Magyarország–Hollywood 1–0

Pelé Londonból érkezett meg a forgatásra, az MLSZ elnöke, Szepesi György hosszas tárgyalások után azt is elérte, hogy az 1958-as, 1962-es és 1970-es világbajnokág legnagyobb csillaga végezze el a kezdőrúgást a június 4-i magyar–osztrák felkészülési mérkőzésen.

Ami a forgatást illeti, kevesebben tudják, hogy a magyar játékosok közül szerepet kapott a későbbi edző és szövetségi kapitány, Egervári Sándor is, akinek az egyik jelenetben fel kellett rúgnia Pelét. Egervárit csak a rendezők hosszas unszolása után lehetett rávenni arra, hogy megtegye, amit kérnek tőle. A jelenet végül annyira hitelesen és jól sikerült, hogy a rendező, John Huston felállva tapsolt, amikor a második forgatási napon Egervári felrúgta a háromszoros világbajnokot.

Pelé végül egy hónapot töltött Magyarországon. A filmet – amely Andy Vajna számára is fontos szakmai siker volt – 1981-ben mutatták be. A háromszoros világbajnok mindenkivel nagyon közvetlenül viselkedett, rengeteg interjút adott. A film pedig – természetesen – világsiker lett.

A teljes cikket – melyben bővebben szó esik a forgatásról, a sztáresőről és egy különleges mérkőzésről – elolvashatja az origo.hu-n!