDA

19.57
Az év női játékosának járó díjat Nadine Angerer kapta meg. A német válogatott kapusa az előző évben úgy nyert Európa-bajnokságot, hogy mindössze egy gólt kapott – a Norvégia elleni döntőben (1–0) ráadásul két büntetőt is megfogott.

Peléé a tiszteletbeli Aranylabda
Peléé a tiszteletbeli Aranylabda

19.50 Közben összegyűjtöttük, hogy Messi eddig milyen ruhakölteményekben jelent meg az eddigi gálákon. Tekintse meg a divatbűnöket egyben! Persze akad köztük kevésbé rossz is.

19.46Már át is adták az Aranylabdát! A tiszteletbelit... Pelé még aktív játékosként nem kaphatta meg a díjat, mert amikor még aktív volt, csak Európában játszó futballisták kaphatták az elismerést. A legendás brazilt állva tapsolták meg!

19.39 Ibrahimovicé a legszebb gól! Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Júlio César adta át a díjat a svéd klasszisnak. Ibra 2012. november 14-én lőtte a gólt az angoloknak, alábbi videónkon meg is tekintheti.

JÖN A PUSKÁS-DÍJ!

19.35 A Fair Play-díjat az Afgán Labdarúgó-szövetség kapta. Keramuuni Kadim, a szövetség elnöke vette át a díjat. „A háború sújtotta országban a labdarúgás egységet teremtett" – mondta.

19.29 Közben új képekkel bővült folyamatosan frissülő galériánk. Öltöny, nyakkendő, ízléses és ízléstelen ruhák. No, meg már a mémgyár is beindult. KÉPGALÉRIA ITT!

19.27 A gálán természetesen komoly szerepet kap az idei világbajnokság. Ezúttal Pelé, Amarildo és Cafú osztja meg értékes gondolatait a tornáról. „Fegyelmezett szurkolók, brazil győzelem" – Amarildo például erről álmodozik.

19.15 Egy kis lazulás a feszített tempóban: Marc Sway zenélt. Aki nem tudná, ki ő, itt egy videó róla!

19.08 Az év edzőjének járó díjnál nem született meglepetés: Jupp Heynckes gyakorlatilag mindent megnyert a Bayernnel ebben az évben. Most az év edzőjének is megválasztották a visszavonult szakembert. Megérdemelte.

Heynckes – vitathatatlanul a legjobb edző volt 2013-ban
Heynckes – vitathatatlanul a legjobb edző volt 2013-ban

„A Bayernnél minden adott volt, hogy nyerjünk. Mindenki közös munkája kellett a sikerhez. Nagyon örülök, hogy így koronázhattam meg a pályafutásomat. Köszönöm mindenkinek!" – kommentálta győzelmét a díjazott.

19.03: A nőknél Silvia Neidet, a német válogatott szövetségi kapitányát választották az év legjobbjának.

18.55 Miután korábbi és mostani brazil klasszisok (Ronaldo és Neymar) „promózták” a jövő évi világbajnokságot, emlékeztünk a nemrég elhunyt portugál legendára, Eusébióra.

18.45 A FIFA elnöki díját Sepp Blatter adja át a 16-szoros belga bajnoknak, aki három olimpián vett részt, majd lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyolcadik elnöke. Ő Jacques Rogge.

18.40 Egyedül Iniesta nem jött el a gálára az "álomcsapatból". Összesen négy Barcelona- és három Bayern-játékos a legjobbak között. Érdekes, hogy a BL-döntős Dortmundból senki sem került be a csapatba.

18.34 Zinedine Zidane érkezett, elsőként a FIFPro év csapatát jelentik be. Nézzük a neveket: Neuer – D. Alves, Ramos, T. Silva, Lahm – Iniesta, Xavi, Ribéry– Messi, Ibrahimovic, C. Ronaldo

18.30 Kezdődik. Megérkezett Fernanda Lima és Ruud Gullit is. És természeten a három hölgy és a három férfi jelölt is itt van már.

ELKEZDŐDÖTT A GÁLA!

18.20: HIVATALOS! Messi tényleg ebben a bordó(?) csodában jelent meg a gálán. Tekintse meg videónkat, amelyen CR és a Barcelona játékosa is autogramokat osztogat érkezéskor.

18.14 „Örülök, hogy egy magyarról elnevezett díjat egy magyar adhat át, de legjobban akkor örülnék, ha egy magyar kaphatná" – mondta a helyszínen a Nemzeti Sportnak a miniszterelnök.

18.02 A Nemzeti Sport Online Facebook-oldalán már megszületett a döntés, olvasóink egyhangú többséggel Cristiano Ronaldónak ítélnék oda az Aranylabdát. A Real Madrid sztárjára több szavazat érkezett, mint két riválisára, Franck Ribéryre és Lionel Messire összesen. Még szavazhat ön is!

17.50 Messi legendásan extravagáns (értsd: ízléstelen) rucikban tud megjelenni az Aranylabda-gálákon. Állítólag ma ezt a gyöngyszemet viseli majd. --->

17.39 Érkeznek a sztárok, kattintgatnak a fotósok. Sportszelep-rovatunk folyamatosan frissülő képgalériájában megtekintheti, hogy ezúttal mennyire extravagáns öltözékekben érkeztek a sztárok. Galéria itt!

17.10 „Minden futballista tudja, kik az igazán jók, és engem nagyon büszkévé tesz, hogy most olyanokkal vetélkedhetek, mint Lionel Messi és Franck Ribéry. Kiváltság és megtiszteltetés, éppolyan nagy erőpróba, mint amikor a klubommal vagy a válogatott vívunk meg egy nagy csatát. Ők ugyanúgy küzdenek a saját színeikért, mint én az enyémekért, mindhárman nyerni akarunk, és mindhárman nyerhetünk is" – ezt pedig már CR mondta. A pár óráig még mindenképpen csak egyszeres aranylabdás portugál teljes nyilatkozatát itt tekintheti meg.

17.00 A France Football biztosra megy, legalábbis a neten terjengő kép szerint megvan a három lehetséges címlap.

Ezek a díjak kerülnek ma kiosztásra (Fotó: Papp Gábor)
Ezek a díjak kerülnek ma kiosztásra (Fotó: Papp Gábor)

16.45 Kis lazítás még a nagy izgalmak előtt! Nézzük csak meg, hogy ki is lesz az est házigazdája! Na persze nem Ruud Gullitra gondolunk, hanem... Szépség itt!

16.30 „Élvezném, ha elég szerencsés lennék ahhoz, hogy újabb Aranylabdát nyerjek, de ezúttal már amiatt is boldog vagyok, hogy itt lehetek. Amit Cristiano Ronaldo a klubjáért és a válogatottjáért tett, az tiszteletre méltó” – vélekedett Messi.

16.11 „Már elmondtam párszor, hogy szerintem Messi a világ legjobbja. Örülök, hogy itt lehetek a díjátadón ezekkel a fantasztikus futballistákkal” – mondta Ribéry a sajtótájékoztatón, aki szerint azért ő magának kellene kapnia az Aranylabdát.

„Ha nem én kapom a díjat, akkor abban nem látok semmi logikát. Nem tudom, hogy mit kellene még csinálnom, hogy enyém legyen a díj. Két fantasztikus játékos még a jelölt, de ebben az évben megnyertem mindent” – tette hozzá.


16.05 Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund trénere úgy fogalmazott, hogy „reméli, hogy a szavazók értenek annyira a futballhoz, hogy Jupp Heynckest választják a legjobb edzőnek". Sportszerű nyilatkozat, gyakorlatilag a nagy rivális trénerét méltatta.

16.00 Előtte egy kis lazítás: a Football Manager készítői Cristiano Ronaldót, Lionel Messit és Franck Ribéryt is „betették” egy-egy angol másodosztályú csapatba. Ki hogyan teljesített? Cikkünkből kiderül.

A sajtótájékoztatón mindenki szépeket mondott a másikról (Fotó: reuters)
A sajtótájékoztatón mindenki szépeket mondott a másikról (Fotó: reuters)

15.55 Az Aranylabda három jelöltjével sajtótájékoztató kezdődött Zürichben. Hamarosan jönnek a nyilatkozatok!

15.50 Az ötödik Puskás-díjat Orbán Viktor adja át ma Zürichben. A miniszterelnököt Sepp Blatter, a FIFA elnöke kérte fel – adta hírül a Puskás Akadémia hivatalos honlapja.

15.45 Rio Ferdinand, a Manchester United játékosa különös ígéretet tett a Twitteren. A rutinos védő azt írta, ha nem Cristiano Ronaldo kapja az Aranylabdát, végigszalad pucér fenékkel az utcán. Rettegj, Manchester!

15.30 Tudják, mennyit ér az Aranylabda? Egészen pontosan 13.300 eurót, azaz mintegy négymilliómagyar forintot. Értékes „gömb”, jövendőbeli gazdája talán jobban vigyáz rá, mint Sergio Ramos a Király-kupára.

15.25 A ceremónia házigazdái Ruud Gullit, korábbi holland válogatott labdarúgó és Fernanda Lima brazil modell lesznek.

15.10 Időközben Lionel Messi és felesége, Antonella Roccuzzo is megérkezett Zürichbe, a díjátadó helyszínére.

14.55 Lahm mellett természetesen Arjen Robben is reméli, hogy müncheni csapattársa, Ribéry kapja az Aranylabdát. „Reméljük, hogy Franck nyer. Nagyszerű szezonja volt.”

14.40 A Nemzeti Sport Online szöveges tudósítása mellett a televízióban is nyomon követhetik a díjátadót, a Duna Tv-n és az Eurosporton.

14.30 Olvasóinkat is megkérdeztük, ki nyeri az Aranylabdát. A decemberben indított szavazást jelenleg Cristiano Ronaldo vezeti 24792 szavazattal, messze megelőzve Franck Ribéryt (13148 voks) és Lionel Messi (9679 voks).

14.25 Cristiano Ronaldo is megérkezett Zürichbe, a díjátadó helyszínére.

Cristiano Ronaldo megérkezett Zürichbe
Cristiano Ronaldo megérkezett Zürichbe

14.20 Philipp Lahm, a Bayern München csapatkapitánya szerint a francia válogatott játékos megérdemelné az Aranylabdát. „Azt hiszem, ebben az évben nagyon megérdemelné, én rá is szavaztam. Neki adnám, mert óriási szerepe volt a Bayern mindhárom kupagyőzelmében.”

14.02: Ha már itt tartunk: minden jel (és összeesküvés-elmélet) arra utal, hogy ez a trófea valóban C. Ronaldóé lesz. Bővebb konspirációs teóriánk itt!

14.00 RIBÉRY HOENESS SZERINT SEM NYER. A Bayern-vezér Uli Hoeness nyíltan kimondta: szerinte nem Ribéry nyer. „Azt hiszem, nem nyer, mert egyeseknek nem fér bele, hogy mindenben a Bayern diadalmaskodik.”

Rajongók is gyülekeznek a gála helyszínén (Fotó: Papp Gábor)
Rajongók is gyülekeznek a gála helyszínén (Fotó: Papp Gábor)

14.00 MAGABIZTOSSÁG. A Marca helyszíni tudósítója úgy kezdi jelentését, hogy „Különösen édes lesz Cristiano Ronaldónak az Aranylabda-győzelem.” A spanyol sportlap teljesen bizonyos Ronaldo sikerében, a portugál Irina Sajk, Jorge Mendes játékosügynök, Florentino Pérez, Emilio Butragueno, Zinedine Zidane és Sergio Ramos, no meg családtagjai kíséretében megy Zürichbe. Ha nem Cé nyer, Madridban tombolás lesz. Ha nem Ribéry, akkor meg a francia–német ideiglenes koalíció fog tüntetni. Ha Messi nyer, akkor meg alighanem mindenki.

14.00 JÓ NAPOT KÍVÁNUNK! A Nemzeti Sport Online-on folyamatosan frissülő hírfolyam segítségével kísérhetik figyelemmel az esti FIFA-Aranylabda-gálát, melyen eldől, kit díjaznak 2013 legjobb futballistájaként. Jelenleg Cristiano Ronaldo tűnik a legnagyobb esélyesnek – a madridiak feltűnően magabiztosak –, utána a Bayernnel mindent letaroló Franck Ribéry jön, a legutóbbi négy Aranylabdát begyűjtő Lionel Messinek kevesen adnak esélyt.

A zürichi Kongresshaus készen áll az Aranylabda-gálára (Fotó: FIFA)
A zürichi Kongresshaus készen áll az Aranylabda-gálára (Fotó: FIFA)
HOSSZÚ VÁRAKOZÁS. Németországban játszó futballista 1996 (Matthias Sammer, Dortmund) óta nem kapott Aranylabdát. Francia futballista 1998 (Zinedine Zidane) óta.

A Barcelona aranylabdásai: 1960 Luis Suárez, 1973 Johan Cruyff, 1974 Johan Cruyff, 1994 Hriszto Sztoicskov, 1999 Rivaldo, 2005 Ronaldinho, 2009–2012 Lionel Messi
A Bayern München aranylabdásai: 1970 Gerd Müller, 1972 Franz Beckenbauer, 1976 Franz Beckenbauer, 1980–1981 Karl-Heinz Rummenigge
A Real Madrid aranylabdásai: 1957 Alfredo Di Stéfano, 1958 Raymond Kopa, 1959 Alfredo Di Stéfano, 2000 Luís Figo, 2002 Ronaldo

A jelöltek közül Messi 2007 óta mindig az első háromban volt. 2007-ben 3., 2008-ban 2., 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben pedig győztes. Hasonló sorozatot senki sem mondhat magáénak. Cristiano Ronaldo 2007-ben (2.), 2008-ban (győztes), 2009-ben (2.), 2011-ben (2.) és 2012-ben (2.) volt az első három között, Ribéry „elsőbálozó.”

SZAVAZÁS

Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry és Lionel Messi maradt versenyben az Aranylabdáért. Melyikük az Ön választása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

MIT OSZTANAK?
– Aranylabdát (jelöltek: Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry, Lionel Messi)
– Az év női játékosának járó díjat (jelöltek: Nadine Angerer, Marta, Abby Wambach)
– Az év edzőjének járó díjat (jelöltek: Sir Alex Ferguson, Jupp Heynckes, Jürgen Klopp)
– Az év nőifutball-edzőjének járó díjat (jelöltek: Ralf Kellermann, Silvia Neid, Pia Sundhage)
– A legszebb gólért odaítélt Puskás-díjat
– Megnevezik az év csapatát

KIK SZAVAZNAK, HOGY SZAVAZNAK?

A szavazók: a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, illetve a France Football, illetve a FIFA listáján szereplő újságírók.

A pontozás: minden szavazó játékos vagy szakember három futballistát jelölhetett meg, az 1. hely 5, a 2. 3, a 3. pedig 1 pontot ér. Holtverseny esetén a több 1. helyre jelölés dönt. A játékosok szavazhatnak magukra, az év edzője címért versengő trénerek szintúgy. Természetesen a saját országbelire szavazás is megengedett.

A határidő: Az Aranylabda-szavazás eredeti határideje 2013. november 15. volt, ezt meghosszabbították 2013. november 29-ig, a hivatalos indoklás szerint „túl kevés szavazat” miatt. Az első határidőig leadott szavazatokat meg lehetett változtatni.

AZ ARANYLABDA GYŐZTESEI

1956: 1. Stanley Matthews (angol, FC Blackpool), 2. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 3. Raymond Kopa (francia, Stade Reims), 4. PUSKÁS FERENC (BUDAPESTI HONVÉD)

1957: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Billy Wright (angol, Wolverhampton Wanderers), 3. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), …5. KUBALA LÁSZLÓ (BARCELONA)

1958: 1. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 2. Helmut Rahn (nyugatnémet, Rot-Weiss Essen), 3. Just Fontaine (francia, Stade Reims)

1959: 1. Alfredo di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), 3. John Charles (walesi, Juventus)

1960: 1. Luiz Suárez (spanyol, Barcelona), 2. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID), 3. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg)

1961: 1. Enrico Omar Sivori (olasz, Juventus), 2. Luis Suárez (spanyol, Real Madrid), 3. Johnny Haynes (angol, Fulham), ...5. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID)

1962: 1. Josef Masopust (csehszlovák, Dukla Praha), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Karl-Heinz Schnellinger (nyugatnémet, 1. FC Köln)

1963: 1. Lev Jasin (szovjet, Dinamo Moszkva), 2. Gianni Rivera (olasz, Milan), 3. Jimmy Greaves (angol, Tottenham)

1964: 1. Denis Law (skót, Manchester United), 2. Luis Suárez (spanyol, Internazionale), 3. Amancio (spanyol, Real Madrid)

1965: 1. Eusébio (portugál, Benfica), 2. Giacinto Facchetti (olasz, Internazionale), 3. Luis Suárez (spanyol, Internazionale)

1966: 1. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München)

1967: 1. ALBERT FLÓRIÁN (FERENCVÁROS), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Jimmy Johnstone (skót, Celtic)

1968: 1. George Best (északír, Manchester United), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Dragan Dzsajics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1969: 1. Gianni Rivera (olasz, Milan), 2. Luigi Riva (olasz, Cagliari), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1970: 1. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bobby Moore (angol, West Ham United), 3. Luigi Riva (olasz, Cagliari)

1971: 1. Johan Cruyff (holland, Ajax), 2. Sandro Mazzola (olasz, Internazionale), 3. George Best (északír, Manchester United)

1972: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München) 3. Günter Netzer (nyugatnémet, Mönchengladbach)

1973: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Dino Zoff (olasz, Juventus), 3. Gerd Müller (nyugatnémet, Bayern München)

1974: 1. Johan Cruyff (holland, Barcelona), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Kazimierz Deyna (lengyel, Legia Warszawa)

1975: 1. Oleg Blohin (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 3. Johan Cruyff (holland, Barcelona)

1976: 1. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München), 2. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht), 3. Ivo Viktor (csehszlovák, Dukla Praha)

1977: 1. Allan Simonsen (dán, Mönchengladbach), 2. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 3. Michel Platini (francia, Nancy)

1978: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Hans Krankl (osztrák, Barcelona), 3. Robby Rensenbrink (holland, Anderlecht)

1979: 1. Kevin Keegan (angol, Hamburg), 2. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 3. Ruud Krol (holland, Ajax)

1980: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona), 3. Michel Platini (francia, Saint-Étienne)

1981: 1. Karl-Heinz Rummenigge (nyugatnémet, Bayern München), 2. Paul Breitner (nyugatnémet, Bayern München), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1982: 1. Paolo Rossi (olasz, Juventus), 2. Alain Giresse (francia, Bordeaux), 3. Zbigniew Boniek (lengyel, Juventus)

1983: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Kenny Dalglish (skót, Liverpool), 3. Allan Simonsen (dán, Vejle)

1984: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Jean Tigana (francia, Bordeaux), 3. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona)

1985: 1. Michel Platini (francia, Juventus), 2. Preben Elkjaer-Larsen (dán, Verona), 3. Bernd Schuster (nyugatnémet, Barcelona)

1986: 1. Igor Belanov (szovjet, Dinamo Kijev), 2. Gary Lineker (angol, Barcelona), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1987: 1. Ruud Gullit (holland, Milan), 2. Paulo Futre (portugál, Atlético Madrid), 3. Emilio Butragueno (spanyol, Real Madrid)

1988: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Ruud Gullit (holland, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1989: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Franco Baresi (olasz, Milan), 3. Frank Rijkaard (holland, Milan)

1990: 1. Lothar Matthäus (német, Internazionale), 2. Salvatore Schillaci (olasz, Juventus), 3. Andreas Brehme (német, Internazionale)

1991: 1. Jean-Pierre Papin (francia, Marseille), 2. Lothar Matthäus (német, Internazionale), Darko Pancsev (jugoszláv, Crvena zvezda), Dejan Szavicsevics (jugoszláv, Crvena zvezda)

1992: 1. Marco van Basten (holland, Milan), 2. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 3. Dennis Bergkamp (holland, Ajax)

1993: 1. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 2. Dennis Bergkamp (holland, Internazionale), 3. Eric Cantona (francia, Manchester United)

1994: 1. Hriszto Sztoicskov (bolgár, Barcelona), 2. Roberto Baggio (olasz, Juventus), 3. Paolo Maldini (olasz, Milan)

1995: 1. George Weah (libériai, Milan), 2. Jürgen Klinsmann (német, Bayern München), 3. Jari Litmanen (finn, Ajax)

1996: 1. Matthias Sammer (német, Borussia Dortmund), 2. Ronaldo (brazil, Barcelona), 3. Alan Shearer (angol, Newcastle)

1997: 1. Ronaldo (brazil, Internazionale), 2. Predrag Mijatovics (jugoszláv, Real Madrid), 3. Zinedine Zidane (francia, Juventus)

1998: 1. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 2. Davor Suker (horvát, Real Madrid), 3. Ronaldo (brazil, Internazionale)

1999: 1. Rivaldo (brazil, Barcelona), 2. David Beckham (angol, Machester United), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2000: 1. Luís Figo (portugál, Real Madrid), 2. Zinedine Zidane (francia, Juventus), 3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Milan)

2001: 1. Michael Owen (angol, Liverpool FC), 2. Raúl (spanyol. Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2002: 1. Ronaldo (brazil, Real Madrid), 2. Roberto Carlos (brazil, Real Madrid), 3. Oliver Kahn (német, Bayern München)

2003: 1. Pavel Nedved (cseh, Juventus), 2. Thierry Henry (francia, Arsenal), 3. Paolo Maldini (olasz, AC Milan)

2004: 1. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan), 2. Deco (portugál, FC Barcelona), 3. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona)

2005: 1. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona), 2. Frank Lampard (angol, Chelsea), 3. Steven Gerrard (angol, FC Liverpool)

2006: 1. Fabio Cannavaro (olasz, Real Madrid), 2. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), 3. Thierry Henry(francia, Arsenal)

2007: 1. Kaká (brazil, AC Milan), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 3. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

2008: 1. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), 2. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 3. Fernando Torres (spanyol, Liverpool)

2009:1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid), 3. Xavi (spanyol, FC Barcelona)

2010: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), 3. Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)

2011: 1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), 3. Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)

2012:1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), 3. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona)

2013: 1. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Franck Ribéry

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik