Szalahnak akcióból megint nem ment, az utolsó tizenegyest azonban magabiztosan értékesítette a szétlövésben (Fotó: AFP)

 

Az egyik oldalon Sébastien Haller és Nicolas Pépé, a másikon Mohamed Szalah. Az Elefántcsontpart–Egyiptom Afrika-kupa-nyolcaddöntőn a jó nevű támadók hiányára nem panaszkodhatott senki. A jó nevű támadók jó megoldásaival viszont már más volt a helyzet. Ugyanis kifejezetten hiányoztak...

Az első félidő kifejezetten kiegyenlített játékot hozott, a 21. percben Szalah 17 méterről eleresztett löketét kellett a léc alól kitolnia Badra Sangaré kapusnak, a másik oldalon egészen a 45+1. percig kellett várni hasonló villanásra, Haller lövésénél kellett nagyot védenie Mohamed el-Senavinak. S slusszpassz. Az első játékrész végére is értünk.

A második félidőben Elefántcsontpart többet kockáztatott, és jutalmul közelebb is járt a vezetés megszerzéséhez: a 70. percben Haller fejesét védte újabb bravúrral az egyiptomi kapus, a 85.-ben Wilfried Zaha kapott tökéletes kiugratást a bal szélen, de el-Senavi újfent útját állta a labdának. A több nagy bravúrt is bemutató, 33 éves kapus számára ez volt az utolsó ezen a meccsen, három percig ápolták, majd lecserélték a védés után.

A ráadásban is Zaháék futballoztak aktívabban, a 120. percben viszont jöhetett volna a slusszpoén, Szalah tört be a 16-oson belülre balról, a kapuvonal előtt centikkel laposan centerezett, Trézéguet azonban hét méterről, ziccerben a kapus keze közé lőtt (0–0).

A szétlövésben az első két pár hiba nélkül vette az akadályt, aztán a harmadik kör első rúgójaként Eric Bailly érkezett, a hajrában beálló Gabaszki pedig a lécre paskolta a lövését. A folytatásban az egyiptomiak nem hibáztak, az ötödik körben Szalah tett pontot a párharc végére. Egyiptom tizenegyesekkel a legjobb nyolc közé jutott.

Az esti mérkőzés ugyancsak nem hozott gólt 120 perc alatt, így szintén a tizenegyesekre maradt a döntés Mali és az előzetesen jóval esélytelenebbnek gondolt Egyenlítői-Guinea között. A párharcban a nyolcadik kör döntött, Santiago Eneme sikeres kísérlete után Falaye Sacho lövését hárítani tudta Jesus Owono. Néhány pillanatig úgy tűnt, a videobíró megmenti Malit, nem volt egyértelmű ugyanis, hogy a kapus nem mozdult-e túl korán előre, szabálytalanul elhagyva a kapuvonalat, de aztán a játékvezető intett, és az Afrika-kupa idei meglepetéscsapata szaladhatott is a lelátók irányába ünnepelni.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NYOLCADDÖNTŐ
Elefántcsontpart–Egyiptom 0–0 – 11-esekkel 4–5

Mali–Egyenlítői-Guinea 0–0 – 11-esekkel 5–6

A NEGYEDDÖNTŐBEN
Január 29., Douala
Japoma Stadion
Kamerun–Gambia(B-negyeddöntő)
Január 29., Garoua
Roumdé Adjia Stadion
Burkina Faso–Tunézia
(A-negyeddöntő)
Január 30., Yaoundé
Olembe Stadion
Egyiptom–Marokkó
(C-negyeddöntő)
Január 30., Douala
Japoma Stadion
Szenegál–Egyenlítői-Guinea
(D-negyeddöntő)