A 15 éves magyar bányászfiú, aki hatvan évig maradt Európa csúcstartója

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2022.09.19. 14:53
null
Gerencséri Kálmán
Első világháború előtt kivándorolt magyar bányászcsaládban született Gerencséri Kálmán, aki 1960-ban 15 évesen és 225 naposan pályára lépett a Lens csapatában, hat évvel később pedig a magyar válogatott ellen is játszott.

Amióta vasárnap a Brentford elleni, 3–0-ra megnyert mérkőzés 92. percében pályára lépett az Arsenalban Ethan Nwaneri, Angliában cikkek sora mutatja be az angol középpályást, aki 15 évesen és 181 naposan minden idők legfiatalabb Premier League-játékosa lett, egyúttal ebben a tekintetben immár az öt nagy európai bajnokság csúcstartója. A figyelemre méltó eset azonban alkalmat ad arra is, hogy megnézzük, kiket utasított maga mögé. Korábban az európai elitbajnokságok viszonylatában Luka Romero, a Mexikóban született argentin középpályás „vezetett”, aki 15 évesen és 219 naposan szerepelt 2020-ban a Mallorca futballistájaként a spanyol élvonalban, előtte azonban hatvan éven keresztül egy magyar labdarúgó nevéhez kötődött az elsőség.

Gerencséri Kálmán, az 1945-ben Wingles városában született középpályás mindössze 15 éves és 225 napos volt, amikor a Lens színeiben lehetőséget kapott a Monaco elleni, 1:0-ra elveszített mérkőzésen 1960. augusztus 21-én. Az észak-franciaországi város együttesét 1969-ig erősítette, összesen 134 bajnoki mérkőzésen jutott szóhoz, mielőtt az Auxerre-hez szerződött, ahol azonban már csak egy bajnoki és két kupamérkőzésen szerepelt. Érdekesség, hogy Gerencséri játszott a Lens magyar válogatott elleni, 1966. június 29-i találkozón is. Baróti Lajos csapata az angliai világbajnokságra tartva több francia ellenféllel is lekötött edzőmérkőzést, a Népsport tudósítása szerint a lensiak biliárdasztal simaságú pályán fogadták az együttest, amely Bene Ferenc mesternégyesével és Farkas János góljával 5:1-re győzött. Gerencséri a jegyzőkönyvekben keresztnevén, Kálmánként (pontosabban Kalmanként) bukkan fel, Tabák Endre tudósításából pedig a játékos előtörténete mellett azt is megtudjuk, mi volt az oka a furcsa névkeveredésnek:

„Öt lengyel és egy magyar származású játékos szerepel a Lens együttesében. Ők azonban az első világháború előtt kivándorolt lengyel, illetve magyar bányászok fiai, és már itt születtek Franciaországiban. Jellemző, hogy Kálmán tulajdonképpen keresztnév, egy Gerencsei nevű magyar bányász fia, és azért szerepel a keresztnevén, mert a családi nevét az itteniek nem tudják kiejteni.”

Az 1960 augusztusában játszott Lens–Monaco mérkőzésről a korabeli francia sajtóban megjelent jegyzőkönyv, Gerencséri neve Kalman formában szerepel
Az 1960 augusztusában játszott Lens–Monaco mérkőzésről a korabeli francia sajtóban megjelent jegyzőkönyv, Gerencséri neve Kalman formában szerepel

A szénbányászat franciaországi központjának számító vidéken a vendéglátók igyekeztek a hely szelleméhez illő emléktárgyat adni a magyar utazóknak – derül ki a Népsport háttércikkéből, amely közvetve információval szolgál Gerencseiék (vagy Gerencsériék) franciaországi életével kapcsolatban is.

„A magyar csapat megjelent vezetőit miniatűr bányászlámpával ajándékozták meg, és Hegyi Gyula, az MLSZ elnöke igazi bányászlámpát kapott, amelyet minden fiatal bányász 18 éves korában kap meg, és addig használ, amíg csak ki nem dől a munkából, vagy el nem ér a nyugdíjkorhatárig. Itt Lensban nagyon nehéz a bányászok dolga.

Egyre kevesebb francia vállalja a munkát, és bizony nehézséget okoz, hogy a kelet-európai országokból most már nem özönlik az utánpótlás, mint az első világháború előtt vagy a két világháború között, amikor Lengyelországból, Romániából, Magyarországról ezreket hajtott ide a munkanélküliség.”

Gerencsér Kálmán további sorsáról nincsen tudomásunk, mindenesetre Franciaországban máig ő számít az élvonal legfiatalabb korban pályára lépő játékosának.

 

Az 1960 augusztusában játszott Lens–Monaco mérkőzésről a korabeli francia sajtóban megjelent tudósítás, Gerencséri neve Kalman formában szerepel
Az 1960 augusztusában játszott Lens–Monaco mérkőzésről a korabeli francia sajtóban megjelent tudósítás, Gerencséri neve Kalman formában szerepel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik