Három barcás az U21-es top 10-ben, de a dobogóra egy sem fért

Vágólapra másolva!
2014.10.30. 21:33
null
A tízes lista Höjbjerggel kezdődik (Fotók: Action Images)
A Bleacher Report listát állított össze a legjobb tíz 21 éven aluli európai labdarúgóról. Ön egyetért a listával? Melyikük a legjobb? Kit hiányol? Szavazzon, kommenteljen!

10. Pierre-Emile Höjbjerg – Bayern München

A dán középpályás egyelőre kevés játéklehetőséghez jut a bajoroknál, ennek ellenére bekerült a felnőttválogatottba. A csupaszív játékos „felszántja” a pályát, amikor pályára kerül, mindössze 19 éves, de már érett játékot mutat.

A legjobban a középpálya közepén érzi magát, de Pep Guardiolánál néha kénytelen jobbhátvédet játszani, ami azonban kevésbé fekszik neki. Kérdés, a jövőben hányszor tud bekerülni a Bayern amúgy is túlzsúfolt középpályájára.

9. Munir El Haddadi – Barcelona

A marokkói származású játékos valósággal berobbant ebben a szezonban. A Barcában tíz mérkőzésen pályára lépő labdarúgóra le is csapott a spanyol válogatott, így Munir már egyszeres felnőttválogatottnak vallhatja magát.

A támadó gyorsaságával, gólérzékenységével kiemelkedik kortársai közül, tökéletesen beleillik a Barca 4–3–3-as felállásába, de Luis Suárez visszatérésével erősen megcsappanhatnak a játékpercei a katalánoknál.

8. Memphis Depay – PSV

A holland szélső ebben az idényben ágyéksérülésével bajlódik, de esetében nem is az őszi teljesítményt kell szem előtt tartani, hanem a vb-n mutatott produkcióját, ami után több európai élklub is megkereste.

Depay azonban maradt a PSV-ben, ahol húszévesen is vezéregyéniségnek számít. Valószínűleg nem Eindhoven lesz számára a végállomás…

7. Ross Barkley – Everton

Az Everton középpályása december elején lesz 21 éves, így épphogy csak felfért a listára. Csak két mérkőzésen játszott ebben a szezonban, de az egyiken (az Aston Villa ellen) meg is mutatta, miért benne látják az angol válogatott következő vezérét.

Angol sajtóértesülések szerint a Manchester City az új Yaya Tourét látja benne, de a Chelsea is vinné már a télen, 30–50 millió fontot sem sajnálnának érte.

6. Sergi Samper – Barcelona

A La Masia újabb tündöklő éke, akiben sokan a Barcelona jövőjét látják. Bár a katalánok megvásárolták Ivan Rakiticet a pályafutása zenitjén már túljutott Xavi pótlására, a klubnál azonban azt szeretnék, hogy Samper legyen hosszú távon az utóda.

A 19 éves játékos egyelőre a második csapatban bontogatja szárnyait, de a Bajnokok Ligájában már végigjátszotta az APOEL elleni találkozót.

5. Aymeric Laporte – Athletic Bilbao

A francia védő – aki a csak baszkokat alkalmazó klubnál a második francia (de baszk etnikumú) játékosa az Athleticnek Bixente Lizarazu után – nem ebben a szezonban tűnt fel, de ősszel már a Bilbao alapembere lett.

Bár korábban játszott balhátvédet is, középen sokkal jobban érzi magát. A Bilbao védelme kezdett kiöregedni, de Laporte hosszú távú megoldást jelenthet a tengelyben, ha sikerül megtartaniuk. Már pedig nem lesz olcsó mulatság elcsábítani őt az Athletictől: 42 millió euró a kivásárlási ára.

4. Gerard Deulofeu – Barcelona (kölcsönben a Sevillánál)

Az Everton után a Sevillához került kölcsönbe Deulofeu, aki egyre kevésbé elégedett azzal, hogy folyamatosan elkerül a Barcától. Most azonban lehetősége nyílt bizonyítani: készen áll rá, hogy egy csapat első számú gólfelelőse legyen.

A Sevillánál rendszeresen játszhat, nyolc meccsen egyelőre egy gólnál és öt gólpassznál jár. Leginkább cselezőkészsége emelhető ki, amivel a tizenhatos előterében (vagy azon belül) szabálytalanságokat tud kiharcolni.

3. Youri Tielemans – Anderlecht

A lista talán legkevésbé ismert tagja a belga középpályás, aki a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is alapembere az Anderlechtnek – 17 évesen.

Játékát leginkább Frank Lampardéhoz hasonlítják, főleg mélységi irányítóként érzi jól magát, és nemcsak mezőnyjátékban hasznos, kiválóan lövi a szabadrúgásokat is. 14 meccsen játszott ebben a szezonban, visszavont szerepköre ellenére már gólt és gólpasszokat jegyez. Érdemes lesz odafigyelni rá!

2. Marquinhos – Paris Saint-Germain

Ha Tielemans esetében azt írtuk, a legkevésbé ismert tagja a top 10-nek, Marquinhosra azt mondhatjuk, talán senkinek sem kell bemutatni. Az, hogy a listán szerepel, nem azért meglepetés, mert kérdés lenne, hogy ideillik-e, hanem mert hihetetlen, de még mindig csak húszéves!

Marquinhos az előző szezonban alapembere volt a PSG-nek, a nyáron azonban Thiago Silva mellett újabb honfitársat „hoztak a nyakára” David Luiz személyében. A fiatal játékos ennek ellenére tíz meccset végigjátszott már ebben az idényben. Jövőjének alakulását azonban nagyban befolyásolhatja, hogy a brazil válogatott mellett klubjában is küzd-e a Silva, Luiz kettőssel, vagy máshol folytatja a több játéklehetőség reményében.

1. Raheem Sterling – Liverpool

Hogy valóban Sterling-e a legjobb U21-es futballista jelen pillanatban, azt mindenki döntse el maga, de a tízes listáról ő az egyetlen játékos, akinek jelenleg megkérdőjelezhetetlen helye van egy topklubban. A már a Real Madrid által is kiszemelt Sterlinget a Bleacher Report mind jelenlegi formája, mind a benne lévő potenciál alapján a legjobbnak tartja.

Sterlingnek 2017-ig érvényes a szerződése a Liverpoollal, de a hírek szerint heti 30 ezer fontos keresetével az egyik legrosszabbul fizetett játékos a „vörösöknél”. Nem vennénk mérget rá, hogy az Anfield lesz az angol válogatott támadó karrierjének végállomása.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki a legjobb 21 éven aluli labdarúgó Európában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik