Afrika-kupa: sima vereség az „elefántoktól”, kiesett a címvédő

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.01.20. 21:55
null
Franck Kessié góljával szerezte meg a vezetést Elefántcsontpart (Fotók: AFP)
Az algériai labdarúgó-válogatott 3–1-re kikapott Elefántcsontparttól az Afrikai Nemzetek Kupája csoportkörének utolsó, harmadik fordulójában, így címvédőként nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba.

 

Abba a helyzetbe került a Rijad Mahrez nevével fémjelzett algériai válogatott a Sierra Leone elleni döntetlen (0–0) és az Egyenlítői-Guineától elszenvedett vereség (0–1) után, hogy győznie kell legerősebb csoportriválisa, Elefántcsontpart ellen, különben kiesik. Az algériaiak kezdőcsapatában Mahrez mellett ott volt többek között Iszmaël Bennaszer (Milan) és Szaid Benrahma (West Ham United) is.

Ahogy az első két csoportmeccs, úgy az Elefántcsontpart elleni találkozó első félideje sem úgy alakult a címvédő számára, ahogyan elképzelte: Franck Kessié és Ibrahim Sangaré góljával az „elefántok” a szünetben 2–0-ra vezettek.

A második játékrész elején végleg megpecsételődött Algéria sorsa: az Arsenal légiósa, Nicolas Pépé háromra növelte a 2015-ös Afrika-bajnok előnyét.

Az algériaiaknak szinte semmi sem jött össze ezen az ANK-n… Azért csak szinte, mert Mahrez kihagyott tizenegyese után – a Manchester City támadója a kapufát találta el – Szofian Bendebkának legalább szépítenie sikerült, kialakítva a 3–1-es végeredményt.

Ez nem Mahrez tornája volt…
Ez nem Mahrez tornája volt…

Algéria csoportutolsóként búcsúzott az Afrika-kupától, és vele együtt az Egyenlítői-Guineától 1–0-s vereséget szenvedő Sierra Leone szereplése is véget ért, pedig ha a 85. percben Kei Kamara büntetőből ki tudott volna egyenlíteni, akkor csapata a négy legjobb csoportharmadik egyikeként biztosan továbbjut – így azonban a tornaújonc Comore-szigetek marad(t) versenyben, és készülhet a házigazda Kamerun elleni nyolcaddöntőre!

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
3 .FORDULÓ
E-CSOPORT
Elefántcsontpart–Algéria 3–1
(Kessié 23., I. Sangaré 39., Pépé 54., ill. Bendebka 73.)
Sierra Leone–Egyenlítői-Guinea 0–1 (Ganet 38.)

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Elefántcsontpart 3 2 1 6–3 +3 7
2. Egyenlítői-Guinea 3 2 1 2–1 +1 6
3. Sierra Leone 3 2 1 2–3 –1 2
4. Algéria 3 1 2 1–4 –3 1

Mivel a D-csoportban Szudán egy, az E-ben Sierra Leone két ponttal végzett harmadikként, az utolsó forduló mérkőzéseinek kezdetekor már biztos volt, hogy az F jelű kvartett harmadikja bejut az egyenes kieséses szakaszba, csupán a csapatok sorrendje volt kérdéses. Elsőként végül Mali végzett, amely 2–0-ra nyert a pont nélkül záró Mauritánia ellen, míg a második helyet az Aissa Laidounit (FTC) végig a soraiban tudó – és az első félidő végén, még 0–0-s állásnál tizenegyest hibázó – Tunéziát 1–0-ra legyőző Gambia szerezte meg.

A nyolcaddöntőben Elefántcsontpart–Egyiptom és Nigéria–Tunézia összecsapásokra is sor kerül. (A teljes párosítást alább láthatják.)

F-CSOPORT
Gambia–Tunézia 1–0
(A. Jallow 90+3.)
Mali–Mauritánia 2–0 (Haidara 2., I. Koné 49. – 11-esből)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Mali 3 2 1 4–1 +3 7
2. Gambia 3 2 1 3–1 +2 7
3. Tunézia 3 1 2 4–2 +2 3
4. Mauritánia 3 3 0–7 –7 0

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Burkina Faso–Gabon
Nigéria–Tunézia
Szenegál–Zöld-foki-szigetek
Mali–Egyenlítői-Guinea
Guinea–Gambia
Kamerun–Comore-szigetek
Elefántcsontpart–Egyiptom
Marokkó–Malawi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik