A németek kétgólos előnyt szórakoztak el Argentína ellen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.10.09. 20:36
null
A remek formában levő Gnabry az első félidőt góllal és gólpasszal zárta (Fotó: AFP)
Németország labdarúgó-válogatottja 2–2-t játszott Argentínával Dortmundban felkészülési mérkőzésen. A németek az első félidőben igen jó játékkal kétgólos előnyt szereztek, majd nagyon visszavettek, s ezt a felpörgő argentin csapat egyenlítéssel büntette.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA 2–2 (2–0)
Dortmund
, Signal-Iduna-Park. Vezette: Turpin (francia)
Németország: Ter Stegen – Can, R. Koch, Süle – Klostermann, Havertz (Rudy, 83.), Kimmich, Halstenberg – Brandt (Amiri, 67.), Gnabry (Serdar, 72.), Waldschmidt. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Argentína: Marchesín – Foyth, Otamendi, Rojo (Acuna, a szünetben), Tagliafico – L. Paredes, R. Pereyra (Saravia, 76.), De Paul (G. Rodríguez, 92.), Á. Correa (Ocampos, a szünetben) – Dybala (Alario, 62.), L. Martínez. Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gólszerző: Gnabry (15.), Havertz (22.), ill. Alario (66.), Ocampos (85.)

A hallei lövöldözés áldozatainak emlékére gyászszünettel kezdődő találkozó első öt percében kis fölényt tudtak kiharcolni az argentinok, de nagyjából ennyi pozitívum volt, amit le lehetett írni a vendégcsapat első félidei teljesítményéről. A teljesen felforgatott összeállításban játszó, újoncokat avató németeknek kellett némi idő, amíg elkapták a ritmust, amint viszont ezt megtették, Argentínának nem osztottak lapot.

Az első német helyzetre a 14. percig kellett várni (Julian Brandt lőtt a kapusba), majd egy perccel később jött a gól is. Ángel Correa hibázott saját térfelén, a bal szélen, Lukas Klostermann elhúzott, visszagurított, de középen nagy létszámfölényben voltak a vendégvédők. Nem számított, miután teljes rövidzárlat következett, Serge Gnabry közbeugrott, megszerezte a labdát, majd éles szögből kilőtte a hosszú sarkot (1–0).

A Bayern szélsője továbbra is tündököl a német válogatottban: 11. fellépésén már a 10. gólját szerezte, 2019-es mérlege 6/6.

A 22. percben jött a második, megint egy argentin hiba után, s hasonló főszereplőkkel. Most Marcos Rojo rontott, a németek pedig kontráztak. Klostermann jobbról befelé hozta a labdát, tökéletesen tette azt ki jobbra, Gnabrynak. Az első gól szerzője felnézett, konstatálta, hogy középen teljesen üresen jön Kai Havertz, és gyakorlatilag gólt rúgatott a társával (2–0). A Leverkusen játékosa első gólját szerezte a nemzeti csapatban.

A második gól után az argentinok keménykedéssel igyekeztek megfékezni a hazaiakat, kevés sikerrel, de legalább Clément Turpin játékvezető elővehette párszor a sárga lapot... Aztán jött egy-egy hatalmas léc és kapufa: a hazaiaktól Marcel Halstenberg kapta telibe a lécet szabadrúgásból, egy perccel később a másik oldalon Rodrigo De Paul lövése csattant a kapufán. Félidőben 2–0-val mehettek pihenni a csapatok.

A második félidő (amelyet az argentinok kettős cserével és formációváltással nyitottak meg) a dortmundi stadiontól merőben szokatlan csendben zajlott, időnként még azt is lehetett hallani, amikor a pályán kommunikáltak egymással a játékosok. A közönségnek nem volt sok oka az izgalomra, az első 15 perc a folytatásban egyetlen helyzetet hozott, remek német kontra végén Emre Can lövését védte lábbal Agustín Marchesín.

Alario (20) kitűnően szállt be, gólt szerzett, gólpasszt adott (Fotó: AFP)
Alario (20) kitűnően szállt be, gólt szerzett, gólpasszt adott (Fotó: AFP)

Argentína kicsit a semmiből szépített a 66. percben, Marcos Acuna precíz beadását fejelte Lucas Alario gyönyörűen a kapu bal oldalába – két cserejátékos hozta össze a gólt (2–1)! A németek visszakapcsoltak, de nem találták a ritmust, az argentinok viszont felbátorodtak, Alariónak még az egyenlítés is kis híján összejött.

A 85. percben már nem volt „kis híján”: Alario passza után Lucas Ocampos vette be megpattanó lövéssel a német kaput (2–2) – a németek megkapták, amiért „megdolgoztak”, leálltak, és ezt a felpörgő argentinok két góllal büntették. Alighanem ők lehetnek valamivel elégedettebbek.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc. ITT A VÉGE! NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA 2–2, a németek az első félidőben sokkal jobbak voltak, aztán levették a másodikban a lábukat a gázpedálról, és meg is bűnhődtek ezért.

92. perc. ARGENTIN CSERE. Sok szükség nincs erre, de De Paul helyére beáll Rodríguez.

90. perc. 2 PERC a ráadás.

88. perc. Ha így megy tovább, kikapnak a németek, egy bal oldalról belőtt labdát csak hatalmas mázlival úsznak meg.

85. perc. EGYENLÍT ARGENTÍNA, OCAMPOS, 2–2!!! Az igen jól játszó Alario készít elő, Ocampos lő balról, lövése megpattan Canon és bepattan a rövid sarokba!

84. perc. RÉGEN VOLT MÁR SÁRGA LAP. De most már van, Ocampos kapja. Paredes is kaphatta volna ezzel az erővel, egy tandemben végrehajtott szabálytalanságért.

83. perc. Német csere, Havertz lejön, beáll Rudy.

81. perc. Argentin szöglet balról, olyan, mint az eddigiek, veszélytelen. Aztán pár pillanat múlva kitör a totális káosz a német kapu előterében, ám hiába próbálkozik három argentin, egyikük sem találja meg a kapu felé vezető utat.

80. perc. A hajrá úgy kezdődik, hogy akkora meglepetés egyáltalán nem lenne egy egyenlítő gól. A németek elvesztették a ritmust, s nem is nagyon találják.

77. perc. MAJDNEM 2–2! Alario jobblábas lövése megpattan Kochon, és kevéssel kerüli el a hosszú alsó sarkot.

76. perc. ARGENTIN CSERE. Saraiva áll be Pereyra helyére.

75. perc. Kimmich küld kapura egy szabadrúgást, Marchesín bokszol, a veszély elhárul.

72. perc. ÚJABB NÉMET CSERE. Gnabry le (vastaps), Serdar áll be, újoncot avat Joachim Löw.

70. perc. SZÉP! Paredes lövi át 22-ről a német védelmet, a félmagas lövést Ter Stegen védi.

67. perc. NÉMET CSERE. Beáll Amiri, Brandtot váltja.

66. perc. SZÉPÍT ARGENTÍNA, ALARIO, 2–1!!! Ez nem volt benne a játék képében igazán, de szép gól! Acuna ível középre tökéletesen a bal szélről, Alario emelkedik, és kifelé pörgő, gyönyörű fejest küld a kapu bal oldalába!

64. perc. Kisebb argentin lehetőség, Lautaro Martínez perdít a kapu fölé egy bal oldali beadás után.

62. perc. ARGENTIN CSERE. A semmit sem mutató Dybala lekocog, Alario bekocog.

55. perc. NÉMET ZICCER! Argentin szöglet, Koch kifejeli, egészen remek, a 2010-es vb-t idéző német kontra, sakk, de nem matt, mert középen Can Marchesínbe lő. A kapus lábbal véd!

53. perc.Olyan csönd van Dortmundban, hogy lehet hallani, amikor egymásnak szólnak a játékosok. Szokatlan.

50. perc. A háromvédős rendszerre váltó argentinok kicsit „felcsavarták” a letámadást, ez nem annyira ízlik a németeknek.

48. perc. Waldschmidt vágja egy szöglet után a labdát balról az oldalhálóba.

46. perc. Folytatjuk, a németek kezdtek.

46. perc. Kettős argentin csere, lejön a gólok előtt hibázó két játékos. Rojo helyére Acuna, Correa helyére Ocampos áll be.

1. FÉLIDŐ

45. perc. SZÜNET! Németország Gnabry és Havertz góljával 2–0-ra vezet Argentína ellen, ahhoz képest, hogy felforgatott összeállításban játszik, nagyon simán. A vendégek teljesítménye tulajdonképpen értékelhetetlen.

45. perc. GNABRY! Kap egy egészen remek keresztlabdát a jobb szélen, jól veszi át, lerúgja a földre, a lövés elpattog a hosszú sarok mellett. Gnabryval nem nagyon bírnak az argentin bekkek.

40. perc. Argentin szabadrúgás-kombináció. Paredes visszagurít, De Paul lő, rögbiben jó. Futballban siralmas.

35. perc. Pereyra keveri meg a jobb szélen Sülét, keresztbe ível, Correa lövése viszont rossz és messze elkerüli a kaput.

33. perc. EZ SEM KISEBB KAPUFA! De Paul bikázza kapura a labdát jó 24-ről, óriásit csattan a löket a jobb oldali kapufán! Ter Stegen szépen mutatott a képen, ettől függetlenül sansztalan volt.

31. perc. MEKKORA KAPUFA!!! Halstenberg végzi el a szabadrúgást, ballal, 25 méterről tökéletesen csavar a rövid felső sarokra, a labda a lécről vágódik le, Marchesínnek esélye sem volt hárítani! Mázlija azonban igen.

30. perc. SÁRGA LAP! Gnabry indul az argentin kapu felé, De Paul visszarántja. Nincs is min vitatkozni. Nem is teszi.

27. perc. KIS HÍJÁN 3–0! Jó szabadrúgás-kombináció után Süle stukkol középre, viszont Brandt lemarad a kapu torkában. Fent a partjelző zászlaja, les lett volna.

26. perc. SÁRGA LAP! A gól óta az argentinok megmutatják, mi a rossz vér: keménykednek, ahogy tőlük telik. A másik csapatkapitány, Otamendi is kihúzza a gyufát Turpinnél, kap egy sárga lapot.

23. perc. Tuti nem teszik be a videót a Best of Rojo összeállításba. Ha minden igaz, ez Havertz első válogatott találata.

22. perc. GÓÓÓL! HÁT EZ SIMÁN MENT, 2–0, HAVERTZ! Rojo labdát veszít a bal szélen. Klostermann hozza fel a labdát, jobbról középre kanyarodik, remek ütemben passzol Gnabryhoz, Gnabry a jobb szélről laposan, precízen középre, Havertz érkezik és értékesíti a ziccert. Sakk és matt!

20. perc. Az argentin csapat kissé nehezen emészti meg a gólt, bár továbbra is nyugodtan passzolgat hátul. Támadásba viszont nehezebben megy át. Correa ível balról a kapu elé, Ter Stegen fogja a labdát.

18. perc. A góltól fellelkesült németek tartanak egy kis szögletrúgósdit, eredmény nélkül.

15. perc. AZ ELSŐ GÓL, GNABRY, 1–0!!! Totális bénázás az argentin védelemben. Egy Correa-hiba után Klostermann elhúz a jobb szélen, visszagurít, három argentin védő sem tud felszabadítani, Gnabry szemfüles, odaugrik, 5 méterről, jobbról, éles szögből ellövi a labdát a hosszúba. A tizedik gólja válogatott mezben, a harmadik az ősszel.

14. perc. AZ ELSŐ HELYZET! Remek német kontra végén Brandt tör be a tizenhatoson belülre jobbösszekötőben, lapos lövését viszont Marchesín hárítja! Szép akció!

13. perc. Gnabry bemutat pár látványos cselt a bal szélen, de belehal a szépségbe, s De Paul elviszi a labdát.

11. perc. AZ IGEN! Békés játszadozás után Joshua Kimmich rúg akkorát Paredesbe, amekkorát nem szégyell. SÁRGA LAP! Ez eléggé előzmény nélküli volt. Paredes nem boldog.

8. perc.Enyhén szólva is az az érzése az embernek, hogy egy tétmérkőzésen nagyobb intenzitással dolgoznának a csapatok… Munkában a német védelem, egy veszélyes jobb oldali beívelést kell tisztázni.

5. perc. Szép és gyors német kombináció a jobb szélen, Havertz beível, Marchesín leszedi a labdát a levegőből.

3. perc. A közönség az elején udvariasan nézelődik. Mezőnyjáték, némi argentin fölénnyel, de Ter Stegennek (Löw most már előre jelezte: ma ő véd, aztán jön Neuer) még nem volt dolga.

1. perc. ARGENTÍNA KEZDTE A MÉRKŐZÉST!

Gyászszünet. Mély csend a stadionban. A hallei lövöldözés áldozataira emlékeznek, majd felzúg a taps. Miután valaki bekiabált, erre pedig valaki azt kiabálta be, hogy „Fogd be!”

Érkeznek a csapatok a dortmundi gyepre, nem apró élőkép a lelátón, jól megnézi néhány játékos. Hamarosan kezdünk! Himnuszok, fehérben a németek, feketében az argentinok, Koch és Waldschmidt személyében két újonc a nationalelfben. Kimmich és Otamendi választ.

A két válogatott három világbajnoki döntőt vívott egymással: az 1986-ost Argentína 3–2-re nyerte meg az NSZK ellen, az 1990-est és a 2014-est a németek 1–0-s sikerrel abszolválták.

A két válogatott eddig 22 mérkőzésen mérte össze erejét. A mérleg Argentínának kedvez, a házigazda Németország szemszögéből 8 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség. Legutóbbi találkozójukat 2014. szeptember 3-án 4–2-re az argentinok nyerték meg Düsseldorfban.

• A játékvezető a francia Clément Turpin, segítői Nicolas Danos és Cyril Gringore.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik a mai, hallei lövöldözés áldozatai emlékére – ezt a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) kora este jelentette be.

• Finoman fogalmazva sem a legjobb összeállításban játszik a két csapat. A németek már egyébként is abból állították össze a csapatot, ami az orvosi vizsgálatok után megmaradt, erre még a herthás Niklas Stark is kiesett szerdán, pedig a kezdőcsapatba került volna. Starkot üldözi a balszerencse a válogatottnál, hiába kap meghívót, bemutatkoznia még nem sikerült. Igaz, 24 éves, még van ideje... A védelem tengelyében a megmaradt két egészséges védő, Niklas Süle és az újonc Robin Koch. Az argentinok legnagyobb csillaga, Lionel Messi a Copa América után „kidumált” három hónapos eltiltását tölti.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Mielőtt elborítana bennünket az Európa-bajnoki selejtezők áradata, a válogatott mérkőzések sora egy nagy presztízsű találkozóval kezdődik meg. Németország válogatottja a dortmundi Signal-Iduna-Parkban fogadja felkészülési mérkőzésen Argentínát. Tartsanak velünk, kövessék a mérkőzés alakulását a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik