A világ legagresszívabb fogadási maffiája dolgozik Magyarországon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.24. 10:54
null
A szingapúriak lecsaptak, de vajon valóban nagyhalakat fogtak? (Fotó: Reuters)
A világ legnagyobb és legagresszívabb fogadási maffiájaként írta le az Interpol főtitkára, Ronald Noble a Magyarországon is működő szingapúri hálózatot, amelynek 14 tagját vették őrizetbe szeptember közepén – köztük a feltételezett „Keresztapát”, Dan Tant (Tan Seet Eng) is.

Mint arról beszámoltunk, a szingapúri rendőrök tizenkét férfit és két nőt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szervezőként szerepet játszottak az Európát is behálózó fogadási csalássorozatban. A rendőrség tájékoztatása szerint köztük van az a személy is, akit a szervezet első számú vezetőjének tartanak. Ugyanakkor neveket nem hoztak nyilvánosságra. A 2008 és 2011 közötti időszakra kiterjedő vizsgálatok szerint összesen 680 mérkőzés manipulálása kötődhet a szervezethez, ebből 380-at Európában rendeztek, van köztük vb-selejtező és Bajnokok Ligája-mérkőzés is.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó források megerősítették: a letartóztatottak között van a Dan Tan néven ismert Tan Seet Eng is, akit a maffia első emberének tartanak.

„A szingapúri hatóságok a világ leghírhedtebb fogadási maffiájának vezetőjét tartóztatták le. Azért fontos ez a lépés, mert Dan Tan szindikátusa a világ legnagyobb és legagresszívabb, fogadási csalásra szakosodott szervezeteként működött. Minden kontinenst behálózott, és a vezetője olyasvalaki, akit sokan érinthetetlennek hittek” – nyilatkozta az ügyről Ronald Noble az Interpoltól.

Dan Tan érintett a vádismertetéssel megkezdődött magyarországi perben, de Olaszországban is elfogatóparancs van ellene a Calcioscommesse néven hírhedtté vált ügy kapcsán. Az Europol vizsgálata szerint öt országban legkevesebb 680 mérkőzést próbált manipulálni a játékosokat, játékvezetőket és klubvezetőket is megkörnyékező kartell. A szingapúri üzletember egyetlen ismert interjújában ártatlannak vallotta magát, és kijelentette: fogalma sincs arról, miért tartják a fogadási maffia fejének.

Az Independent infografikája – amellyel a fogadási csalásokat szemléltették – szerint a szingapúriak akciónként több mint kétmillió euróval „rúgták be” a gépezetet – ez az összeg a kelet-európai és a Balkánról dolgozó „alszervezeteknek” jutott futárokon keresztül. A helyi összekötők meccsenként akár százezer eurót is megvesztegetésre fordítottak, játékosokat és játékvezetőket vettek meg.

A fogadási maffia nem a magas oddsú, váratlan eseményekre hajtott, hanem hatalmas összegeket tett fel viszonylag alacsonyabb szorzójú eseményekre. Leginkább az óriási ázsiai piacon dolgoztak, mert itt a fogadások hatalmas volumene leplezte a nagy összegű fogadásokat. Ázsiában a sportfogadási piacon naponta több ügylet köttetik meg, mint a New York-i tőzsdén. A veszteségeket a szindikátus „lenyeli” és elosztja – ugyanakkor a játékosokat ilyen esetben figyelmeztetik, hogy a nem kívánt eredményt szállították… A sikeresen végrehajtott akciók után a szindikátus tagjai osztalékot kapnak a pénzből.

Kérdés, hogy a szingapúriak valóban főnököket kaptak-e el: az Independentnek nyilatkozó helyi sportújságíró, Suresh Nair mindenesetre kétségeit fejezte ki.

„Ezek csak óvodás fickók. Dan Tan harmadik vagy negyedik a tízes listán. Aki magasabban van, az nem is kerül soha szem elé” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik