Sadio Mané (balra) betalált, de sérülés miatt le kellett cserélni (Fotó: AFP)

 

SZENEGÁL–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK

A Mol Fehérvárnál légióskodó Stopirával felálló Zöld-foki-szigetek alaposan megnehezítette a saját dolgát: az első félidő közepén Patrick Andrade taposta meg ellenfelét, míg a második félidő korai szakaszában Vozinha kapus ütközött Sadio Manéval – a játékvezető mindkét megmozdulást piros lappal „jutalmazta”.

A kettős emberelőnybe kerülő Szenegál fokozta a nyomást, és ezt már nem bírta el az ellenfél: előbb Mané lőtt okosan a bal felső sarokba a léc segítségével, majd a ráadásban Bamba Dieng biztosította be a győzelmet (2–0).

Üröm az örömben, hogy a második kiállításnál fejsérülést szenvedő Manét néhány perccel a gólja után le kellett cserélni.

Szenegál ellenfele a Mali–Egyenlítői-Guinea párharc továbbjutója lesz a legjobb nyolc között.

MAROKKÓ–MALAWI

A Ferencvárosban futballozó testvérpár, Ryan Mmaee és Sammy Mmaee is ott volt a marokkói kispadon a Malawi elleni nyolcaddöntőben – Ryan sérülését követően először volt a keretben a tornán.

Meglepetésre Mario Marinica együttese került előnybe a mérkőzés elején, ráadásul nem akármilyen góllal: Gabadinho Mhango jó 35 méterről fantasztikus lövéssel szerezte meg a vezetést (0–1).

A malawi csoda az első félidő hajrájáig tartott, a ráadásban a Sevilla támadója, Jusszef en-Nesziri egalizált fejjel (1–1).

A szünet után nem sokkal beállt Ryan Mmaee, a győztes gólt azonban nem ő, hanem Asraf Hakimi szerezte: a PSG védőjének nagyszerűen elvégzett szabadrúgása a bal felső sarokban kötött ki (2–1).

Az óriási fölényben futballozó Marokkó megérdemelten jutott a negyeddöntőbe, az ellenfele az Elefántcsontpart–Egyiptom összecsapás győztese lesz.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NYOLCADDÖNTŐ

Szenegál–Zöld-foki-szigetek 2–0 (Mané 63., Bamba Dieng 90+2.)
Kiállítva: Andrade (21., Zöld-foki-szigetek), Vozinha (57., Zöld-foki-szigetek)
Marokkó–Malawi 2–1 (en-Nesziri 45+2., Hakimi 70., ill. Mhango 7.)
Szerda
17.00: Elefántcsontpart–Egyiptom, Douala
20.00: Mali–Egyenlítői-Guinea, Limbe

KORÁBBAN
Burkina Faso–Gabon 1–1 (B. Traoré 28., ill. Guira 91. – öngól) – 11-esekkel 7–6
Nigéria–Tunézia 0–1 (Mszakni 47.)

Guinea–Gambia 0–1 (M. Barrow 71.)
Kamerun–Comore-szigetek 2–1 (Toko Ekambi 29., Aboubakar 70., ill. M'Changama 81.)