Afrika-kupa: két nagy fordulat, öt gól, kiesett a címvédő

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.07.06. 19:52
null
A kétgólos Odion Ighalo térden, a nigériai csapat a mennyekben (Fotó: AFP)
Nigéria 3–2-re legyőzte a címvédő Kamerunt a két nagy afrikai futballnemzet szombati nyolcaddöntőjében az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupáján, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Dél-Afrika lesz az ellenfele, amely az esti programban hatalmas meglepetésre, gyönyörű góllal legyűrte (1–0) a házigazda egyiptomi válogatottat.

NIGÉRIA–KAMERUN 3–2

A fordulatos alexandriai mérkőzésen először a kontinenstorna korábbi háromszoros győztese, Nigéria vezetett – a 19. percben Odion Ighalo közeli lövése egy védőn irányt változtatva jutott a hálóba (1–0) –, majd az ötszörös bajnok Kamerun következett: az első játékrész hajrájában Stéphane Bahoken egy pontos beadásra érkezve egyenlített, három perc múlva pedig az ő lefejelt labdájával ugrott meg és lőtt a nigériai kapuba Clinton N'Jie. Mindkét gólban benne volt a nigériai védelem (1–2).

Villámgyorsan fordult az állás a második félidőben is. A 63. percben Ahmed Musa látványosan, mellel játszott Ighalo elé, aki közelről nem hibázott, majd a 66. percben a kétgólos támadó megmutatta, hogy az előkészítésben is jártas – a látványos köténypasszal helyzetbe hozott, őrizetlenül érkező Alex Iwobi higgadt lövéssel juttatta ismét vezetéshez Nigériát (3–2).

A GYŐZTES GÓL

Több gól nem esett, ami elsősorban a kameruni kapus, André Onana érdeme – ám bravúrjaival nem tudta versenyben tartani övéit: 2017 bajnoka, a mostani torna megrendezésére eredetileg kijelölt Kamerun kiesett.

Egy kis stat: Kamerun – amely a tornán egyetlen gólt sem kapott eddig a mérkőzésig – először veszített Afrika-kupa-meccset úgy, hogy a szünetben még vezetett.

EGYIPTOM–DÉL-AFRIKA 0–1

A csoportkörből csupán a szerencsés harmadik helyezettek egyikeként továbbjutó Dél-Afrika a 85. percben szerezte meg a győztes gólt: Thembinkosi Lorch tökéletesen kivitelezett ellencsapás végén 15 méterről a hazai kapuba lőtt.

A MÉRKŐZÉS EGYETLEN GÓLJA

A két csapat nagy csatát vívott egymással Kairóban, és hiába volt ott az egyiptomi együttesben a nem teljesen egészséges Mohamed Szalah, Európa egyik legrettegettebb támadója, a nagyobb helyzeteket a dél-afrikaiak alakították ki, és ha Ahmed el-Senavi nem véd többször nagyot, már korábban eldőlhetett volna a mérkőzés.

Egy kis stat: Egyiptom – 12 veretlenül megvívott meccs után – 1986 óta először kapott ki hazai környezetben zajló Afrika-kupán. Az idei ANK négy eddigi kiesője közül az egyiptomi válogatott a harmadik, amelyik egyetlen gólt sem kapott a csoportkörben; előtte Marokkó és Kamerun is így járt.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, EGYIPTOM
NYOLCADDÖNTŐ
Nigéria–Kamerun 3–2
(Ighalo 19., 63., Iwobi 66., ill. Bahoken 41., N'Jie 44.)
Egyiptom–Dél-Afrika 0–1 (Lorch 85.)

A torna teljes műsora itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik