A spanyol futballisták sem legyőzhetetlenek

Vágólapra másolva!
2010.07.30. 21:14
null
A franciák Gilles Sunu (balra) egyenlítő gólját ünneplik (Fotó: uefa.com)
A házigazda Franciaország nyerte meg az U19-es labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a péntek esti döntőben 2–1-re legyőzte Spanyolországot.

A két csapatból sokan pályára léptek a 2008-as törökországi U17-es Európa-bajnokságon, sőt ott kétszer is farkasszemet néztek egymással. Először a csoportkörben (3–3), majd a fináléban, amelyet a spanyolok kiütéssel nyertek meg (4–0).

Ezúttal is ők szerezték meg a vezetést, a Pachecótól nagyszerű kiugratást kapó Rodrigo a balösszekötő helyéről vette be a házigazda franciák kapuját (18. perc). Az első félidő hátralévő részében is inkább a spanyolok játékában volt benne a gól, igaz, ott is maradt.

A fordulás után spanyol helyzet következett (kimaradt), majd francia gól: egy négyhúzásos akció végén a szünetben pályára lépő Yanis Tafer kiváló ütemben adta vissza a labdát Gilles Sunu-nek, aki a kifutó kapus felett a hálóba emelt. Az egyenlítés feldobta a franciákat, s bár Tafer nagy helyzeténél a 80. percben Alex még védett, kisvártatva megszületett a győztes gól.

A 85. percben Gaël Kakuta tört kapura középen, lövését még védte Alex, ám a labda ismét a Chelsea tinije elé került, aki jobbról középre ívelt, és a csereként beálló Alexandre Lacazette közvetlen közelről a hálóba fejelt. Bár messze vannak még e francia fiatalok a nagy elődöktől, érdemes megemlíteni: a tíz évvel ezelőtti felnőtt Európa-bajnokságon ugyancsak 0–1-ről nyertek 2–1-re a kékek, igaz, akkor aranygóllal.

Franciaország 2005 után másodszor lett Európa-bajnok ebben a korosztályban (2002 óta rendeznek Eb-t a 19 éveseknek), a rangelső azonban továbbra is a négyszeres aranyérmes Spanyolország (2002, 2004, 2006, 2007).

U19-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG 
DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 2–1 (0–1)
Caen. V: Studer (svájci)
FRANCIAORSZÁG: A. Diallo – Nego, Faure, Mavinga, Kolodziejczak – G. Fofana, Coquelin - Sunu (Lacazette, 69.), Kakuta, Griezmann (Tafer, 46.) – Bakambu. Szövetségi kapitány: Francis Smerecki
SPANYOLORSZÁG: Alex – Montoya, Pulido (Calvente, 87.), Marc Bartra, Planas – Oriol, Thiago – Keko (Muniain, 64.), Canales, Pacheco – Rodrigo (Rochina, 73.). Szövetségi kapitány: Luis Milla
G: Sunu (49.), Lacazette (85.), ill. Rodrigo (18.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik