Akárhányszor „kifoszthatják”, mindig újjászületik – újra csodacsapat épül Amszterdamban?

Vágólapra másolva!
2021.12.07. 15:25
null
Az Ajax sikereinek három fő letéteményese: Antony, a varázsló, Daley Blind, az alapkő és Ryan Gravenberch, az új sztár (Fotók: Imago Images, Ajax)
A 2018–2019-es labdarúgó Bajnokok Ligája-idényben kis híján döntőig menetelt a sokak által lesajnált Ajax, ám az azt követő időszakban szétszedték a sikert sikerre halmozó csapat magját. Három évaddal később ismét tündökölnek az amszterdamiak a legrangosabb európai kupasorozatban. Vajon eljuthatnak-e újra a BL végső szakaszába?

 

Néhány másodperc. Mindössze ennyi választotta el az Ajaxot 2019 májusában attól, hogy 1996 után ismét bejusson a Bajnokok Ligája fináléjába. A Tottenham elleni elődöntő első meccsén egygólos holland siker született Londonban, az amszterdami visszavágó pedig 2–2-re állt a 90. percben. A játékvezető ötperces ráadást jelzett, ami letelt – akkor még mindig a hollandok álltak jobban. Amikor az óra éppen 95:00-t mutatott, a kaputól csaknem 13 méterre labdát kapó Spurs-játékos, Lucas Moura lába lövésre lendült, a többi pedig már történelem. Amszterdamban a keserűséget hamar felváltotta a büszkeség, de a kérdés adva volt: mikor lesz esélye újra ekkora bravúrra az Ajaxnak?

AZ AJAX LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAI 2021–2022-BEN
Ryan Gravenberch (19) 33 millió €
Sébastien Haller (27) 27 millió €
Lisandro Martínez (23) 25 millió €
Antony (21) 25 millió €
David Neres (24) 22 millió €

A BL-elődöntős csapatból ugyanis elkezdtek „kivándorolni” a kulcsfigurák: előbb Matthijs de Ligt a Juventushoz, Frenkie de Jong a Barcelonához szerződött, később Hakim Zijes a Chelsea, Donny van de Beek pedig a Manchester United játékosa lett. Az akkori, 38 tagú teljes keretből 2021 nyarára mindössze tízen maradtak hírmondónak, valamint a sikerkovács, Erik ten Hag. Az 51 esztendős holland trénernek teljesen új csapatot kellett építenie, néhány alappillérre (Dusan Tadics, Daley Blind, David Neres) támaszkodva. A fiatalok lassan elkezdtek beépülni, az új igazolások jelentős része beválni látszott, Ten Hag pedig alapjaiban nem változtatott, csak finomított a 2019-es csapattal csúcsra járatott taktikán. Egy „trófeamentes” idényt követően a 2020–2021-es évadban már a bajnoki címet és a Holland Kupát is begyűjtötte az Ajax, az igazi áttörést azonban a most zajló évadban érheti el az újjáépített alakulat. A kezdés több mint biztató, mert bár a PSV Eindhoven elleni augusztus eleji Szuperkupa-döntőt elvesztették az amszterdamiak, azóta 19 tétmeccsből csak egyet buktak el, 15-öt megnyertek! A holland élvonalban döbbenetes, 43–2-es gólkülönbséggel állnak a tabella első helyén, egy ponttal megelőzve a második Feyenoordot, míg a Bajnokok Ligájában megállíthatatlanok: öt forduló után öt győzelemmel állnak, 16 gólt szereztek és csoportelsőként várhatják a nyolcaddöntő decemberi sorsolását. Az eredmények, de főleg a mutatott játék alapján úgy tűnik, Ten Hag alakulatával ismét érdemes lesz számolni a sorozat végjátékában.


„Mindenki láthatta, milyen lehengerlő teljesítményt nyújtottunk ezen az estén. Remekül működött a letámadásunk, labdaszerzés után pedig rengeteg helyzetet alakítottunk ki. Nem csak nyertünk, bebizonyítottuk, milyen fantasztikus futballra vagyunk képesek”
– fogalmazott Erik ten Hag a harmadik idei BL-csoportmeccs után, amelyen az Ajax 4–0-ra kiütötte hazai pályán a Borussia Dortmundot. A találkozót követően már 9 ponttal álltak az amszterdamiak – előtte a Sportingot 5–1-re, a Besiktast 2–0-ra győzték le –, majd a németországi visszavágón hátrányból fordítva nyertek két góllal a Dortmund ellen, elérve a továbbjutást. Az Ajax azóta újra átlépett a Besiktason, biztossá téve első helyét a kvartettben. Ten Hag letámadásra, látványos támadójátékra, és szervezett, kidolgozott sémák alapján futó védekezésre épülő taktikája ismét remekül működik a nemzetközi kupaporondon, a játékosállomány pedig sok tekintetben hasonlít ahhoz, amellyel 2019-ben BL-bravúrt mutatott be a klub.

A 2019-es sikercsapat legjobbjai voltak:  Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong
A 2019-es sikercsapat legjobbjai voltak: Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong


Az akkori alapkezdőből mára összesen négyen maradtak: a védelemben szinte bárhol bevethető Delay Blind, az évek során több sztárklubbal is összeboronált brazil szélső, David Neres, a támadószekcióban bárhol feltűnő, rutinos Dusan Tadics, valamint a védelem mindkét szélén bevethető Nusszer Mazraui. A kapus, André Onana is ide tartozna, ő azonban csak az utóbbi hetekben térhetett vissza tíz hónapos eltiltásából, amit illegális szerhasználatért kapott.

SZERZETT GÓLOK A BL 2021–2022-ES KIÍRÁSÁBAN (5 FORDULÓ UTÁN)
1. BAYERN MÜNCHEN 19
2. MANCHESTER CITY
17
3. AJAX 16
4. LIVERPOOL 15
5. RB LEIPZIG 13


Ők öten is kulcsemberek, de a 2019-es csapat játéka a védelmet valódi vezérként irányító Matthijs de Ligt, a középpályán kreatív szerepet betöltő Donny van de Beek, a csapat mindeneseként funkcionáló Frenkie de Jong és a szélen, valamint irányítóposzton is váratlan megoldásokra képes Hakim Zijes játékára épült. Ők mindnyájan távoztak, a helyüket ígéretes fiatal játékosok vették át, akik mostanra összeszoktak. A védelem közepén ott van a mindössze 20 esztendős Jurriën Timber, aki fiatal kora ellenére rendkívüli érettséggel futballozik és már a holland válogatott keretében is helyet kapott a nyári Európa-bajnokságon. A középpálya új mindenese a 19 éves Ryan Gravenberch, aki szintén bekerült a válogatottba, klubszinten pedig hétről hétre megbízható teljesítményt nyújt – immár ő számít az Ajax legértékesebb játékosának. A szélen Zijes helyét a brazil válogatott, 21 esztendős Antony foglalta el, aki amellett, hogy gólerős, varázslatos, hatékony cselekre képes – sajtóhírek szerint a Real Madrid is kinézte magának. Kora alapján kivétel az Ajax-viszonylatban idősnek számító, 29 éves Steven Berghuis, aki a kreatív irányító szerepét tölti be. Csatárposzton 2019-ben általában Tadics vagy az azóta szintén távozó Kasper Dolberg játszott, immár Sébastien Haller az ék – az ő teljesítménye pedig egyszerűen elképesztő...

Öt csoportmérkőzés után tehát úgy tűnik, minden adva van az Ajax újabb tavaszi BL-meneteléséhez, de az, hogy végül mi sül ki belőle, csak a játékosokon és Erik ten Hagon múlik – meg persze a sorsolás erősségén. A kvartettek jelenlegi állása szerint a nyolcaddöntőben a PSG, a Porto, az Inter, a Barcelona, a Villarreal, a Salzburg és a Juventus közül kerül majd ki az amszterdamiak ellenfele.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. december 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik