Afrika-kupa: Kamerun a négy között; Laidouniék kiestek

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.01.29. 21:54
null
Karl Toko Ekambi másodszor duplázott már az idei Afrika-kupán (Fotó: AFP)
A házigazda Kamerun 2–0-ra nyert Gambia ellen, míg a Ferencváros középpályásával, Aissa Laidounival felálló Tunézia 1–0-ra kikapott Burkina Fasótól az Afrika-kupa szombati negyeddöntőjében.

 

GAMBIA–KAMERUN

A kameruni válogatott a gól nélküli első félidő után az 50. percben Karl Toko Ekambi jóvoltából szerezte meg a vezetést. Érett a gól, mert a hazaiak már az első játékrészben is nagy fölényben futballoztak. A Lyon csatára hét perccel később másodszor is betalált, ezzel végleg szertefoszlatta a halvány gambiai reményeket. A vendégeknél a Mol Fehérvár csatárát, Lamin Jallow-t nem nevezték a mérkőzésre.

A kameruniak mind a tizenegy gólját Vincent Aboubakar (6) és Toko Ekambi (5) szerezte az idei Afrika-kupán – náluk csak a Mulamba Ndaye (9), Mayanga Maku (3) duó futballozott eredményesebben a kontinensbajnokságok történetében, még 1974-ben, Zaire (mai nevén Kongói DK) színeiben.

Kamerun az elődöntőben Egyiptommal vagy Marokkóval mérkőzik meg február 3-án.

Dango Ouattara (fehér mezben) a lehető legjobbkor szerezte meg az első gólját a Burkina Fasó-i válogatottban (Fotó: AFP)
Dango Ouattara (fehér mezben) a lehető legjobbkor szerezte meg az első gólját a Burkina Fasó-i válogatottban (Fotó: AFP)

BURKINA FASO–TUNÉZIA

Aissa Laidouni, az FTC középpályása egymás után harmadszor került be a nyolcaddöntőben Nigériát kiejtő tunéziai válogatott kezdőcsapatába. Sokáig 0–0-s döntetlenre állt a találkozó, s amikor már úgy tűnt, elfogyott az idő, hogy az első félidőben gól szülessen, akkor Dango Ouattara előnyhöz juttatta Burkina Fasót – a Lorient légiósának ez volt az első találata a nemzeti együttesben. VIDEÓ ITT!

A második félidő elején Laidouni sárga lapot kapott, majd a meccs hajrájában, a 82. percben a győztes gólt szerző Ouattara könyöklésért azonnal pirosat. 2012 óta ő az első játékos Afrika-kupa- meccsen, akit a gólja után kiállítottak.

A botswanai játékvezető a rendes játékidő végén négyperces hosszabbítást jelzett, de 93:40-nél – amikor egyébként nem a tunéziaiaknál volt a labda – lefújta a mérkőzést, így Burkina Faso megint bejutott a legjobb négy közé az Afrika-kupán, a legutóbbi négy szereplése alkalmával már harmadszor. A 2013-ban ezüst-, 2017-ben bronzérmet szerző gárda a jövő szerdai elődöntőben Szenegállal vagy Egyenlítői-Guineával játszik majd.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NEGYEDDÖNTŐ
Gambia–Kamerun 0–2
(Toko Ekambi 50., 57.)
Burkina Faso–Tunézia 1–0 (Da. Ouattara 45+3.)

VASÁRNAP
17.00: Egyiptom–Marokkó
20.00: Szenegál–Egyenlítői-Guinea

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Február 2. (szerda), 20.00:
Burkina Faso–Szenegál/Egyenlítői-Guinea
Február 3. (csütörtök), 20.00: Kamerun–Egyiptom/Marokkó
A bronzmérkőzésre és a döntőre február 6-án kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik