Afrika-kupa: a házigazda megtörte csoportja gólcsöndjét

Vágólapra másolva!
2013.01.23. 17:52
A labdarúgó Afrika-kupa csoportkörének második fordulójában a házigazda Dél-Afrika 2–0-ra legyőzte Angolát. Az A-csoport első két mérkőzésén nem esett gól, a harmadikon rögtön kettő, a Bafana Bafana két, szemre is tetszetős találattal keserítette ellenfelét.

Dél-Afrika győzelemmel szórakoztatta közönségét (Fotó: Reuters)
Dél-Afrika győzelemmel szórakoztatta közönségét (Fotó: Reuters)
Dél-Afrika győzelemmel szórakoztatta közönségét (Fotó: Reuters)
Dél-Afrika győzelemmel szórakoztatta közönségét (Fotó: Reuters)
Dél-Afrika győzelemmel szórakoztatta közönségét (Fotó: Reuters)

 

DÉL-AFRIKA–ANGOLA 2–0

Gordon Igesund, Dél-Afrika szövetségi kapitánya a Zöld-foki-szigetek elleni csalódást keltő 0–0-hoz képest öt változtatást hajtott végre kezdőcsapatán, míg Angolánál csak egy helyen változott a kezdő az első fordulóhoz képest.

A meccs első helyzetét Angola dolgozta ki, Mateus a tizenhatos előteréből tüzelt, Itumeleng Khune védett. A Bafana Bafana első lehetősége Katlego Mphela nevéhez fűződött, a dél-afrikai támadó fejese azonban nem talált kaput. A mérkőzés első felében a házigazda dominált, több helyzetet dolgozott ki Dél-Afrika, aminek a 30. percben meg is lett az eredménye.

Ekkor a rendező csapat hátvédje, Siyanbonga Sangweni csatárokat megszégyenítő mozdulattal szerzett gólt, egy beadást követően a bal oldalról, hat méterről kapásból vágta a labdát a hosszú alsóba (1–0).

Az A-csoport góltalansága így 210 percet követően megtört, Dél-Afrika megérdemelten szerezte meg a vezetést. A félidő hajrájában Mateus vesztegetett el még egy helyzetet, a vuvuzelák eközben maradéktalanul szóltak, így a szünetben a házigazdáknál volt az előny.

A fordulás után felpörögtek a csapatok, előbb Mateus indítása után Guilherme Afonso tornáztatta meg a dél-afrikai kapust, majd a túloldalon Dean Furman távoli löketénél kellett védenie Lamának.

A 62. percben el is döntötte a három pont sorsát a Bafana Bafana: a két perccel korábban csereként beálló Lehlohonolo Majoro lépett ki egy hosszú labdával, lerázta Bastost, majd az ötös széléről Lama kapusnak kötényt adva talált a hálóba. Az angolaiak sokkal jobban futballoztak, mint az első játékrészben, de ennél a szituációnál borzalmasan védekeztek (2–0).

A 73. percben újabb gólszerzési lehetőség adódott Dél-Afrika előtt, ám Bernard Parker beadását nem tudta gólra váltani közvetlen közelről Majoro, aki jókora gyertyát rúgott, Lamá pedig lehúzta a labdát.

MAROKKÓ–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 1–1

Az 500 ezer lakost alig számláló Zöld-foki-szigetek válogatottját a torna előtt senki sem vette komolyan, ám miután Kamerun búcsúztatásával kijutott története első nagy tornájára a csapat, rögtön megváltozott a megítélése is. Azután meg főleg, hogy a házigazda Dél-Afrikával gól nélküli döntetlenre végzett az együttes.

Marokkó ellen sem kezdett megilletődötten a Zöld-foki-szigetek, Julio Tavares rögtön nagy löketet zúdított kapura, Lamjagri azonban a léc fölé tolta a kísérletet. A túloldalon Assakir tüzelt távolról, Vózinha könnyedén hárított. Az első negyedórában Julio Tavares sok borsot tört a marokkóiak orra alá.

Platini (balra) történelmi gólt szerzett Marokkó ellen (Fotó: Reuters)
Platini (balra) történelmi gólt szerzett Marokkó ellen (Fotó: Reuters)

A mérkőzés 36. percében jött el a történelmi pillanat, a Zöld-foki-szigetek megszerezte történetének első gólját az Afrika-kupán: Ryan Mendes ugratta ki két védő között remek ütemben Platinit, aki egy finom bokamozdulattal a kimozduló kapus fölött a hálóba löbbölte a labdát (0–1).

A szünetben tehát a Zöld-foki-szigeteknél volt az előny, a kiscsapat megérdemelten vezetett, újabb bombameglepetés volt készülőben a 2013-as Afrikai Nemzetek Kupáján!

A fordulás után sem álltak le a „kék cápák", Fernando Varela beadását a jó felépítésű Nando fejelte a kapu mellé. A marokkói „oroszlánok" cserékkel próbáltak új színt vinni játékukba, Barrada szabadrúgása a félidő derekán fölé szállt.

A hajrában rákapcsolt Marokkó, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a 78. percben Barrada passzából Jusszef el-Arabi a hálóba talált (1–1).

Az eredmény már nem változott az utolsó percekben, így a két csapat megosztozott a pontokon. Ez azt jelenti, hogy Dél-Afrika vezeti a csoportot négy ponttal, Angola pedig az utolsó egy egységgel. Az utolsó körben vasárnap a Zöld-foki-szigetek Angolával, a házigazda Dél-Afrika Marokkóval csap össze.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA 2013
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
DÉL-AFRIKA–ANGOLA 2–0 (1–0)
Durban, Moses Mabhida Stadion. Vezette: K. Coulibaly (mali)
Dél-Afrika: Khune – Ngcongca, Khumalo, Sangweni, Masilela – Furman, Mahlangu (Letsholonyane, a szünetben), Phala, Parker – Mphela (Manyisa, 78.), Rantie (Majoro, 59.)
Angola: Lamá – Lunguinha, Bastos, Massunguna, Miguel – Pirolito, Dédé (Gilberto, 64.), Mateus, Geraldo (Djalma, a szünetben) – Afonso (Amaro, 82.), Manucho
Gólszerző: Sangweni (30.), Majoro (62.)
AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA 2013
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAROKKÓ–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 1–1 (0–1)
Durban, Moses Mabhida Stadion. Vezette: Sikazwe (zambiai)
Marokkó: Lamjagri – Assakir, Benatia, el-Adua, Bergdis – Barrada, el-Ahmadi, Belhanda (Safni, 65.), Amrabat (el-Arabi, a szünetben), Asszaidi (Belgazuani, 54.) – el-Hamdaui
Zöld-foki-szigetek: Vózinha – Gégé, Fernando Varela, Nando, Nivaldo – Babanco, Soares, Platini (Roni, 71.), Toni Varela – Mendes (Héldon, 75.), Tavares (Guy Ramos, 90.)
Gólszerző: el-Arabi (78.), ill. Platini (36.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1Dél-Afrika 21102024
2Zöld-foki-szigetek
20201102
3Marokkó20201102
4Angola201102-21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik