A védekezés Ronaldója, akit Bölöni dobott be a mély vízbe

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.01.29. 09:29
null
Raphaël Varane pályafutásában jelentős mérföldkő, hogy hazája válogatottjával a nyáron világbajnoki címet szerzett (Fotó: AFP)
Átharapnád az ellenfél torkát? – kérdezte az akkor még Madridban dolgozó José Mourinho a fiatal Raphaël Varane-tól, akit annak idején Bölöni László dobott be a mély vízbe.

 

Az európai topfutball főszereplőit a labdarúgás szerelmesei többnyire csak a televízióban vagy a lelátóról csodálhatják meg – ám valamikor a legnagyobb klasszisok és a legzseniálisabb szakemberek is pályakezdőnek számítottak. A szárnypróbálgatásokat olykor magyar szemtanúk is figyelték, akik nem felejtették el a ma már ünnepelt labdarúgókhoz fűződő emlékeiket.
A fiatal Raphaël Varane-t nehéz is lett volna elfelejteni...

NÉVJEGY: Raphaël Varaneël Varane
Születési idő: 1993. április 25.
Születési hely: Lille (Franciaország)
Nemzetisége: francia
Posztja: hátvéd
Válogatottság/gól (2013–): 54/3
Klubjai: Lens (francia, 2010–2011), Real Madrid (spanyol, 2011–)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2018), 4x Bajnokok Ligája-győztes (2014, 2016, 2017, 2018), 4x FIFA-klubvilágbajnok (2014, 2016, 2017, 2018), 3x UEFA Szuperkupa-győztes (2014, 2016, 2017) 2x spanyol bajnok (2012, 2017), Spanyol Kupa-győztes (2014), 2x spanyol Szuperkupa-győztes (2012, 2017)

Az U21-es francia válogatott öltözőjében 2011 tavaszán üldögélt egy csendes srác, akivel nem csupán a mágneses táblára felrajzolt nyilakról vagy a soros ellenfél csatárának erősségeiről lehetett beszélni, hanem a francia szociológus Émile Durkheim munkásságáról, valamint a modern makroökonómia megalkotójának tartott John Maynard Keynes értekezéseiről is. Raphaël Varane a labdarúgás mellett a tanulást sem hanyagolta el, és mivel az érettségi tételei között a filozófia is szerepelt, a olvasóbarátnak cseppet sem nevezhető műveknek is nekigyürkőzött. Ám nem ez volt az egyetlen jele annak, hogy a kiskora óta a labda bűvöletében élő, a Lens akadémiáján pallérozódó tehetség szellemi érettség tekinte-tében jelentősen megelőzi kortársait.

„Hasonlított a fiatal Cristiano Ronaldóra – mesélte lapunknak a BEK-győztes Bölöni László, a belga Royal Antwerp jelenlegi vezetőedzője, aki a francia Lens szakvezetőjeként dolgozott az első csapathoz akkoriban felkerülő francia hátvéddel. – Mindketten képesek voltak befejezni az általam elkezdett mondatot. Amikor magyaráztam nekik, tudták, hova akarok kilyukadni, mert a következő lépés ott volt a fejükben, a logikájukban. Varane már fiatalon nagyon magas játékintelligenciával büszkélkedett.”

A Franciaország egyik tengerentúli megyéjének számító Martinique szigetéről származó édesapától és francia édesanyától született játékos 2010 őszén mutatkozott be a Lens kiesés elől menekülő felnőttcsapatában. A satnya eredmények miatt menesztett Jean-Guy Wallemme két bajnokin számított rá az idény első felében, a helyére januárban kinevezett Bölöni Lászlónál viszont rendszeres játéklehetőséghez jutott a tavasszal.

ZINEDINE ZIDANE? VISSZAHÍVNA KÉSŐBB?
Kevés tizennyolc éves tehetség tartaná fontosabbnak az érettségit, mint a Real Madrid ajánlatát, ám amikor 2011-ben ZinedineZidane felhívta a vizsgákra készülő, 18 esztendős Raphaël Varane-t, a fiatal játékos visszahívást kért világbajnok honfitársától.„Az iskolában aláírásokat osztogattam, nem tudtam rendesen tanulni, és aznap meglehetősen fáradtan értem haza – idézte fel a legendássá vált estét a Real Madrid középső védője. – Kinyitottam a tankönyveket, de állandóan csörgött a mobilom. Egy idő után már nem néztem a kijelzőt, mindenkitől azt kértem, hívjon vissza később. Amikor a vonal másik végén Zinédine Zidane szólalt meg, először azt hittem, a barátaim szórakoznak. Aztán kiderült, hogy tényleg a Real Madridtól keresnek, ám annyira tompa volt az agyam, hogy a francia futball legendájától is azt kértem, ha lehet, a vizsgáim után beszéljünk. Miután letettem a telefont, és tudatosult bennem, kivel beszéltem, átmentem a bátyám szobájába, elmeséltem neki a történteket, ő pedig idiótának nevezett.”

„A téli spanyolországi edzőtáborban találkoztunk először – folytatta a 65 esztendős szakember. – Fényes jövőt jósoltak neki, de csak néhány év múlva. Mivel a kiesés ellen harcoltunk, kész játékosokra volt szükségünk. Spanyolországban az edzőtáborban mindig elöl volt, de ahogy a fiatalok többsége, ő is csendes, halk szavú srácként igyekezett beilleszkedni. Miután megismertem a tudását és a karakterét, nyugodt szívvel »nyúltam« hozzá. Az edzéseken a párharcoknál és a fejpárbajoknál mindig a legjobbak között volt, ezért a bajnokikon is bíztam benne.”

A magas, vékony középső védő hamar felkeltette az európai topcsapatok figyelmét, amiben a fizikuma is közrejátszott.

„Nem nevezném izomkolosszusnak, de tudom – mert ismerem a klubnál végzett munkáját –, hogy a magasságához képest megfelelő az izomtömege. Annyi van rajta, amennyi kell, se több, se kevesebb. A százkilencvenegy centiméteréhez képest rendkívül gyors, remek a mozgáskoordinációja, utóbbinak köszönhetően már az első lépéseknél is felveszi a versenyt a támadókkal. A kevésbé harmonikus mozgású futballisták szenvednek az első métereken, de neki sohasem volt ilyen gondja, és az ütemérzéke is kiemelkedő. A pályán kívül sem akadt vele gond. Vagány srác volt, sztárallűrök nélkül edzett, csendben érkezett, amolyan lassú víz partot mos alapon lépkedett előre. A szülei egyszer megkerestek, mert aggódtak a jövője miatt. Nem lehetett megjósolni, hogy eljut-e a legnagyobb klubokig, nem is akartam ezzel szédíteni őket, de azt őszintén mondtam, hogy ha engedik a gyereküket továbbfejlődni, jó életszínvonalon biztosítja majd a család megélhetését. Ez már megnyugtató válasznak számított.”

Bár a francia labdarúgó középső védőként nevelkedett, Bölöni László a felkészülési mérkőzéseken legalább egy félidőre rendre egy sorral feljebb tolta.

„Féltem, hogy hátvédként elkényelmesedik, a középpályán pedig gyorsabban kellett gondolkodnia, döntenie, választania. Szerettem volna, hogy hozzászokjon a tempósabb játékhoz, ezért szerepeltettem a védelem előtt, vagy amolyan tizenhatostól tizenhatosig robotoló középpályásként. Hátul többi idő áll rendelkezésre, kényelmesebb a játék, főleg, ha nálad van a labda.”

JOSÉ MOURINHO ÜZENETE
Raphaël Varane többször elmondta, hogy nagy hálával tartozik José Mourinhónak, amiért a portugál szakvezető fiatal kora ellenére mély vízbe dobta, és bízott benne. Ha pedig kellett, fenéken billentette...
„A második idényemben az egyik edzésen José Mourinho odasétált hozzám, megkérdezte, miért futok keveset az edzésen, majd hátsón rúgott – emlékezett a különös esetre a francia világbajnok. – Ilyenkor minden játékos felkapja a vizet, de beláttam, hogy igaza volt. A portugálnak nem kell hosszú beszédet mondania, hogy átadja az üzenetét, határozott és egyenes szakember, ennél az esetnél is a legrövidebb utat választotta. Ma már tudom, hogy azért tette, mert a legtöbbet akarta kihozni belőlem. A fiatal játékos csak akkor fejlődhet, ha az elvárások is folyamatosan nőnek. Ami elegendő volt az első idényemben, már kevésnek számított a másodikban.”

A szakember hozzátette: a képességeiről mindent elárul, hogy a francia kiscsapat játékosaként került a Real Madrid célkeresztjébe, a Lens ráadásul az idény végén kiesett az élvonalból. Vagyis Raphaël Varane-nak nem volt szüksége kiemelkedő idényre, erős csapatra vagy klasszis társakra ahhoz, hogy felfigyeljenek rá. A madridi óriásklubhoz 2011-ben az akkor elnöki tanácsadóként dolgozó, később a klubbal három Bajnokok Ligája trófeát nyerő Zinédine Zidane ajánlására került, ám az átigazolás előtt a csapat akkori vezetőedzője, José Mourinho tett fel neki néhány kérdést.

„A portugál edző azt kérdezte tőle: jó fiú vagy, vagány srác, de ha az ellenfél egy nullára vezet, átharapod a csatár torkát, mint ahogy Pepe tenné? Erre Raphaël azt felelte, talán nem kell átharapnia a támadó torkát. Megoldja, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, ahol ez lenne az egyetlen megoldás. Mouri-nho nem a tudását, hanem a hozzáállását tesztelte, de az összes kérdésére tudta a választ.”

A feleségnek a gimnáziumi barátnőjét választó labdarúgó telitalálatnak bizonyult a Real Madridnak, a klub színeiben négyszeres Bajnokok Ligája-győztesnek vallhatja magát, tavaly nyáron pedig a francia válogatott stabil kezdőjátékosaként a világbajnoki trófeát is magasba emelhette.

„Nem mertem kijelenteni, hogy világbajnok lesz, de azt már akkor mondtam, hogy a Raphaël Varane, Eliaquim Mangala páros többet tesz le az asztalra, mint a húsz évvel korábbi válogatott hátsó tengelyét alkotó Laurent Blanc, Marcel Desailly kettős – így Bölöni László. – Úgy gondolom, Raphaël már most túlszárnyalta Laurent-t, és Luka Modricnál is jobb játékosnak tartom. Mert őt nem harmincesztendősen, a világ egyik legerősebb csapatában fedezték fel.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik