Afrika-kupa: búcsúztak Mmaee-ék, négy között Egyiptom és Szenegál

Vágólapra másolva!
2022.01.30. 21:55
null
Egyiptom lesz Kamerun ellenfele az elődöntőben (Fotó: AFP)
Hiába vezetett 53 percig, Marokkó hosszabbítás után 2–1-re kikapott Egyiptomtól az Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjében. A vasárnap esti meccsen Szenegál 3–1-re felülmúlta Egyenlítői-Guineát.

 

Egyiptom–Marokkó

A mérkőzés eseménydúsan kezdődött, hiszen a videobíró segítségével a játékvezető büntetőt ítélt a marokkóiak javára,Szofian Bufal értékesíteni is tudta, előnyhöz juttatva Marokkót. Az első félidő hátralevő ideje kiegyenlített játékot hozott, így a szünetre marokkói vezetésnél vonulhattak a felek.

A fordulás után előbb Trézéguet veszélyeztetett – a kapu bal oldala mellett szállt el a lövése –, majd az 53. percbenMohamed Szalahhelyére küldött egy kipattanót, megszerezve az egyenlítő gólt Egyiptomnak. A 64. és a 82. percben Marokkó ismét előnybe kerülhetett volna, de Najef Agerd egyik lehetőséget sem tudta kihasználni, így 1–1-es döntetlennel ért véget a rendes játékidő.

A hosszabbításban tíz perc elteltével megszületett a mindent eldöntő találat: Trézéguet volt eredményes Mohamed Szalah passza nyomán, erre a gólra pedig már nem érkezett válasz a hátralevő időben, így 2–1-es sikerével Egyiptom bejutott a legjobb négy közé. Az egyiptomiak a házigazda Kamerunnal csapnak össze a döntőbe jutásért.

Marokkói részrőlSamy és Ryan Mmaee is a kispadon kezdte a találkozót, majd utóbbi a 86. percben csereként kapott lehetőséget – a Sevilla játékosát, Jusszef en-Neszirit váltotta.

Marokkó válogatottja 31, veretlenül megvívott mérkőzés után kapott ki ismét, ezzel az IFFHS statisztikája szerint holtversenyben minden idők leghosszabb ilyen szériáját produkálta. A rekorder a 2018 októbere és 2021 szeptembere között veretlen Olaszország 37 mérkőzéssel.

Szenegál–Egyenlítői-Guinea

A negyeddöntő utolsó mérkőzésén Szenegál csekély esélyt ugyan adott, de simán győzött Egyenlítői-Guinea ellen. A szenegáliak már a 28. percben előnybe kerültek Famara Diedhiou révén, amit a fordulás után 12 perccel Jannick Buylaegyenlített ki.

A szenegáliak mestere a gól után a változtatás mellett döntött: az 58. percben Boulaye Dia helyére érkezett Ismaila Sarr, míg hét perccel később Cheikhou Kouyaté Pape Gueyét váltotta fel. A Crystal Palace középpályása, Kouyaté csak három perce volt a pályán, amikor előnyhöz juttatta övéit, de Sarr sem várt sokat, ő a 79. percben volt eredményes,beállítva a 3–1-es végeredményt.

Szenegál az elődöntőben Burkina Faso ellen küzd meg a fináléba jutásért.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NEGYEDDÖNTŐ
Egyiptom–Marokkó 2–1
(Szalah 53., Trézéguet 100., ill. Bufal 7. – 11-esből) – hosszabbítás után
Szenegál–Egyenlítői-Guinea 3–1
(Diedhiou 28., Kouyaté 68., I. Sarr 79., ill. Buyla 57.)

SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Gambia–Kamerun 0–2 (Toko Ekambi 50., 57.)
Burkina Faso–Tunézia 1–0 (Da. Ouattara 45+3.)

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Február 2. (szerda), 20.00:
Burkina Faso–Szenegál
Február 3. (csütörtök), 20.00: Kamerun–Egyiptom
A bronzmérkőzésre és a döntőre február 6-án kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik