Már az előző szezonban is csak maroknyi szurkoló járt ki a Boavista mérkőzéseire az Estadio do Bessába
Fotó: Imago
Már az előző szezonban is csak maroknyi szurkoló járt ki a Boavista mérkőzéseire az Estadio do Bessába

A tíz érintett aréna felében a 25 százalékot sem éri el a látogatottság a labdarúgóliga összesítése alapján.

„A beruházások túlzóak voltak a klubok, illetve a városok méretéhez viszonyítva” – véli Luis Freitas Lobo neves sportkommentátor. A helyzetet súlyosbítja, hogy négy helyszínen már nem is élvonalbeli csapat használja az egykori Eb-stadiont.

A leglátványosabb példa a Boavistáé. A portói csapatot a 2003/2004-es bundabotrányban való érintettsége miatt idén visszasorolták, stadionját pedig a klub adó- és járuléktartozásai miatt az adóhatóság lefoglalta és árverésre bocsátotta. A 28 ezres létesítménybe egyébként már a legutóbbi szezonban is átlagosan csupán 5400-an látogattak ki.

Faro és Loulé csapata húsz évre eladósodott az algarvei stadion felújítása és fenntartása miatt, miközben a helyi alakulat már a harmadik vonalban szerepel.

Jelenleg Leiriában sem láthatnak élvonalbeli mérkőzéseket a szurkolók. A stadion fenntartói a kiesés előtt is koncertekkel, atlétikai versenyekkel, illetve egyéb, sok nézőt vonzó eseményekkel igyekeztek csökkenteni a veszteséget, ami a 4200-as átlagos nézőszámból adódóan halmozódott fel.

Aveiróban már az elmúlt szezonban is a másodosztályban szerepelt a stadiont használó csapat, ezzel együtt sem igen magyarázható az 1400-as nézőátlag.

Utóbbi három helyszínen közel harmincezer néző férne el a lelátón.