Az FA a Wembley Stadiont jelöli helyszínnek a megreformált Eb-re (Fotó: Action Images)

 

„Az UEFA végrehajtó bizottságának ma meghozott döntése szerint a 2020-as Európa-bajnokágot a kontinens nagyvárosai rendezhetik meg” – jelentette be Gianni Infantino, a szövetség főtitkára.

Egyetért azzal, hogy országok helyett városok kapják a labdarúgó Eb-k rendezési jogát?
Összes szavazat:5992
Szavazás kezdete: 2012. 12. 06
Nem, mert így elveszíti a varázsát a torna, nem tudjuk helyhez kötni, és nehéz a szurkolóknak a logisztikát megtervezni - 54%
Igen, így olyan országokban is rendezhetnek mérkőzést (például hazánkban), ahol nincs reális esély öt-hat világszínvonalú stadion felépítésére - 28%
Mindkettőnek van előnye, a végeredmény szempontjából úgyis mindegy, milyen a rendszer - 17%
 

 

Az UEFA várhatóan hamarosan pontosítja, miként képzeli el a rendezést. A Michel Platini szövetségi elnöktől származó javaslatot eleinte meghökkenve fogadták a sportvezetők, de november végén már a német szövetség (DFB) főtitkára, Helmut Sandrock jelezte: a terv a tagországok széles körű támogatását élvezi.

A pályázati procedúra 2013 márciusában kezdődik, a végleges döntéseket az UEFA végrehajtó bizottsága 2014 tavaszán hozza meg. Infantino elárulta: a 2020-as rendezésre eredetileg pályázó törökök vezették az „ellenlobbit.” Az Eb pontos lebonyolítási rendjét az UEFA nemzeti válogatottakkal foglalkozó bizottsága alakítja ki.

A Bild november közepén a jelentkező városok névsorát is közölte, ezek szerint Berlin, London, Madrid, Lisszabon, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bázel, Athén, Róma, Moszkva és Zágráb is szívesen rendezne mérkőzéseket, míg az elődöntő és a döntő szempontjából Isztambul a favorit. Az angol szövetség (FA) már jelezte: a Wembley Stadiont biztosan jelöli helyszínnek.

Platini elképzelését nyilvánvalóan sokan és sokat fogják vitatni, az viszont kétségtelen, hogy az elnököt többek között az „elszabaduló” rendezési költségek visszaszorítása is ösztönözte. A 2004-es kontinensviadalt rendező Portugália még mindig nyögi a költségeket, és igencsak kétséges a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű torna létesítményeinek megfelelő hasznosítása. „A rendezők az UEFA-előírásoknak építkeznek, nem pedig a saját igényeiknek megfelelően" – hangzott el a kritika. Portugáliában kizárólag a három topklub saját pénzből is finanszírozott stadion-megújító projektje bizonyult igazán hasznosnak.

FOGADÁSI CSALÁS = BŰNCSELEKMÉNY

Az UEFA végrehajtó bizottsága további döntéseket is hozott csütörtökön, ezek közül a legfontosabbak:

– Megtiltják, hogy a labdarúgók „harmadik fél" (tehát menedzseriroda vagy cégek) alkalmazásában álljanak.
– Támogatják, hogy a fogadási csalást a tagországokban bűncselekménynek minősítsék.
– Az U21-es Eb-n is plusz asszisztensek („gólbírók") segítik a játékvezetői munkát.
– Új ifjúsági kontinentális kupasorozatot indítanak el, az UEFA Ifi Liga névadója az UEFA korábbi elnöke, Lennart Johansson.