A kameruni Superman, aki átírja, amit az afrikai kapusokról hittünk

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.04.26. 09:54
null
André Onana egyik legnagyobb erénye a magabiztossága (Fotó: AFP)
Az Ajax kiválóságát bő egy évvel ezelőtt az egész világ megjegyezhette magának: André Onana bravúrt bravúrra halmozott az amszterdami klub Bajnokok Ligája-menetelése alatt. Samuel Eto'o és az FC Barcelona nélkül aligha tört volna ki a kameruni szegénységből, ám 18 évesen így sem félt háta mögött hagyni a La Masiát. De vajon lehet egy afrikai, fekete fiúcskából a világ legjobb kapusa?

„A kapusok flúgosak. Az afrikaiak pedig még flúgosabbak” – ezzel a beidegződéssel számolhat le végképp az Ajax labdarúgója, André Onana. A 24 éves játékost Európa topcsapatai keresik. A Chelsea, a Tottenham és azFC Barcelona talán a három legélénkebb érdeklődő, de újra és újra olvasni a Paris Saint-Germainről is. Nagy összeget az Ajax vezetői sem tennének arra, hogy jó darabig meg tudják tartani…

Ami biztos, a kameruni válogatott játékos már átélt hasonló szituációt: 2015-ben a Barca és a holland (meg fél tucat másik) klub között kellett választania, s ő a háta mögött hagyta a La Masiát. Az azóta eltelt idő igazolta, hogy jó döntést hozott. Onana másfél évvel a klubváltás után már az amszterdamiak első számú kapusa volt, az elmúlt négy évben holland bajnoki címet és kupát is nyert, döntőig jutott az Európa-ligában és elődöntőig a Bajnokok Ligájában.

De mi tette Onanát különlegessé? Hisz megannyi szépreményű Barca-nevelés veszett ködbe, miután a több játéklehetőség reményében elhagyta a katalán klubot…

A The Athletic szerzője, Dermot Corrigan erre a kérdésre kereste a választ.

André Onana 18 évesen az FC Barcelona szerelésében (Fotó: AFP)
André Onana 18 évesen az FC Barcelona szerelésében (Fotó: AFP)

MENTÁLIS SZUPERERŐ

„Kemény döntés volt, hogy elhagyja az FC Barcelonát és az Ajaxhoz ment – emlékezett vissza Onana korábbi csapattársa és jó barátja, Clyde Essomba. – Ha elhagyod a Barcát és nem jön be a váltás, nincs visszaút. De André pontosan tudta, mit akar, és mentálisan elég erős volt ahhoz, hogy véghez vigye a célját.”

Essombát és Onanát egyaránt a Samuel Eto'o által életre hívott futballalapítvány fedezte fel Kamerunban.

„Mindig az ország legjobbjait keresték, évente egyszer összehozták őket Doualában, Kamerun legnagyobb városában. A korosztályunkból öten-hatan is eljutottak a válogatottba, köztük Onana. Mindennap edzettünk, ami másként nem lett volna lehetséges, de a tanulás is nagyon fontos volt. A fókuszban a téli és a nyári, spanyolországi futballtornákra való felkészülés állt. Ha ott ki tudtál tűnni, akkor maradtál is Spanyolországban” – mesélte a rendszerről az Ajax kapusával gyerekkoruk óta jó barátságot ápoló középpályás.

A kameruni Superman: Onana atletikus képességei már ifista korában kiemelkedőek voltak (Fotó: AFP)
A kameruni Superman: Onana atletikus képességei már ifista korában kiemelkedőek voltak (Fotó: AFP)

„Mások sokkal többet nélkülöztek, de a családom inkább számított így is szegénynek, mint gazdagnak. Mint a generációmban szinte minden fiatal, gyerekként én is arról álmodoztam, hogy eljussak Európába. Amikor csak lehetett, figyeltük a Marseille-t és Mamadou Niangot, aki nemcsak a szenegáliaknak, hanem minden afrikai kisfiúnak a példaképe lett. Az volt a vágyunk, hogy hasonló karriert futhassunk be, mint ő” – tekintett vissza Onana az Onze Mondial hasábjain, majd elárulta, az idősebb testvére miatt állt kölyökként a gólvonalra. Az ő levetett kesztyűjét és mezét viselte a különböző tornákon, mielőtt Eto'óék felfigyeltek volna rá.

Onanát 2010-ben az egyik kanári-szigeteki tornán szúrta ki az FC Barcelona. Néhány héttel később, 14 esztendősen a La Masiára költözött.

„Amint megérkezett, látszott rajta, hogy egészen különleges – mesélte Onana első barcelonai kapusedzője, Sergi Uncles. – Akik a Barcához kerülnek, mind nagyon jók, de az Andréban rejlő potenciál kimagasló volt köztük is. Az alkalmazkodással kicsit megszenvedett, más országból, nagyon más kultúrából érkezett, ráadásul nagyon fiatal is volt. De már ekkor határozott karaktere volt, s a mentalitása segített neki leküzdeni a legkülönfélébb akadályokat.”

A beilleszkedés nehézségeit egy másik, a Samuel Eto'o Alapítványon keresztül az FC Barcelonáig jutó kameruni, Alexis Meva is átélte. A támadó nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, jelenleg a svájci FC Fullyban légióskodik – amatőr szinten.

Onana, a nyugalom szobra? (Fotó: AFP)
Onana, a nyugalom szobra? (Fotó: AFP)

„André mindig is ambiciózus volt, igazán hitt magában. Ez az önbizalom jó néhány nehézségen átsegítette. Emlékszem, volt olyan meccs, amikor nagyot hibázott lábbal. De képes volt higgadt maradni, túltette magát a hibáján, aztán remekelt a kapuban. E nélkül nagyon nehéz a Barcánál. Különösen egy kapusnak. Különösen egy fekete kapusnak… Amikor Afrikából megérkezel Spanyolországba, akkor háromszor-négyszer jobbnak kell lenned, mint a posztodon játszó helyieknek.”

Onana és Meva is azok közé a játékosok közé tartozott, akiknek a szerződtetése miatt 2014-ben az UEFA megbüntette a katalánokat. A döntésnek nemcsak a klubra, hanem a játékosokra is hatása volt. Sőt, a futballisták sínylették meg jobban a dolgot: 18 hónapon keresztül nem léphettek pályára tétmeccsen az FC Barcelona egyetlen korosztályos együttesében sem.

„Talán a legfontosabb időszak volt, s ő a tizennyolcadik születésnapja előtt másfél éven át alig védhetett – idézte fel Ucles. – Aztán végre csatlakozhatott a Juvenil A-csapat keretéhez. Eljött számára az áttörés éve. Hihetetlen teljesítményt nyújtott! Az első fordulók egyikében az Espanyollal játszottunk derbit hazai pályán. Az ellenfél rengeteg helyzetet alakított ki, de André bemutatott hat, hét, nyolc bravúrt is. Egy-nullára nyertünk. Aznap mindenki megismerte a nevét.”

Onana a Manchester United elleni Európa-liga-döntőben (Fotó: AFP)
Onana a Manchester United elleni Európa-liga-döntőben (Fotó: AFP)

AZ AJAX KÉTSZER IS MEGVERI A BARCÁT

A La Masián minden kapust ugyanazon iskola szerint képeznek, és Ucles szerint Onana már tinédzserként is megtestesített mindent, amit a Barca filozófiája egy kapustól vár.

„Rengeteget dolgoztunk a passzjátékán, eleinte nehezére esett, de aztán jobb és bal lábbal is kiváló lett. Emellett az egy az egy elleni szituációkban is remekül teljesített, nagyszerűen olvassa a játékot, a csatárok mozgását. Jó felépítésű, nagy, mégis dinamikus. Sok mindenen lehet fejleszteni, de vannak bizonyos fizikai alapok, amelyek nélkül nem lehet érvényesülni. Onana számára azonban minden adott volt.”

2014 novemberében az FC Barcelona 1–0-s vereséget szenvedett az UEFA Ifjúsági Ligában az Ajaxtól. A meccs embere a vereség ellenére Onana lett

Onana az Ajaxnál kapta meg élete nagy lehetőségét (Fotó: AFP)
Onana az Ajaxnál kapta meg élete nagy lehetőségét (Fotó: AFP)

„Nemcsak az amszterdami megfigyelők látták azon a meccsen, jó néhány európai élcsapat is figyelte ekkorra” – mesélte Ucles. Az Arsenal, a Liverpool és a Real Madrid is követte Onana fejlődését, és mind tisztában volt azzal, a következő nyáron lejár a szerződése Barcelonában. Januárban lépni kellett. Onana a jó teljesítménye ellenére egyre csalódottabb volt: míg a három hónappal idősebb unokatestvére, Fabrice Ondoa már a Barcelona B-vel tréningezhetett, ő továbbra sem kapott lehetőséget egy szinttel feljebb. Ráadásul az első kerethez ugyanezen a nyáron szerződtették Claudio Bravót és Marc-André ter Stegent…

A Barca nem tudott olyan alternatívát nyújtani Onana számára, amely versenyezhetett volna az Ajaxéval. A korábbi kiváló kapus, Andoni Zubizarreta, aki ekkor az FC Barcelona sportigazgatója volt, állítólag kisebb idegbajt kapott, amikor megtudta, Onana és a hollandok megegyeztek egymással a nyári klubváltásról.

A Barca vezetősége nem tehetett mást, mentette a menthetőt, és a nevelési kompenzáció mellett némi plusz pénzre szert téve megegyezett az amszterdamiakkal: Onana már januárban költözhet, cserébe 150 ezer euróért, illetve újabb 350 ezerért, ha meghatározott időn belül pályára lép az élvonalban.

Onana a Juventus BL-kiejtését ünnepli 2019 tavaszán Torinóban
Onana a Juventus BL-kiejtését ünnepli 2019 tavaszán Torinóban

KATALÁN SEGÍTSÉG

„Nincs bennem harag, sőt. A Barca nélkül sosem jutottam volna idáig. Nagyszerű éveket töltöttem a La Masián. De döntenem kellett – tekintett vissza Onana. Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra. Talán két évvel ezelőtt jártam legutóbb Barcelonában, bementem az első csapat öltözőjébe. »André, cómo estás?« – Messi volt az első, aki odalépett hozzám. Ez azért olyan dolog, amiért az ember nagyon hálás. Belépsz a Barca öltözőjébe, Messi a keresztneveden hív és egyből megkérdezi, hogy vagy… Ez bizonyítja, hogy nem felejtettek el. Igaz, már nem velük, hanem ellenük játszom. Az ősszel például a Valencia ellen, a Bajnokok Ligájában több olyan sráccal kerültem szembe, akivel együtt nevelkedtem a La Masián. Jó volt a mérkőzés után felidézni néhány közös emléket.”

Onana rögvest játéklehetőséget kapott a másodosztályban szereplő Jong Ajaxban, az amszterdami klub B-csapatában. 2016 augusztusában eljött az újabb nagy lehetőség – méghozzá az FC Barcelonának köszönhetően. A katalánok 13 millió euróért kivásárolták a kezdőkapus Jasper Cillessent a hollandoktól, s az Ajax akkori trénere, Peter Boszúgy döntött, megadja a lehetőséget a 20 éves tehetségének.

Onana pályafutásának egyik legkülönlegesebb mérkőzése: a Real Madrid elleni idegenbeli siker (Fotó: AFP)
Onana pályafutásának egyik legkülönlegesebb mérkőzése: a Real Madrid elleni idegenbeli siker (Fotó: AFP)

A kameruni élete második Eredivisie-mérkőzésén 0–0-nál tizenegyest védett a Go Ahead Eagles ellen – csapata 3–0-ra nyert. Innentől nem volt kérdés: Onana pillanatok alatt megszilárdította a helyét a kezdőben, az Ajax pedig óriási versenyfutásba kezdett a bajnoki címért a Feyenoorddal. 34 bajnokin csupán 23 gólt kapott, de a csapat egy ponttal így is lemaradt a végső sikerről. Az Európa-ligában szintén kevés hiányzott, a Manchester Unitedtől kapott ki a döntőben.

Már ekkor a 2015-ös vételár többszöröséért vitték volna. Többek között Olaszországból is akadt megkeresése, ám az üzlet – Onana állítása szerint a bőrszíne és a származása miatt – a végső szakaszban kútba esett. Ezt viszont Amszterdamban bánták a legkevésbé.

„André fantasztikus. Egyszerűen lenyűgöző képességei vannak. Fogalmam sincs, meddig tudjuk itt tartani, de mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtovább legyen a csapat erőssége. Tizennyolc-tizenkilenc évesen került hozzánk, és ilyen rövid idő alatt, ennyire fiatalon is meghatározó taggá tudott válni. Atletikus, remek reflexei vannak, és közben korát meghazudtolóan nyugodt. Az első teljes idényében egészen az Európa-liga döntőjéig jutni, lenyűgöző. Óriási érdemei vannak abban, hogy ennyire jó év áll mögöttünk” – áradozott a finálét követően az Ajax sportigazgatója, bizonyos Edwin van der Sar.

ONANA LEGNAGYOBB VÉDÉSEI – 2016–2017

JÖHET A KÖVETKEZŐ SZINT?

„André mindenkire nagyon odafigyel, legyen az idősebb vagy fiatalabb, mindenkitől el akar tanulni, amit csak lehet –
jellemezte barátját Essomba. – Szerencséje volt, hogy Van der Sar is akkor került az Ajaxhoz. Igazi példakép a számára, annyi mindent megnyert, most pedig rengeteget segít Andrénak. Rendszeresen beszélnek arról, mi volt jó és mi kevésbé, hogy minél gyorsabban kijavíthassa a hibáit. Remek a kapcsolatuk.”

A 2018–2019-es idény még ennél is kiválóbban alakult az Ajaxnak. Erik ten Hag irányításával odahaza dupláztak, míg a Bajnokok Ligájában az elődöntőig meneteltek, többek között a címvédő Real Madridot és a két évvel korábbi döntős Juventust búcsúztatva. A Tottenham elleni elődöntőben szinte a kezükben érezhették a továbbjutást, aztán jött Lucas Moura…

„A Real Madrid elleni meccs valami egészen más volt, mint amit addig megtapasztalt – magyarázta Essomba. – Alig kellett lábbal játékba avatkoznia, viszont szinte a semmiből többször is óriási védést kellett bemutatnia. Talán a legemlékezetesebb Gareth Bale ziccere vagy Lucas Vázquez bal felsőbe tartó lövése. De mindennél nagyobb szüksége volt arra, hogy a nyugalmát, a magabiztosságát valahogyan közvetíteni tudja a csapattársaiba is. A filozófiája, hogy az összes mérkőzést a végsőkig élvezni próbálja, főleg a Real Madridhoz hasonló ellenfelek ellen. Úgy áll oda, hogy tudja, egyszerűen nincs vesztenivalója, csak nyerhet egy ilyen meccsel. Ez a magabiztosság volt a legnagyobb erénye gyerekként és most is. Ez teszi lehetővé számára a legnagyobb védéseket is.”

ONANA-PARÁDÉ 2019-BŐL

Onana még mindig csak 24 éves, ám csaknem kétszáz mérkőzésnél tart az Ajaxban (178) és a kameruni válogatottban (16). Ez a tapasztalat még komplexebbé tette. Talán annyira, hogy ma már a Barcában is megállná a helyét.

„Zöldfülűként néha talán több kockázatot vállalt, mint kellett volna, csak azért, hogy megmutassa, mikre képes. De amióta alapemberré vált az Ajaxban sokkal megfontoltabb. Szintet lépett, ez egészen egyértelmű. A helyezkedése, a nyugalma, a tapasztalta, hogy hogyan menedzselje a kritikus pillanatokat egy-egy meccsen, mind az előnyére vált” – hasonlította össze a jelenlegi és a korábbi Onanát Ucles.

„Az Ajax is óriási klub, de talán még van egy lépés felfelé. Egy új csapat és egy újabb liga segíthet Onanának kiteljesedni. Hogy ez a Barca lesz-e? Jelenleg az FC Barcelonáé a lehető legjobb kapus, aki csak lehet. Ter Stegen még hosszú éveken át lehet a Barca egyese. De ki tudja? Ami biztos, André képes a legmagasabb szinten is helytállni. Bárhol is köt ki, kétségem sincs afelől, hogy megéri majd az árát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik