Szalahék sírhattak, Szenegál lett Afrika bajnoka!

NSO NSONSO NSO
Vágólapra másolva!
2022.02.06. 19:50
null
Az első szenegáli ANK-arany! (Fotó: AFP)
Az idei Afrika-kupa döntőjét Szenegál nyerte meg, tizenegyesekkel legyőzve a fináléban Egyiptomot.


AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN

DÖNTŐ
Egyiptom–Szenegál 0–0 – tizenegyesekkel: 2–4
Yaoundé, Stade d'Olembé, 40 000 néző. Vezette: Victor Gomes (dél-afrikai)
Egyiptom:
Gabaszki – Asur, Abdel Monem, Mahmud Hamdi, Fatuh – el-Neni, Fathi (Lasin, 99.), el-Szolia (Trezegé, 59.) – Szalah, Mosztafa Mohamed (Marvan Hamdi, 59.), Marmus (Zizo, 59.). Szövetségi kapitány: Diaa al-Szajed (Carlos Queiroz eltiltása miatt)
Szenegál: É. Mendy – B. Sarr, Abdou Diallo, Koulibaly, Ciss – N. Mendy, Kouyaté (P. Gueye, 66.) – I. Sarr (B. Dia, 77.), I. Gueye, Mané – Diédhiou (D. Dieng, 77.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

Az ANK idei döntője előtt természetesen a Liverpool két ászára, az egyiptomi Mohamed Szalahra és a szenegáli Sadio Manére jutott a legtöbb figyelem.


Mindketten főszereplők voltak az első félidőben, de nem igazán úgy, ahogyan várták: Szalah volt csapata legjobbja, ám egyetlen helyzeténél nagyot védett a Chelsea kapusa, Édouard Mendy, Mané pedig a mérkőzés elején büntetőt rúghatott, de fogta a lövést az egyiptomi kapus, Gabaszki!

A szenegáli jobbszél, a Bouna Sarr, Ismaila Sarr kettős jó labdákkal tömte Manét és a középcsatár Famara Diédhiout, de pár centiméterrel mindig lemaradtak a támadók. A másik oldalon a csereként beállt Marvan Hamdi hagyott ki nagy helyzetet, az ötösről nem tudott a kapuba fejelni.

Kissé közelebbről a másik egyiptomi cserecsatár, Zizo is célt tévesztett; a másik oldalon a Marseille szintén csereként pályára lépő tehetsége, Bamba Dieng lőtt ballal kapásból nem sokkal a jobb felső sarok fölé.

Egyiptom újabb, sorozatban negyedik mérkőzése is hosszabbításba torkollott, amelynek első percében a Zamalek 33 éves, 196 centiméter magas kapusa, Gabaszki megfogta Dieng ziccerét. Dieng nem sokkal később fejjel szerzett volna gólt, de Gabaszki ezt a labdát is elérte, majd a szöglet után centiméterekkel fejelt a léc fölé Abdou Diallo.

Feszült, izgalmas mérkőzés volt, de senki sem mert reklamálni, mert az első félidőben a heveskedő Szalahnak a dél-afrikai játékvezető, Victor Gomes át akarta adni a sípját és a jegyzetfüzetét, hogy vezesse innentől a szélső a döntőt, ha jobban tudja a szabályokat. Rend lett…

Gabaszki elcsípte a jobb alsó sarok előtt a 115. percben Dieng lövését, majd Édouard Mendy villogott.

Jöhettek a tizenegyesek, amelyek során mindkét kapus védett egyet-egyet, de egy egyiptomi lövés a kapufán csattant – Sadio Mané a hálóba talált az ötödik kör első lövőjeként, így Szalahra már nem került sor. 4–2 Szenegál javára!

PERCRŐL PERCRE

Az előző 12 ANK-döntőből 6-on volt hosszabbítás, 5-ször döntöttek tizenegyesek.


Sírni csak a… (Fotó: AFP)
Sírni csak a… (Fotó: AFP)
Gabaszki a meccs embere (Fotó: AFP)
Gabaszki a meccs embere (Fotó: AFP)



Sadio Manén a világ szeme. Afrikáé főleg. Szalah nem bírja nézni. Mi szeretnénk, de szaggat a stream. Mané jobbal a jobb alsóba lő, SZENEGÁL AZ AFRIKA-BAJNOK! 4–2!

Lasin jobbal a jobb alsót veszi célba, Mendy eléri a labdát egy villámgyors vetődéssel. 3–2!

Bamba Dieng jobbal a léc alá lő, Gabaszki balra el. 3–2!

Marvan Hamdi nem hibázik, elküldi a kapust a másik sarokba. 2–2!

Gabaszki eléri a jobb alsó előtt Bouna Sarr jobblábas lövését! 2–1!

Mohamed Abdel Monem jobbal a jobb oldali kapufára lő, Mendy balra el. 2–1!

Amad Diallo
is a jobb sarokba lő, 2–1!

Zizo jobbal a kapuba bombázza a labdát, a jobb felső sarokba, Mendynek esélye sem volt. 1–1!

Kalidou Koulibaly az első lövő, a csapatkapitány lába nem remeg meg. Csak a lövés után, mert Gabaszki majdnem elérte a labdát a jobb sarok előtt... 1–0!

SZENEGÁL KEZD.

JÖHETNEK A TIZENEGYESEK!

Összehasonlításképp: a tavaly nyáron Európa-bajnoki címet szerző Olaszország 10 millió eurót kapott a döntő megnyeréséért.

A negyeddöntőben búcsúzó csapatok 1.175 millió, az elődöntő vesztesei 2.2 millió dolláros prémiumban részesülnek, míg a második helyezett 2.75 milliót kap. Az összdíjazás 1.85 millió dollárral emelkedett az előző, 2019-es kiíráshoz képest.

Ötmillió dollárt, azaz a legutóbbi kiíráshoz képest félmillióval többet kap a Kamerunban vasárnap kezdődő 33. Afrikai Nemzetek Kupája győztese.

120. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS MÁSODIK FÉLIDEJE!

Az egyiptomi kispad nagyban telefonál valakivel. Vajon ki lehet a vonal másik végén? Szerintünk nem a Vasedény.

118. perc Monem fejel tízről a jobb felső sarok mellé egy jobb oldali szögletet követően!

116. perc E. Mendy kitolja a léc alól Marvan Hamdi jobblábas, 14 méteres bombáját!

115. perc Dieng jobbal a jobb alsó sarokba lőne, de Gabaszki erre is odaér egy szép vetődéssel!

114. perc Fáradnak a csapatok, de nincsenek helyzetek, bár a középpálya, mint olyan már meg is szűnt.

Szenegál kétszer döntőzött, mindkétszer kikapott, legutóbb az előző tornán, 2019-ben.

Egyiptom 1959 és 1970 között Egyesült Arab Köztársaság néven vett részt a tornákon.

Ez Egyiptom 9. ANK-döntője, éppen mint Ghánának. A legutóbbit elbukta, 2017-ben. A többi hetet (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010) megnyerte.

107. perc Mendy kapus elnéz egy szabadrúgást, de Monem a bal alsó elől nem tudja csapattárshoz visszafejelni a labdát.

106. PERC FOLYTATJUK!

105+1. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

105. perc Mané elesik a bal szélen, jól leszidja őt a műesésért Monem. De második sárga lap nincs. A sípátadós jelenet óta senki nem mer reklamálni.

E két csapat előző négy ANK-s meccséből 2-2-t nyertek meg a felek.

Ciss a védelem legjobbja, a Nancy játékosa, a Transfermarkt szerint a játékjoga csak 500 ezer eurót ér! Igaz, már 32 éves, de a döntő egyik legjobbja.

Azért nagyon hiányzik az egyiptomi védelemből Ahmed Agazi.

101. perc Mané jobb oldali szögletét középről, hat méterről milliméterekkel fejeli a léc fölé Diallo! A PSG bekkje.

100. perc Nincs bent, Ciss ad be balról ballal remekül, Dieng a bal sarkot veszi célba fejjel, de Gabaszki eléri vetődve ezt is, hiába pattan le még előtte a labda!

99. perc Fathi elfáradt, Mohanad Lasin áll be a helyére a védelembe.

99. perc Trezegé kavargat a balon, de szereli Gueye.



És azért véd ma, mert Mohamed el-Senavi sérült.

A Zamalek 33 éves kapusa 196 centiméter magas. Kellett most minden centiméter...

91. perc NINCS BENT, Mané passzol Dienghez, aki ballal a bal alsót veszi célba az ötös előteréből, de Gabaszki nagy vetődéssel eléri a labdát!

91. PERC FOLYTATJUK!

De mi lesz a végén?


A kameruni elnök, Paul Biya és neje, Chantal Biya (Fotó: AFP)
A kameruni elnök, Paul Biya és neje, Chantal Biya (Fotó: AFP)


Akarsz vezetni?



90. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


85. perc Mellé, Zizo három mérerről, középről a jobb sarok mellé fejeli Fathi jobbról érkező szabadrúgását!

88. perc Sadio Mané kap sárga lapot, nem mer reklamálni, az első félidőben Szalahot alaposan kiosztotta Gomes. Ellökte a támadó Asurt, szépen kitette az oldalvonal mellé.

83. perc FÖLÉ, Ciss megy el a bal oldalon, ballal középre ad, 14-ről ballal nem sokkal lő a jobb felső sarok fölé kapásból Dieng! A Marseille nagy csatárígérete.

80. perc Mané kiharcol egy szabadrúgást Fathi mellett, a 16-os jobb sarka elől. Ballal a léc fölé lő Ciss. Gabaszkit kell ápolni.


77. perc Bamba Dieng be, Diédhiou le, Boulaye Dia be, I. Sarr le.

76. perc A csatár Hamdi fejeli nem sokkal a kapu mellé Trezegé bal oldali beadását. Hat méterről tévesztette el nem sokkal a bal sarkot.

Ápolás, a FIFA elnöke mereven néz maga elé. Nem ilyen meccset várt ő sem.

72. perc Mané ment hatalmas becsúszással a 16-os bal sarka elől jobbal lőni akaró Asur elől. Majdnem belesérül.

70. perc B. Sarr jobb oldali beadását elvetődve kiollózza Mané és az ötös elől Hamdi!

KONGÓI DK: TRÓFEA A CSÁSZÁRTÓL. A mai Kongói Demokratikus Köztársaság elődjében, az akkori Kinshasa Kongóban, a későbbi Zairében segített lefektetni a futball alapjait Csanádi Ferenc 1967-től. A korábban Guineában is dolgozó edző Mobutu elnök hívására igyekezett átadni a magyar futballtudást a kongóiaknak, s 1968-ban a Ghána elleni döntőben aratott sikerrel Afrikai Nemzetek Kupája-győzelemhez segítette őket. A hatalmas trófeát Addisz-Abebában Hailé Szelasszié etióp császár adta át, aki a mérkőzést a tribünön kialakított aranytrónuson, házi sakálja mellől élvezte. A kongói fogadtatásról Mélyi József írt a Magyar Narancs 2013. szeptember 12-i számában: „Az Etiópiából hazaérkező csapatot természetesen maga Mobutu fogadja: a játékosok virágesőben lépnek ki a repülőből, a lépcsőn nagy fehér táblát akasztanak a nyakukba, rajta a nevük áll. Aztán nem sokkal később Csanádi hazatér Magyarországra, s a kongói futball egy időre kissé visszaesik.”

69. perc
Szalah ad be balról egy szabadrúgást, nyolcról, középről a léc fölé fejeli a labdát Monem!

66. perc Pape Gueye be, Kouyaté le. A Crystal Palace szűrője helyett a Marseille szűrője.

Szenegál az előző három tornán 11 meccset nyert meg, ez rekord, és 12 meccsen nem lapott gólt. Ez is rekord.

59. perc Marvan Hamdi be, Mohamed le, Zizo Marmust váltja, Trezegé meg el-Szoleját.

57. perc A sokadik ilyen jelenet, most Ciss megy el a jobb szélen, jobbal középre ad, Diédhioué nem éri el a labdát, nagyon kevés kellett volna pedig csak ehhez. Mané majdnem eléri a labdát még, de csak majdnem, mert ott van Fathi is. A kivetődő kapus a nevető ötödik.

55. perc Sárga lap Abdou Diallónak Szalah ellökéséért.

53. perc Helyzet, I. Sarr ad ismét jobbról laposan középre, az ötösön érkezik Szalah, de vele Monem is, aki picit löki a csatárt, a kipattanó Diédhioué, de ballal nem tudja már ellőni a labdát, kivetődik Gabaszki kapus.

Szalah 2017, első ANK-meccse óta 42-szer lőtt kapura, 27 helyzetet teremtett társainak, csak a tunéziai Hazri rendelkezik jobb mutatókkkal (40+30).

50. perc Ez jobb,
Gueye kicselezi Fathit a 16-oson belül, de lapos, jobblábas lövését eléri az egyiptomi kapus a bal alsó előtt. Mané indított okosan.

Sadio Mané Szenegál előző 14 ANK-góljából 9 kanadai ponttal részes. Az előző 3 meccsen 2 gólt lőtt, 2 gólpassz mellett. Sorozatban a negyedik alkalommal találhat be ma, először a címeres mezben.

47. perc
Manét ellöki Fathi a 16-os előtt nem sokkal, középen. Gueye jobbal a léc fölé vágja a szabadrúgást.

46. PERC FOLYTATJUK!

A csoportmeccsek óta nem talált be Egyiptom az első félidőben!

MAGYAR EDZŐK AZ ANK-N. ANK-győztes magyar szövetségi kapitányból csak kettőt – Titkos Pált és Csanádi Ferencet – tartjuk nyilván, résztvevőből azonban akad néhány: Háda József irányította 1957-ben Szudánt, Szűcs Ferenc 1968-ban Etópiát, Budai I Lászó 1974-ben Guineát, Göltl Béla 1982-ben Líbiát. Legutóbb a székelyudvarhelyi edzőnek, László csabának volt esélye odaérni a tornára Uganda Szövetségi kapitányaként (2006–2008), ám végül Csapatával nem jutott tovább a selejtezőből.

A meccs ura, harcosabb labdaszerző, mint a komplett ellenfél

Mindenben jó volt, csak a helyzetét nem rúgta be


Fotó: AFP
Fotó: AFP


45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc
Kouyaté jobbal nem sokkal lő a bal alsó sarok mellé középről, 25 méterről. A kapus nem vetődött, tőle gól.

Két perc a ráadás.

45. Kalidou Koulibaly sárga lapot, légi párharc közben picit ellökte, és nagyon megfejelte Mohamedet.

43. perc EZ IGEN, Szalah bedob egy cselt, majd az ötös bal sarka és Diallo elől ballal nagy erővel a rövid sarokba lőne, de hatalmasat véd É. Mendy!

40. perc Néhány kőkemény belemenés, majd Marmus nyakon vágja N. Mendyt. Ápolás a pályán.

A meccs hőse eddig


38. perc Fotuh nagyot rúg I. Sarr bokáiba, szabadrúgás kissé jobbról, de távolról. B. Sarr középre ível, 14-ről a jobb sarok felé fejeli meg a labdát a védőkkel megharcoló Diédhiou, de Gabaszki eléri a labdát, vetődnie sem kell ahhoz, hogy megfogja.

37. perc Fathi rúgott előbb.

36. perc Mané megindul, a biztonság kedvéért egyszerre kettten is felrúgják. Hamdi Fathi kap csak sárga lapot, Szalah félperces reklamálása után.

35. perc Mané indítása hosszú Diédhiounak, az egyiptomi kapus a kirúgás előtt összevész minden szenegálival, akit lát maga körül.

Diaa al-Szajed irányít a kispadról. Mellette a kapusedtő, Esszam el-Hadari.

27. perc Szalah megindul a jobb szélen egy jó csellel, de a ballábas lövése nem az igazi, Cissé fogja könnyedén.

26. perc Nagy mentés, Mané balról ballal laposan az ötösre passzol, ballal már lőne Diédhiou, de odalép az utolsó pillanatban Hamdi.

Hangulatjelentés (Fotó: AFP)
Hangulatjelentés (Fotó: AFP)


24. perc
Helyzet lehetne, de I. Sarr kézzel veszi le az ötösön Gueye beadását. Mohamed és Koulibaly összefejel, ápolás.

22. perc B. Sarr beadását I. Sarr jobbal laposan most visszafelé passzolja középre, az ötös bal sarkán ballal lőne Mané, de milliméterekkel lemarad a labdáról!

Az egyiptomi kapus hivatalos neve Mohamed Abu Gabal, a futballban Gabaszki néven szerepel. Egyes külföldi források emlegetik Abougabalként is.

18. perc Helyzet, I. Sarr jobb oldali, lapos beadásáról lemarad, ha nem is sokkal a kapu elé bevetődő Mané!

18. perc Szalah megindul, de hárman is vigyáznak rá, a 16-oson szereli Koulibaly.

17. perc Nampalys Mendy odarúg Marmusnak, sárga lap.

12. perc I. Sarr lő egy csel után jobbal a jobb alsó felé, de vetődve fogja a labdát Gabaszki. Egy szabadrúgás után a léc alá fejelne az ötös bal sarkáról a másik kapu előtt Fatih, ám szépen felugrik a labdáért É. Mendy, a Chelsea kapusa.

11. perc Marmus megindul a balon, N. Mendy azonnal felrúgja.

10. perc Nagy szenegáli fölény, Szalah láthatatlan.

Diaa al-Szajed és Mohamed Savki a két egyiptomi asszisztense a portugálnak.

Nem tudjuk még, ki ül az egyiptomi kispadon, mert Carlos Queiroz eltiltást kapott az elődöntő utáni dulakodásért, segítője, Roger De Sá meg már a negyeddöntő után egy négymeccsel eltiltást kapott.

8. perc Sarr jobb oldali szögletét kifejeli az ötös elől Fathi.

7. perc Hosszas tanakodás és videózás a lövés előtt, ápolni is kell Cisst. Sadio Mané jobbal a jobb sarok felé lő, de Gabaszki kapus eléri a labdát egy villámgyors vetődéssel!

4. perc Büntető Szenegálnak, alakul! Mohamed Abdel Monem fellökte Cisst, kap egy sárga lapot is.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Egyiptom piros mezben és fehér nadrágban, Szenegál tiszta zöldben, sárga díszcsíkokkal.



ANK-ADATBANK ITT!

Ugyan az Afrikai Nemzetek Kupája szombati bronzmérkőzésén Burkina Faso 3–0-ra is vezetett Kamerun ellen, a házigazda Stéphane Bahoken egy és Vincent Aboubakar (30) két góljával egyenlített, majd 5–3-ra diadalmaskodott a tizenegyespárbajban.

Nem született döntés sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban, a tizenegyespárbajban azonban Egyiptom jobbnak bizonyult Kamerunnál, így bejutott az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjébe.

Szenegál 3–1-re legyőzte Burkina Fasót a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája szerda esti elődöntőjében, és bejutott a fináléba. Nagy meccs volt: az első félidő ijesztő ütközéseket és két visszavont tizenegyest hozott, a második pedig négy gólt.

Az 52 gárdát felvonultató selejtezőből négy korábbi győztes nem jutott ki a tornára: a Kongói DK (összesen 19 részvétel), Zambia (17), Dél-Afrika (10) és Kongó (7).

A legutóbbi kiírás 24 csapatából 14 ezúttal is tagja volt a mezőnynek. Egyiptomnak ez a 25. Afrika-kupája, utána Elefántcsontpart (24), Ghána (23), Kamerun (20) és Tunézia (20) következik a részvételi rangsorban. A mezőnyben két újonc volt: a Comore-szigetek és Gambia válogatottja. A leghosszabb szünet után Sierra Leone tér vissza: 1996 óta először szállt versenybe.

A 2019-es tapasztalatok alapján a nyári időszakról újra a téli hónapokra helyezték a bajnokságot, viszont az akkor tesztelt létszámemelés mellett kitartottak: egymás után másodszor 24 csapat indul a tornán. (Először, 1957-ben négy együttes számára írták ki a kontinensviadalt, később 6, majd sokáig 8, aztán 12, 1996-tól pedig 16 válogatott mutathatta meg magát a döntőn.)

Kamerun eredetileg a 2019-es tornát rendezte volna meg, csakhogy az országot sújtó politikai és biztonsági krízis, illetve a szervezési nehézségek miatt az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) elvette a jogot (Egyiptom lett a beugró házigazda), és a 2021-es tornát adta a nyugat-afrikai országnak. A koronavírus-járvány közbeszólt, a selejtezők csúsztak, és a tornát mostanra, 2022-re halasztották.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ EGYIPTOM–SZENEGÁL MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik