Ifi BL: a döntőben már nem ment a Salzburgnak, Benfica-diadal

Vágólapra másolva!
2022.04.25. 19:50
null
Portugál öröm (Fotó: Getty Images)
Az UEFA ifjúsági Bajnokok Ligáját a Benfica nyerte, miután a döntőben 6–0-ra megverte a három magyar játékossal kiálló Salzburgot.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
DÖNTŐ
Salzburg–Benfica 0–6
(M. Neto 2., H. Araújo 15., 57., 89. – az utóbbit 11-esből, Ndour 53., L. Semedo 69.)
Nyon, Colovray Stadion, 2500 néző. V: Osmers (német)

2017-ben éppen ez a két csapat vívta egymással a sorozat döntőjét, akkor a győztes osztrákokat Marco Rose vezette (többek között Amadou Haidarával, Hannes Wolffal, Mërgim Berishával és Patson Dakával számolva), a portugálokat meg Rúben Dias, Florentino, a ma már celtices Jota és Joao Félix erősítette.

A Benfica ott volt már az első kiírás fináléjában is, akkor kikapott a Barcelonától, de jelzésértékű, a portugálok játszották a legtöbb mérkőzést az ifjúsági BL-ben – a salzburgiakról pedig mindent elmond, hogy a csoportkörben megelőzték a Sevilla, Lille, Wolfsburg triót, majd kiütötték a PSG-t és az Atético Madridot is.


Most hamar kétgólos előnyre tette szert a Benfica, kihasználva az osztrák védelem megingásait. A salzburgiaktól a sorozat góllövőlistáját holtversenyben vezető Roko Simic (az egykori remek horvát védő, Dario Simic fia) veszélyeztetett, de 17 méteres lövését védte a léc alatt André Gomes, aki bravúrral hárította nem sokkal később Lukas Wallner közeli fejesét is.

Az osztrákoknál a kispadon ült a kapus Tóth Balázs (korábban Haladás és Győri ETO), a csatár Berki Marcell (Videoton) és a középpályás Jánó Zétény (az SC Sopron volt játékosa, de osztrák U-válogatott) – a bő keret tagja még Kovács Patrik (Ferencváros, MTK) is.

Kiderült a fordulás után, hogy a Guttmann-átok a fiatalokra nem vonatkozik a mester bölcsességének hála, egy kissé szerencsés és egy nagyon szép góllal eldöntötte a Benfica a mérkőzés sorsát.

Pályára lépett a hajrában Jánó és Berki, a portugálok bevetették Joao Félix öccsét, Hugo Félixet, majd jött az ötödik portugál találat után egy kései büntetőgól is.

Nem minden játékosból lesz világklasszis vagy híres futballista, lásd a 2017-es döntőt, de hogy ennél a két klubnál nemcsak szóban nyújtanak világklasszis teljesítményt a vezetésben és az utánpótlásban dolgozók, az egészen biztos.

Igaz, a siker kulcsáért olykor nem is kell messzire menni: a Benfica edzője, Luís Castro nem is olyan régen még Debrecenben dolgozott...


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik