Wilfried Zaha (balra) nyolc közé lőtte Elefántcsontpartot (Fotó: AFP)

 

MALI–ELEFÁNTCSONTPART

Hiába birtokolta jóval többet a labdát és próbálkozott tízszer is eltalálni az ellenfél kapuját az E-csoportot magabiztosan megnyerő Mali, Elefántcsontpart kihúzta 0–0-val az első félidőt.

A második játékrészben aztán legalább a támadófutballt illetően feljavultak az „elefántok”: az első félidei egyetlen (kaput el nem találó) lövésük mellé másik hetet is hozzá tudtak tenni – a mali Djigui Diarrának kétszer is védenie kellett. S kellett volna harmadszor is, ám a 76. percben Wilfried Zaha kísérlete nyomán a labda utat talált a hálóba. A Sylvain Gbohouo kapus által előreívelt szabadrúgás után Jonathan Kodjia megcsúsztatta a labdát a Crystal Palace támadója elé, aki a kivetődő Diarra mellett a gólvonalon túlra belsőzött. 0–1

Elefántcsontpart a negyeddöntőben a Guineát 3–0-val búcsúztató Algéria ellen lép pályára.

GHÁNA–TUNÉZIA

A nap második mérkőzésén Taha Kenisszi a 73. percben megszerezte a vezetést a tunéziaiaknak (0–1). Úgy tűnt, ez is marad a végeredmény, ám az ötperces ráadás első percében Rami Bedui olyan szerencsétlenül fejelt bele a középre tett labdába, hogy védhetetlen öngólt szerzett! 1–1

Jöhetett tehát a hosszabbítás, amelyben a legnagyobb lehetőség Ghána előtt adódott, de Jordan Ayew célt tévesztett a 115. percben.

A tizenegyesrúgások előtt Tunézia kapust cserélt, Faruk Ben Musztafa érkezett. Az ötlet pedig jónak bizonyult, a rutinos kapus ugyanis megfogta a harmadik ghánai büntetőt, miközben a tunéziai játékosok nem hibáztak! Tizenegyesekkel 5–4-re nyert, és ezzel negyeddöntős Tunézia.

2006 óta először nincs a legjobb nyolc között a ghánai válogatott a tornán. Tunézia ellenfele Madagaszkár lesz a negyeddöntőben.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, EGYIPTOM
NYOLCADDÖNTŐ
Mali–Elefántcsontpart 0–1
(Zaha 76.)
Ghána–Tunézia 1–1
(Bedui 91. – öngól, ill. Kenisszi 73.) – 11-esekkel 4–5

NEGYEDDÖNTŐ
Július 10., Kairó
Június 30. Stadion
Szenegál–Beninx–x
Július 10., Kairó
Nemzetközi Stadion
Nigéria–Dél-Afrikax–x
Július 11., Szuez
Szuez Stadion
Elefántcsontpart–Algériax–x
Július 11., Kairó
esz-Szalam Stadion
Madagaszkár–Tunéziax–x