Anglia: „Sosem kért bocsánatot” – Shilton nem tudja elfelejteni „Isten kezét”

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.11.26. 10:22
null
Shilton és Maradona többször is összecsaptak az 1986-os vb-negyeddöntőben, de Isten kezével nem tudott mit kezdeni az angol kapus (Fotó: Getty Images)
Peter Shilton, az angolok még 48 éves korában is aktív, 125-szörös válogatott játékosa a Daily Mailben megjelent levélben vett búcsút minden idők egyik legjobb futballistájától, Diego Armando Maradonától. Az 1986-os világbajnokságon Argentína ellen is védett, így az évszázad egyik legszebb, valamint legcsibészebb gólját is ő „szenvedte el” Maradonával szemben. Mint írja, lesújtotta az argentin klasszis halálhíre, ugyanakkor a Mexikóban történtek felett így sem tud szemet hunyni: „Megvolt benne a nagyság, de sportszerűségnek híján volt.”

„Maradonáé és az én életem már hosszú ideje összekapcsolódott – és egyáltalán nem úgy, ahogyan szerettem volna, hogy történjen – kezdte sorait a 71 éves exfutballista. – Ezzel együtt mélységesen elszomorított, hogy távozott közülünk, ráadásul ilyen fiatalon. Kétség nem férhet hozzá, hogy a legjobb játékos volt, akivel valaha szembenéztem, gondolataim a gyászoló családdal vannak.”

Ezt követően felidézte az 1986-os vb negyeddöntőjében történteket.

„Egyikünk sem számított arra, ami történt. Hogyan is számíthattunk volna? Egy magasan fellöbbölt labdára mozdult velem együtt, pontosan tudta, hogy nem érheti el a fejével, ezért beütötte a hálóba. Egyértelmű szabálytalanság. Csalás.”



„Ahogy futott ünnepelni, kétszer is visszanézett, várta, hogy a bíró a sípjába fúj. Pontosan tudta, mit tett. Mindenki tudta – kivéve a játékvezetőt és a két partjelzőt.”

Maradona nem sokkal később meglőtte az évszázad góljaként is emlegetett szólógólját, ezzel pedig eldöntötte a továbbjutást.

„Nem érdekel, mit mondanak mások, de a kezezéssel nyerte meg Argentína azt a meccset. Briliáns második gólt szerzett, ám még mind le voltunk dermedve attól, ami pillanatokkal korábban történt. A mérkőzés során először engedtük neki, hogy elfusson köztünk és ő rögvest a kapuba talált belőle. Nagyszerű gól volt, de ne legyen kétsége senkinek, ha nincs az első, akkor nem szerzi meg ezt sem.”

Shilton hozzátette, a mai napig nem tudja megbocsátani az argentinnak, amit Mexikóban tett. Nem is volt rá esélye, mert Maradona sem személyesen, sem a nyilvánosság előtt nem kért bocsánatot.

„Amit sosem szerettem, hogy egyszer sem kért bocsánatot. Soha, mindegy, mikor és hol beszélt a történtekről. Eszébe sem jutott elismerni, hogy szabálytalan volt, hogy bocsánatot kérjen tőlünk. Helyette csak »Isten kezét« emlegette.”

„Ez nem volt helyes. Azt mutatta, hogy bár megvolt benne a nagyság, de sportszerűségnek híján volt. Az akkori angol válogatott jelentős része így gondolja mind a mai napig. A pályán, a felfokozott pillanatokban néha olyanokat teszünk, amiket nem kellene. Azonban hiszem, hogy ha a mi csapatunkból követte volna el valaki, akkor utólag elismerte volna.”

„Remélem, hogy mindez nem rontja el az örökségét.”

Argentína 2–1-re győzött, végül pedig megnyerte a mexikói tornát. Maradona nemzeti hős lett, a csúcsra ért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik