A Manchester City történelmi triplájától a Celtic 18. duplájáig

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.06.20. 19:49
null
A Dudelange idei bajnokcsapata (Fotó: www.f91.lu)
Az európai labdarúgó-bajnokságok új idényéig még van idő, egyelőre ráérünk szemlézni a mögöttünk hagyott évad legjobbjait: a legtöbb bajnoki címet besöprőkkel és a leghosszabb sorozatokat építőkkel már foglalkoztunk – most megnézzük, kik voltak képesek duplázni, a bajnoki cím mellé az országos kupát is megszerezni. Tizenheten vannak, és közülük az egyikkel, a luxemburgi Dudelange-zsal hamarosan közelebbi kapcsolatba is kerülhetünk, hiszen a BL-selejtező második fordulójában a Ferencváros ellenfele lehet.

 

Az F91 Dudelange három helybéli, korábban bajnoki címet vagy országos kupát nyerő, de hosszú távon működési zavarokba fulladó klub egyesítésével jött létre 1991-ben, és küldetését – miszerint stabil pénzügyi háttérrel folyamatosan sikeres legyen – egyelőre szépen teljesíti.

Az első idényében feljutott az élvonalba, 1999 óta sohasem hiányzik a bajnoki dobogóról: 2000-ben véget vetett a luxemburgi rekordbajnok Jeunesse Esch uralmának, és az azóta kiírt 20 bajnokságból 15-öt megnyert. A 2005–2006-os idényben ünnepelte a klubtörténet új korszakának első dupláját – a Stade Dudelange 1948-as kettőzését figyelembe véve a másodikat –, amelyet azóta további hat (!) hasonló bravúr követett.

Tavaly a Vidi csak nagy nehézségek árán tuszkolta ki a BL-selejtezőből, akkor közelről láthattuk, hogy az F91 Dudelange jócskán meghaladta a megszokott „luxemburgi kalibert”. Azzal pedig, hogy a Legia és a kolozsvári CFR kiejtésével egészen az Európa-liga csoportköréig hatolt, ahol a spanyol Betis ellen még pontot is szerzett, újból szintet lépett.

A Dudelange-nak a máltai Vallettát, a Ferencvárosnak a bolgár Ludogorecet kell átugrania, hogy a BL-selejtező második körében megmérkőzzön a magyar és a luxemburgi bajnok. Ha összejön, nem valószínű, hogy 6–1, 6–1 lesz a kimenetel, mint az 1994-es KEK-selejtezőben.

Manchester City-parádé: Raheem Sterling a PL-serleget fogja, Sergio Agüero a Ligakupából iszik (Fotó: AFP)
Manchester City-parádé: Raheem Sterling a PL-serleget fogja, Sergio Agüero a Ligakupából iszik (Fotó: AFP)

 

AMI PEDIG A TÖBBIEKET ILLETI

• A Celtic és a Manchester City annyival kiemelkedik az elmúlt idény 17 európai duplázója közül, hogy a Ligakupát is megnyerte, azaz triplázással zárta a 2018–2019-es idényt. Tegyük hozzá, hogy a 17 mostani duplázó közül rajtuk kívül csak az ír Dundalknek és a walesi The New Saintsnek lett volna lehetősége begyűjteni a harmadik hazai serleget is, a többiek országában ugyanis nem létezik ligakupa.

• A Celticnek hatodszor jött össze a hazai tripla – ez egy híján nem hivatalos világrekord; csak a glasgow-i rivális, a Rangers jár előrébb, de már csupán egy lépéssel.

• Vissza a bajnokságot és a kupát egyszerre elhódítók idei európai listájához! Itt a Celtic vezet története 18. duplájával – ez a nem hivatalos világranglistán holtversenyben a harmadik legnagyobb gyűjtemény, az élen az idei klasszikus dupláról lemaradó északír Linfield áll (24) –, de tíz felett jár a Bayern München (12) is, tíznél a Rosenborg.

• Ami a Manchester Cityt illeti, Pep Guardiola csapata történelmi tettet vitt véghez, hiszen Angliában elsőként nyerte meg egy idényen belül mindhárom sorozatot (és az idény elején megvolt a szuperkupa, azaz a Community Shield is). A további hét angol duplázó közül a Manchester Unitednek is volt egy triplája, és mivel 1999-ben a bajnoki trófea és az FA-kupa mellé a Bajnokok Ligája-serleg került be harmadikként a vitrinbe, az a treble picivel értékesebb volt.

• A Manchester Cityn kívül először duplázott a patinás PAOK és FK Sarajevo, valamint a Riga FC, amelynek diadala a maga módján rendkívüli, hiszen a lett klubot csupán 2014-ben alapították két kisebb csapat egyesítésével.

• A közelmúlt leggyakrabban duplázó csapata a Salzburg, amely a legutóbbi nyolc idényben ünnepelte mind a hat kettős diadalát – mellesleg története során csak akkor lett kupagyőztes, ha a bajnoki címet is elhódította. A Sahtar 2002 óta gyűjtötte be mind a nyolc dupláját, a Bayern is ebben az évezredben ünnepelt kilencet a 12-ből.

• A szorgalmas gyűjtögetők között a másik póluson az Ajax ül, amely 17 évet várt arra, hogy nyolcadszor is bajnok és kupagyőztes legyen ugyanabban az idényben.

A BAJNOKSÁGOT ÉS A KUPÁT IS MEGNYERTÉK (2018–2019)
CSAPAT
(ország)
DUPLÁZÁSAI
SZÁMA
ÖSSZES
BAJNOKI CÍM
ÖSSZES
KUPASIKER

Celtic (skót)* 18 50 39
Bayern München (német)* 12 29 19
Rosenborg (norvég)* 10 26 12
Ajax (holland) 8 34 19
Dudelange (luxemburgi)* 8 15 8
Sahtar Doneck (ukrán)* 8 12 13
Sheriff Tiraspol (moldovai)* 8 17 10
Galatasaray (török)* 7 22 18
Salzburg (osztrák)* 6 13 6
The New Saints (walesi)* 6 13 7
Dundalk (ír) 4 13 11
Slavia Praha (cseh)*** 3 18 8
Feronikeli (koszovói) 2 3 3
FK Sarajevo (bosnyák)** 1 6 3
Manchester City (angol)* 1 6 6
PAOK (görög) 1 3 7
Riga FC (lett) 1 1 1
*megvédték bajnoki címüket
**a jugoszláv bajnoki címekkel együtt
***a csehszlovák bajnoki címekkel és a 2. világháború alatti cseh kupákkal együtt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik