Amikor 7760 km-re van a hazai pálya – de az FTC-nek és Dzsudzsáknak sem volt könnyű

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.29. 12:37
null
Szíria válogatottja hosszú ideje nem játszhat válogatott meccset a saját országában (Fotó: AFP)
Szíria 7760 kilométerre az otthonától, Malajziában lesz kénytelen fogadni Ausztráliát vb-selejtezőn, de a háborús állapotok kényszerítettek már távoli albérletbe nemzetközi kupában szereplő klubcsapatokat is. Íme, a futballvilág távolsági rekordjai.

 

A Kaukázus Barcelonája
Már 24 éve nem játszhatott saját pályáján mérkőzést, és talán soha többet nem is lesz része ebben a Qarabag FK labdarúgócsapatának. Az 1951-ben Mehsul néven alapított együttes székhelye az örmény többségű autonóm területen, Hegyi-Karabahban élő azeri populáció egyik központjának számító Agdamban volt, egészen 1993-ig, amikor is az azeriekkel szemben álló örmény és karabahi erők az ellenőrzésük alá vonták a vidéket, a várost pedig a stadionnal együtt porig rombolták. A csapat Agdamból a 350 km-re lévő Bakiba menekült, és a mai napig az a székhelye.

Nem akármilyen izgalmak közepette fejeződött be a 2018-as világbajnokság ázsiai selejtezőjének A-csoportja: az utolsó fordulóban Üzbegisztán hazai pályán nem tudta legyőzni Dél-Koreát, Szíria viszont a 93. percben szerzett góllal 2–2-es döntetlent harcolt ki Iránban, ezzel megszerezte az újabb selejtezőt érő 3. helyet.

A csapatra október 5-én és 10-én Ausztrália ellen egy oda-visszavágós párharc vár, a továbbjutó pedig interkontinentális pótselejtezőn az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF-zóna) 4. helyezettjével a tényleges vb-helyért küzdhet meg.

Szíria helyzete azonban cseppet sem könnyű, az együttes ugyanis a háborús helyzet miatt Malajziában vívta a hazai mérkőzéseit (három döntetlen mellett kétszer győzött), és Ausztráliát is Melakában, a krubongi Hang Jebat Stadionban fogadja – 7760 km-re a damaszkuszi otthontól.

A közel-keleti válogatott az ázsiai szövetségtől kétmillió dolláros támogatást kapott a világbajnoki selejtezőkre, ezzel segítve a játékosok utazását. Ráadásul a súlyos helyzet ellenére is előfordult, hogy közel száz szurkoló elkísérte az együttest – a márciusi, üzbégek elleni összecsapáson a közönség egyharmadát alkotva ezzel.

SOK OTTHONA VAN A SAHTARNAK

Nem Szíria válogatottja az egyetlen, amely kénytelen ilyen távolságokat megtenni a „hazai pálya” érdekében (a csapat korábban Ománban is vívott mérkőzéseket, az csupán 2800 km-es távolságot jelentett), a háború sújtotta Ukrajnában például évek óta nem a saját stadionjában fogadja a BL-riválisokat a Sahtar (valamint a szintén donecki Olimpik és a luhanszki Zorja).

A 2014-ben kirobbant kelet-ukrajnai konfliktus száműzetésbe kényszerítette a csapatot, amely két évig az 1100 km-re fekvő Lvivben (Lembergben) játszotta a hazai meccseit. Csupán idén merészkedett közelebb a „szülőföldhöz”, két hete a Napolit már a mindössze 350 km-re fekvő Harkivban győzte le.

DZSUDZSÁK IS MEGTAPASZTALHATTA A TÁVOLSÁGOT

Az Anzsi Mahacskala tündöklése is érdekes színfoltja volt az európai labdarúgásnak. A dagesztáni gárda először a 2001–2002-es szezonban mutatkozott be az UEFA-kupában, ám a forrongó észak-kaukázusi hangulat miatt az európai szövetség úgy döntött, a Rangers ellen egy meccsen, a 2600 km-re fekvő Varsóban dőljön el a továbbjutás (a skótok végül 1–0-ra győztek).

anzsi
anzsi

 

A milliárdos üzletember, Szulejman Kerimov 2011-es színre lépésével a csapat (világ)klasszisokat igazolt, így került oda Samuel Eto'o, Hugo Almeida, Willian, Roberto Carlos és Dzsudzsák Balázs is. A BL-be azonban sohasem jutott el az azóta középszerűségbe visszasüllyedő klub, amely 2012–2013-ban, majd egy szezonnal később a moszkvai Lokomotív Stadionban, illetve a ramenszkojei Szaturn Stadionban fogadta a riválisokat – 1700 km-re északra Dagesztántól.

1978

Az 1978-as világbajnokság selejtezői során két válogatott is lemondott egy-egy mérkőzésen a pályaválasztói jogáról. Az ázsiai-óceániai zóna 2-es csoportjában Japán négy nap alatt (március 6. és 10.) kétszer is kikapott 2–0-ra Izraeltől, úgy, hogy mindkét meccset a Tokiótól 9000 km-re található Ramat Gan városában vívták.

Az 5-ös csoportban a teljesen esélytelen (1–17-es gólkülönbséggel pont nélkül záró) Tajvan március 20-án és 23-án Aucklandben vendégként, ahol pályaválasztóként is 6–0-ra kikapott Új-Zélandtól, a nagy zakókat így nem láthatták a 8800 km-re lévő hazai szurkolók.

Brazília egyre messzebb merészkedik
Bár nem a hazai pályát adja fel, mégis érdekes, hogy hírverés miatt milyen messzire elutazik a brazil válogatott csak azért, hogy semleges környezetben barátságos mérkőzést vívjon. A csapat az utóbbi időben többször is arra vállalkozott, hogy a világ túlsó felén játsszon találkozókat. 2014. október 14-én a Riótól 15 700 km-re fekvő Szingapúrban verte meg 4–0-ra Japánt, idén 2017. június 9-én pedig otthonától 13 200 km-es távolságra lévő helyszínen, Melbourne-ben meccselt Argentínával (0–1). A csúcsot azonban a 2013. október 15-i, Zambia elleni csata tartja, amely a 17 300 km-re lévő Pekingben 2–0-s brazil sikerrel ért véget.

NB I: IRÁNY AZ ALBÉRLET

A stadionfelújítások miatt az utóbbi években a magyar NB I-ben is megszaporodtak az albérletek, de amíg a fővárosi csapatok ezt többnyire meg tudták oldani Budapesten belül, addig a vidéki együtteseknek folyamatosan sakkozniuk kell a helyszínekkel.

A Szombathelyi Haladás a Rohonci úti építkezés miatt Sopronba, a Diósgyőr Mezőkövesdre, illetve Debrecenbe, a Videoton a közeli Felcsútra kényszerült, de játszott már Kecskeméten az Újpest, és rendeztek (2013 májusában) Győrben Ferencváros–MTK mérkőzést.

Nemzetközi szinten sokáig a Puskás Ferenc Stadion volt a mentsvár, ott győzte le a ZTE 2002. augusztus 14-én a Manchester Unitedet, és ott játszotta 2009 őszén a Debrecen a Lyon, a Fiorentina és a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-mérkőzéseit. A Dunaferr 2000-ben és 2001-ben Győrben játszotta a nemzetközi kupameccseit (Hajduk Split, Rosenborg, Feyenoord, Olympiakosz Nicosia), míg 2014-ben a Diósgyőr Debrecenben (Birkirkara, FK Krasznodar), valamint Nyíregyházán (Liteksz Lovecs) rendezte hazai Európa-liga-selejtezőit. De említhetnénk 1999-ből az Újpest Vojvodina elleni, hazai UEFA-kupa-találkozóját is, amelyet Vácon rendeztek.

És szerepelt már pályaválasztóként a Fradi is kupameccsen távol az otthonától: UEFA-eltiltás miatt 1989-ben Szegeden fogadta az osztrák Admira Wackert, egy évvel később Zalaegerszegen győzte le hosszabbítás után a belga Antwerpet. Hazai bajnoki mérkőzést pedig az 1983–1984-es kiírásban – szintén eltiltás miatt (a Fradi–Haladás mérkőzésen egy metrófogantyúval eltalálták a szombathelyiek kapusát, Hegedűs Pétert) – játszott vidéken a Ferencváros a ZTE-t Kecskeméten (0–2), míg a DVTK-t Gyöngyösön (3–0) látta vendégül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik