Afrika-kupa: két visszavont büntető, hordágy, négy gól – Szenegál az első döntős

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.02.02. 22:05
null
Szenegáli gólöröm (Fotó: AFP)
Szenegál 3–1-re legyőzte Burkina Fasót a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája szerda esti elődöntőjében, és bejutott a fináléba. Nagy meccs volt: az első félidő ijesztő ütközéseket és két visszavont tizenegyest hozott, a második pedig négy gólt.

 

Gól nem született az első félidőben, de drámai eseményeknek nem voltunk híján. Már a 3. percben megtörtént az első ijesztő ütközés, az összefejelő Nampalys Mendyt (Szenegál) és Cyrille Bayalát (Burkina Faso) hosszasan ápolták, és bár előbbit hordágyon vitték le, végül mindketten folytathatták a játékot.

A 30. percben ismét szükség volt a hordágyra, sőt kettőre, csakhogy ezúttal az egyik fél nem is tért vissza: a szenegáli Cheikhou Kouyaté és a kifutó Hervé Koffi ütközése után a burkinai kapus olyan rosszul zuhant a talajra, hogy szó sem lehetett a további játékáról. Az etiópiai játékvezető a tizenegyest is megítélte, de a VAR-szobával egyeztetve, a képek hosszas tanulmányozása után visszavonta. AZ ELSŐ VISSZAVONT TIZENEGYES ITT!

Hervé Koffi kapus nem folytathatta (Fotó: AFP)
Hervé Koffi kapus nem folytathatta (Fotó: AFP)

 

Aztán annullált még egyet a bíró, szintén a burkinai kapu előtt... A ráadás hatodik percében Idrissa Gueye lövése Edmond Tapsoba könyökéről vágódott le, Bamlak Tessema ellentmondást nem tűrően a büntetőpontra mutatott. VAR-ozás után aztán jelezte, a könyök a testhez simult, így sem tizenegyes, sem sárga lap – Tapsoba 23. születésnapján nem mutatott volna jól egy ilyen dupla büntetés… A MÁSODIK VISSZAVONT TIZENEGYES ITT!

A két csapat amúgy lendületes futballal rukkolt ki az első félidőben, még ha a kapusoknak sok munkájuk nem is akadt – egy közeli Sadio Mané-bombánál a burkinai cserekapusnak, Farid Ouédraogónak azért volt alkalma bizonyítani: gyorsan bemelegedett.

A második játékrész derekán aztán jött a gól: jobb oldali szöglet után Kalidou Koulibaly ollózott, Abdou Diallo combbal magához vette a nem túl erősen érkező labdát, majd fordulásból, jobbal a hálóba vágta. A GÓL ITT!

Az addig is többet támadó Szenegál nem állt le, és a 76. percben megduplázta előnyét: Mané szerzett labdát a körülményeskedő Issoufou Dayótól, középre passzolt, és Idrisse Gueye – úgy tűnt, centikkel megelőzve a szintén gólra áhítozó Bamba Dienget – a hálóba lőtt. Aztán a hivatalos verzió szerint mégis Diengé lett a gól. A GÓL ITT!

Na, melyikük lőtte: Gueye (jobbra) vagy Dieng? (Fotó: AFP)
Na, melyikük lőtte: Gueye (jobbra) vagy Dieng? (Fotó: AFP)

 

De Burkina Faso nem adta fel – és hamarosan jött a reményt adó szépítő gól! Issa Kaboré jobb oldali beadására jó ütemben érkezett Ibrahim Blati Touré, és térddel védhetetlenül a kapu bal oldalába továbbított. A GÓL ITT!

A Burkina Fasó-iak támadtak az egyenlítésért, talán kissé fejetlenül is, és egy labdavesztés nyomán egyedül kiugró Sadio Mané elegáns átemeléssel megadta nekik a kegyelemdöfést (1–3). A GÓL ITT!

Téranga oroszlánja harmadszor jutottak be az Afrika-kupa döntőjébe, 2002-ben és 2019-ben ezüstérmesek lettek – vasárnap alkalmuk nyílik először elhódítani a trófeát.

Burkina Fasónak marad a bronzmérkőzés a másik elődöntő vesztese ellen, méghozzá nem vasárnap, hanem szombaton – az időpontváltozásról szerdán döntött az afrikai szövetség, biztonsági okokra hivatkozva.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
ELŐDÖNTŐ

Burkina Faso–Szenegál 1–3 (I. B. Touré 82., ill. A. Diallo 70., B. Dieng 76., Mané 87.)
Csütörtök

20.00: Kamerun–Egyiptom

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik