A nagy téli transzferlamúr: egymásba „cabaye-odás” Párizsban

Vágólapra másolva!
2014.01.30. 20:07
null
Nasszer al-Helaifi, a PSG elnöke (balra) és Yohan Cabaye (Fotó: Reuters)
Januári tél, hideg, hó és fagy ide vagy oda, az élet megy tovább a labdarúgásban, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Ligue 1 történéseinek felelevenítésével folytatjuk.

 

FALCAO HELYETT DÉL-AMERIKAI EGYESÜLT CSATÁRSOR?

Mint köztudott, súlyos sérülést szenvedett az AS Monaco remek csatára, a kolumbiai Radamel Falcao, és a télen tízmillió euróért vett Lacina Traorét végül – minden logikus érv ellenére – csak kölcsönadta a klub az Evertonnak, így hát mindenképpen kell a héten egy (de inkább két) gólerős támadót venniük a hercegségbelieknek. Jelölt erre a posztra a zenites Hulk, aki már a nyáron is közel állt a Monacóhoz, de felvetődött a Manchester Unitedtől Javier Hernández, a Milantól Robinho, a Southamptontól pedig az olasz-argentin rosszfiú, Pablo Dani Osvaldo.

Illeszkedik a sorba az argentin-olasz (Osvaldo olasz, ő argentin felnőtt válogatott) Mauro Icardi is, akit a Sky Sport Italia szerint kölcsönbe vinnének az Intertől, vásárlási opcióval; míg azt maga Michael Preetz, a Hertha BSC menedzsere árulta el, hogy a remek idényt futó kolumbiai ékért, Adrián Ramosért már konkrét ajánlat is érkezett a Monacótól (arról azonban nem beszélt az egykori remek csatár, hogy a felkínált összeg közel áll-e a berliniek által kívánatosnak tartott 12 millió euróhoz). Kilóg a fenti tömegből magasságával, értékével és európaiságával a Manchester City Edin Dzekója, aki többször meglebegtette már, hogy klubot vált, kérdés, hogy éppen a Monacóra gondolt-e, mint sikeres csábítóra?

Egyébként éppen a legjobbkor gyógyult fel a 2012-ben 4.5 millióért vett, majd az eladónak, az Austria Wiennek kölcsönadott holland-marokkói Nacer Barazite, aki ebben az idényben még pályára sem léphetett két komoly térdműtétje miatt, a titkos fegyverrel, a tinicsatár Anthony Martiallal pedig 2018-ig hosszabbított a klub. A védelem is erősödhet, vagy legalábbis neves játékossal gazdagodhat: a milanos Philippe Mexes alighanem rájött, hogy a Trabzonspornál nem fog évi négymillió eurót keresni, ellenben az AS Monacónál igen.

Nagy kérdés, hogy ha bárkit meg is vesznek a kiszemelt csatárok közül, az együtt játszik-e Falcaóval, ugyanis a gólsólymot a legnagyobb klubok csábítják, legújabban már az Arsenal is. Nemigen lesznek anyagi gondjai a Monacónak, például az arsenalos Bacary Sagnát, akinek a nyáron lejár majd szerződése, 12.2 millió eurós aláírási pénzzel, valamint heti nettó (!) 145.5 ezer eurós fizetéssel csábítgatja – ezzel még a Manchester City is csak izzadva tud lépést tartani. Csak a viszonyítás kedvéért: az „ágyúsok" egyébként éppen feleennyiért szeretnék meghosszabbítani a gall kontraktusát, minden bizonnyal egyszeri pluszsumma nélkül.

Nagy lépés a jövőt tekintve, hogy a klub vezetősége megegyezett a francia ligával, hogy egy 50 millió eurós befizetés ellenében továbbra is részt vehetnek a Ligue 1 küzdelmeiben, úgy, hogy mégsem kell átjelentkezniük Franciaországba, és az ottani, milliomosoknak nem túlságosan kedvező adótörvényeket betartaniuk. Párizsban példának okáért Zlatan Ibrahimovic éves 14 milliós nettó bére bruttóban 55 millió euró...

KAVARODÁS, AZTÁN EGYMÁSBA CABAYE-ODÁS

Bizonyára sok futballt kedvelő olvasóban felötlött az elmúlt hetekben a jó öreg Ludovik Lütyő felügyelő, pontosabban annak jó öreg felettese, Jeromos Gabaj főtörzs, a PSG ugyanis már régóta kerülgette a Newcastle United karmesterét, Yohan Cabaye-t, és végül csak megvette. A transzferek boszorkánykonyhájához érdekes adalék, hogy maga a játékos sokszor forró vallomást tett az NU mellett, a „szarkák" időről időre hevesen cáfolták, hogy eladnák legnagyobb csillagukat – aztán a múlt hétre kiderült, hogy mégiscsak van az a pénz (25 millió euró), és maga Cabaye alig várja, hogy végre magára húzhassa, hiszen minden vágya, szívvel-lélekkel, sőt, egészen gyerekkorától kezdve.

Egyébként Angliában (alighanem bruttó) 3.5 millió euró körüli volt éves fizetése, ezen szeretett volna emelni, jócskán, és régóta revolverezte már emiatt a newcastle-i vezetőket, ezért is haragudott meg rá sok szurkoló – árnyalja viszont a képet, hogy a FIFA szabályai szerint az idény végén utolsó kétévnyi bérét kifizetve bárki elvihette volna, a mostani átigazolási díj töredékéért. A 28 esztendős középpályás 2017-ig írt alá a párizsiakhoz, korábbi kontraktusa ugyebár 2016-ig szólt, az NU 2011-ben alig ötmillióért vette a Lille-től.

Mint kiderült, Miralem Pjanicot nem cseréli el az AS Roma Javier Pastoréért és ötmillió euróért, 55 milliót viszont a párizsiak nem hajlandóak áldozni érte, felvetődött viszont az atléticós Arda Turan neve, akiért egy török forrás szerint 41 milliót kérnek (tisztázzuk: ő 2.5 milliót keres évente Madridban, szerződése 2017-ig tart). A Manchester United nemcsak hogy vinné Edinson Cavanit, hanem az összeg egy részét Kagava Sindzsivel tudná le, és egyik sem tűnik jó hírnek a fővárosiak híveinek. A PSG elnöke figyelmeztette mindeközben a Manchester Cityt, hogy el a kezekkel a hamarosan lejáró szerződésű munkagéptől, Blaise Matuiditól (csakhogy közben az Arsenal is felvette vele a kapcsolatot), egyben letette a nagyesküt, hogy ő a Chelsea-től Eden Hazard-t soha, és ezek után sem.

Utolsó napos transzfer lehet ellenben Kolo Touré a Liverpooltól, aki maga sem zárkózott el a váltás elől, illetve a Barcelonától Pedro vagy Alexis Sánchez, de akkor értük nagyon-nagyon a bankszámlára kellene nyúlnia a kérőnek, rekordmértékben; Jérémy Ménezt viszont a Lyon, a St.-Étienne, a Monaco és a Fiorentina is csábítja.

Fény derült arra is, hogy a párizsiak nem sokkal maradtak le Juan Matáról, és kissé érthetetlen módon nem vették meg a Laziótól Hernanest (a nyáron sokkal többet ígértek érte hivatalosan, mint amennyiért most elkelt az Internek a brazil). A L'Équipe szerint Nasszer al-Helaifi még mindig nem tett le Lionel Messi megszerzéséről („Szerencsét próbálok" – mondta ő, mire Messi apja, Jorge: „Csak a Jóisten tudja, mit hoz a jövő"), és a The Observer szerint felvette a kapcsolatot az MU-val Adnan Januzaj ügyében, ám kosarat kapott, villámgyorsan.

REPKEDNEK A MILLIÓK MÁSHOL IS

Ha nem is olyan nagy volumenben, mint a két nagy, de a többiek is igazolgatnak: a Marseille elcserélte az Éviannal egyik jobbhátvédjét, Kassim Abdallahot a szintén jobbhátvéd Brice Dja Djedjére, némi ráfizetéssel; a St.-Étienne egymillióért kölcsönvette a Dinamo Kijevtől az ukránok által a nyáron a Bordeaux-tól 6.5 millióért megszerzett balbekket, Benoit Trémoulinas-t. Tovább erősít a Toulouse, a legújabb vétel a szerb középső védő, Dusan Veskovac, aki 800 ezer euróért a Young Boystól érkezett, többet költött ennél a Lille, amely megtalálta új jobb oldali mindenesét a sokszoros U-válogatott Sébastien Corchia személyében, akinek játékjogáért 1.7 milliót kért és kapott a Sochaux. A Stade Rennes továbbra is ügyesen forgatja tőkéjét: 2.5 millióért megvette a PSV-től az ennél háromszor többet érő svéd karmestert, Ola Toivonent, és ugyanilyen jutányos áron jutott a 22-szeres lengyel válogatott szélsőhöz, Kamil Grosickihez is, aki közel négymilliót ér, de 750 ezerért hagyta oda a Sivassport.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
AC AJACCIO
Érkezett:
Távozott: Brandon Deville (kölcsönbe, Westerlo), Adrian Mutu (Petrolul Ploiesti, ingyen), Mbaye Diagne (kölcsönből vissza, Juventus), Stefan Popescu (Bolton, i.), Sahir Belghazuani (k., White Star Brüssel), Alessandro Crescenzi (kv., AS Roma), Jean-Baptiste Pierazzi (San José Earthquakes)
SC BASTIA
Érkezett: Djibril Cissé (Kubany Krasznodar, i.), Sambou Yatabaré (k., Olympiakosz)
Távozott: Claudiu Keserü (Steaua Bucuresti, i.)
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Guillaume Hoarau (Dalian, ingyen)
Távozott: Fahid Ben Kalfallah (Troyes, i.)
FC ÉVIAN THONON GAILLARD
Érkezett: Túlio de Melo (Lille, i.), Kassim Abdallah (Marseille, 300.000)
Távozott: Dan Nistor (k., Pandurii Targu Jiu, i.), Brice Dja Djedjé (Marseille, 700.000)
EA GUINGAMP
Érkezett: Mana Dembélé (Clermont, 500.000)
Távozott:
OSC LILLE
Érkezett: Sébastien Corchia (Sochaux, 1.800.000)
Távozott: Túlio de Melo (Évian, i.)
LORIENT
Érkezett: Pierre Lavenant (Lorient U19)
Távozott:
OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Brice Dja Djedjé (Évian, 700.000)
Távozott: Jordan Ayew (k., Sochaux), Kassim Abdallah (Évian, 300.000)
AS MONACO
Érkezett: Carl Medjani (kv., Olympiakosz), Lacina Traoré (Anzshi, 10.000.000), Gaetano Monachello (kv., Cercle Bruges), Aadil Assana (kv., Bastia), Elderson (Sporting Braga, 1.500.000)
Távozott: Carl Medjani (k., Valenciennes), Marcel Tisserand (k., Lens), Gary Coulibaly (szerződését felbontották), Jakob Poulsen (Midtjylland), Lacina Traoré (k., Everton), Gaetano Monachello (k., Ergotelisz, i.)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: M'Baye Niang (k., Milan)
Távozott: Jean Deza (Universitario de Deportes), Emanuel Herrera (k., Tigres)
NANTES
Érkezett: Amin Udrhiri Idrisszi (Red Star 93)
Távozott: Gabriel Cichero (Sion), Yohann Eudeline (Angers)
OGC NICE
Érkezett: Stéphane Bahoken (kv., St. Mirren)
Távozott: Diacko Fofana (szerződését felbontották), Kévin Gomis (k., Nottingham Forest)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Yohan Cabaye (Newcastle United, 25.000.000)
Távozott:
STADE REIMS
Érkezett: Omenuke Mfulu (Reims B)
Távozott: Alexis Peuget (k., Chateauroux), Kamel Gilasz (RSC Charleroi)
FC STADE RENNES
Érkezett: Ola Toivonen (PSV, 2.500.000), Kamil Grosicki (Sivasspor, 750.000)

Távozott: Onyekachi Apam (sz. f.)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Benoit Trémoulinas (k., Dinamo Kijev, 1.000.000), Ibrahim Sissoko (kv., VfL Wolfsburg)
Távozott: Idriss Saadi (Clermont)
FC SOCHAUX-MONTBÉLIARD
Érkezett: Nathan Sinkala (k., TP Mazembe), Jordan Ayew (k., Sochaux)
Távozott: Rafaël Dias (k., Arles, i.), Sébastien Corchia (Lille, 1.800.000)
FC TOULOUSE
Érkezett: Dominik Furman (Legia Warszawa, 2.700.000), Dusan Veskovac (Young Boys), Zacharie Boucher (Le Havre, 1.500.000)
Távozott:
VALENCIENNES
Érkezett: Majeed Waris (k., Szpartak Moszkva), Carl Medjani (k., Monaco)
Távozott: José Saez (Caen), Aurelian Chitu (k., PASZ Jannina, i.)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik