Angol profi futballisták építik fel az isten háta mögötti csapatot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.17. 18:30
Sok nagy mérkőzést látott már a Svédország közepén lévő, Östersund városában található Jämtkraft Arena, amelyben a 2017–2018-as idényben több európai kupameccset is rendeztek. Azonban még az Arsenal elleni összecsapáson sem fordult elő olyan, mint ami múlt kedden, április 9-én: az egyik csapatban szinte csak angol labdarúgó volt a pályán.

 

 

Mernek nagyot álmodni
Az Ytterhogbdals IK vezetősége valóban mer álmodozni, egy tavalyi hír szerint ugyanis Adie Costello edző felvette a kapcsolatot a Leeds Uniteddel is. A szakember később úgy nyilatkozott, hogy egy lehetséges együttműködésről tárgyalt, és nagyon sikeres beszélgetésen vett részt. A folytatásról egyelőre nem tudni.

A már említett stadiont az Östersunds FK – amely az előző idényben legyőzte otthon a Galatasarayt, a PAOK-ot, a Herthát, döntetlent játszott az Athletic Bilbaóval, majd végül 3–0-ra kikapott az Arsenaltól – mellett a városi rivális IFK Östersund is használja, amely egy hete a Svéd Kupában a negyedosztályú Ytterhogdals IK-t fogadta. A mérkőzést a hazaiak 4–3-ra megnyerték, s a vendégeknél mindhárom gólt angol játékos szerezte.

De vajon mit keres ennyi légiós egy isten háta mögötti kis település alakulatában? A megoldás Adie Costello személye, aki lehetőséget látott egy elszigetelt kis település gárdájának felépítésében. Az 53 éves edző korábban a Hull City és a York City női együttesét vezette, illetve az angol kilencedosztályú Garforth Town szakmai munkáját irányította.

Angliában az akadémiai rendszernek köszönhetően egyre több fiatal keres csapatot magának, és aki nem topkategóriát képvisel, az a ligán kívül, az ötöd-, hatod-, hetedosztályban (vagy még lejjebb) próbál kitűnni, hogy néhány sikeres év után visszatérjen az első négy vonal valamelyikébe. Profi szinten akadnak más kitörési pontok is, nem véletlen, hogy a Bundesligában Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Reiss Nelson (Hoffenheim) és Emile Smith Rowe (RB Leipzig) személyében megjelentek a fiatal angol játékosok.

HOSTELBEN ÉLŐ CSAPAT

Valami hasonló játszódik le Svédországban is, persze kicsiben. Costello edző és az Ytterhogdal vezetése úgy látta, hogy érdemes néhány ilyen futballistát foglalkoztatni, akik egyrészt tapasztalatot szereznek (kérdés, a svéd negyedosztály mennyire alkalmas erre), másrészt a klubot is felvirágoztathatják. Azt a klubot, amely Svédországban az alacsonyabb osztályokat tekintve az egyetlen profi, és ahová az angolok a League Football Education (LFE) játékoselhelyezési programjának részeként érkeztek.

Így tett a 21 éves csapatkapitány, Sam Alderson (a Leyton Orient egykori labdarúgója) is, s őt még egy csapatra való honfitárs követette, akik a Liverpoolban, a Preston North Endben, a Grimsby Townban, a Fleetwood Townban, a Manchester Unitedben, a Sunderlandben vagy éppen a Wolverhampton Wanderersben szerepeltek azelőtt.

 

A játékosok egy hostelben élnek, több mint 100 kilométerre a legközelebbi várostól, Ytterhogdal lakossága ugyanis mindössze ötszáz fő – annak is a három százaléka profi futballista. Naponta kétszer edzenek, és Európa egyik legfurcsább klubjában játszanak.

„Itt aztán nincs semmi nyomás és elvárás, maximum annyi, hogy ne ess ki, és hozz büszkeséget a településnek” – mondta Costello, akit a Guardian újságírója látogatott meg.

PROFIZMUS A NEGYEDOSZTÁLYBAN

AZ YTTERHOGDAL KERETE
Kapusok: Phil Van Den Broek (új-zélandi), Henry Turner (angol)
Védők: Kieran Simms (angol), Peter Smith (walesi), Niklas Wenderyd, Liam Collings (angol), Jonathan Andersson, Lukas Eriksson, Alexander McMillan (angol), Tyrese Owen (angol)
Középpályások: Alexander Hallin, David Kuba- Kuba (angol), Alexander McBurnie (skót), Sam Alderson (angol), Nathan Hudson (angol)
Csatárok: Kyle Sambor (angol), Sumali Cisse (angol), Daniel Andersson, Moses Duckrell (angol), Jake Davies (angol), Jordan Blinco (angol)

Az Ytterhogdal három évvel ezelőtt eljutott a Svéd Kupában a legjobb 32 közé, 2017-ben megnyerte az ötödosztályt, tavaly a negyedosztályban a 3. helyen zárt, jelenleg pedig két forduló után egy győzelemmel és egy döntetlennel, illetve tíz szerzett góllal a második helyen áll. Az elvárás egyértelmű, profi klubként (1.3 millió font költségvetéssel) kötelező lenne megnyerni a negyedosztályt.

A csapat átlagéletkora alacsony (a Wolves korábbi védője, a 23 éves Peter Smith az egyik legidősebb játékos), s ahogy a riport fogalmazott, ez nem a családos emberek világa: az edzések mellett ugyanis az idegenbeli mérkőzésekre olykor tíz órát is kell utazni.

A futballstílus azonban abszolút megfelel az angol akadémiai rendszerből érkezőknek. „Nehéz összehasonlítani ezt Angliával, azt mondhatom, olyan, mint az ottani U23-as szint. Nagyon technikás, ugyanakkor az angol fiúk komoly fizikai fölénnyel rendelkeznek, ami a helyiekből hiányzik. Azt kell felépítenünk” – mondta Costello.

 

A probléma akkor kezdődik majd, ha a csapat valóban feljut a harmadik ligába, ott ugyanis a keret felét hazai játékosoknak kell alkotniuk. A jelenlegi keretben azonban mindössze öt svéd van, közülük az április 6-i, első, 7–0-ra megnyert bajnokin csupán egy lépett pályára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik