Arany 44 év után – a 2008-as Európa-bajnokság és a spanyol korszaknyitány

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 16:33
null
Az Hortalezai Bölcsnek hívott Luis Aragonés tudta a titkot: „Győzni, győzni, győzni!” (Fotó: AFP)<br />
Az Henri Delaunay-trófeáért zajló Európa-bajnokságok (pontosabban 1968 előtt a Nemzetek Európa-kupája) 1960 óta íródó története telis-tele van emlékezetes csatákkal. Hasonló varázslatot várunk a nyári, 11 helyszínen rendezendő tornától is – a rajtig felidézzük az eddigi tizenöt futballünnep legcsodásabb pillanatait.


„Egyelőre nem tudjuk felfogni, mit is jelent ez nekünk. Végre elértük azt az eredményt, amelyet már évtizedek óta megérdemeltünk volna. Két év múlva a világbajnokságon is az aranyért szállunk harcba.”

Ha elővesszük Cesc Fabregas 2008-as Európa-bajnoki döntő után tett nyilatkozatát, olyan érzésünk lehet, hogy a hárommondatos összefoglaló dióhéjba sűrít mindent, ami utólag a spanyol válogatott győzelméről elmondható. Amikor az Arsenal középpályása arról beszélt, hogy évtizedek várakozása után hozott áttörést a siker, kijelentését szó szerint kell vennünk: noha Spanyolország – részben a Real Madrid és az FC Barcelona uralta, világelitnek számító hazai bajnokságának köszönhetően – jó ideje futballnagyhatalomnak számított már, valójában az 1964-es Nemzetek Európa-kupájában nyert aranyérme után 44 évig nem jutott csúcsra. És itt érdemes felhívnunk a figyelmet Fabregas gondolatának második felére: ahogy kincstári optimizmust sugalló, talán igazán végig sem gondolt jóslata előrevetítette, két évvel később ténylegesen megnyerte a csapat Dél-Afrikában a világbajnokságot, egyszersmind egyértelművé téve a nemzetközi futballterminológiában a „spanyol korszak” fordulat létjogosultságát. A tündérmese pedig tovább íródott, 2012-ben ismét Európa-bajnok lett a spanyol együttes, amint arról már Eb-történeti sorozatunk egyik korábbi fejezetében részletesen szót ejtettünk.

Jens Lehmann és Philipp Lahm verve, Fernando Torres gólja Eb-aranyat ért (Fotó: Getty Images)
Jens Lehmann és Philipp Lahm verve, Fernando Torres gólja Eb-aranyat ért (Fotó: Getty Images)


Most azonban összpontosítsunk az osztrák–svájci közös rendezésű tornán elért dicsőségre, amely még az Eb után leköszönő, 2014-ben elhunyt Luis Aragonés edzői munkásságának gyümölcse volt (a szövetségi kapitányi poszton Vicente del Bosque váltotta és vitte tovább a stafétát 2016-ig). Tulajdonképpen nevezhetjük a 2008-ast rajt–cél győzelemnek, hiszen a Michel Platini-féle 1984-es francia sikercsapathoz hasonlóan Spanyolország is úgy szerezte meg az aranyérmet, hogy csoportjában megnyerte az összes mérkőzését. Kezdődött az oroszok elleni innsbrucki gólzáporral, a David Villa mesterhármasával színesített mérkőzésen a spanyolok 4–1-es csapást mértek a Guus Hiddink szövetségi kapitány irányításával küzdő orosz válogatottra, amely a kínos rajtot leszámítva szinte a legszebb futballt játszotta a tornán. Az Andrej Arsavin és Roman Pavljucsenko góljaival szárnyra kapó oroszok a csoportjukból továbbjutva az Eb nehezen felejthető, szikrázó csatáját vívták a negyeddöntőben a végül 3–1-re alulmaradó hollandokkal, és csak az elődöntőbeli újabb spanyol akadály állta útjukat (3–0).

2008
Európa-bajnok: Spanyolország
2. Németország
3. Oroszország és Törökország
– gólkirály: David Villa (spanyol) 4 gól
– a címvédő görögöknél senki sem szerepelt rosszabbul Eb-n
– először alakítottak ki Eb-n szurkolói zónákat

Visszatérve a spanyolok csoportban elért eredményeire: a kiadós oroszverést követte két 2–1-es siker, először a Zlatan Ibrahimovic-féle Svédország, majd a címvédőként három vereséggel búcsúzó Görögország ellen. Miután pedig kipöckölte az Aragonés-csapat az Eb trónján ülő Görögországot, következett a „hivatalban lévő” világbajnok, Olaszország elleni összecsapás, és – ne szépítsük – az Eb egyik legunalmasabb mérkőzése. A százhúsz percnyi, gól nélküli, meddő gyürkőzés után tizenegyesek szabadították meg a bécsi Ernst Happel Stadion semleges közönségét a további izgalommentes időtöltéstől, a 4–2-re megnyert szétlövés után persze a spanyol tábor mit sem bánta már a kétórányi eseménytelenséget. A már említett elődöntőbeli, oroszok elleni gála után elérkezett a bécsi döntő, amelyen a Casillas – Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Marcos Senna – Iniesta, Xavi, Fabregas, David Silva – Torres kezdő tizeneggyel felálló spanyol csapat 1–0-ra múlta felül a Joachim Löw vezette Németországot. Mégpedig olyan góllal, amelyet szakmabeliek a spanyol játékfelfogás jelképes összefoglalásának vettek: két pontos, lapos passz után Xavi zseniális ütemben ugratta ki a védők közül kilépő Fernando Torrest, aki Jens Lehmann fölött a kapuba pöckölte a labdát.

„Én nem megnyerem a díjakat, hanem megalkotom őket. Sokkal nagyobb élvezetet jelent egy gólpassz, mint maga a gólszerzés…”

Xavi, a 2008-as Eb legjobb játékosa

Az Európa királyává koronázott spanyol válogatott érdeme, hogy a csapat mindvégig „hű maradt önmagához”, ami futballnyelvre fordítva ennyit jelentett: nem áldozta fel a haszon, az eredmény érdekében könnyed, szép, passzokra épülő játékát, sőt a következő évek tapasztalata alapján éppen ezzel a stílussal teremtett iskolát. És Aragonés, az Hortalezai Bölcsnek nevezett mester ki is jelölte emlékezetes szavaival az irányt: „Győzni és győzni és győzni, győzni megint, győzni és győzni és győzni… Ez a futball.”

Xavi, a torna legjobb játékosa (Fotó: AFP)
Xavi, a torna legjobb játékosa (Fotó: AFP)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. május 29-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik