Még Londonban is kispadon ülhet? A 2012-es olimpia szervezői Sir Alex Fergusont akarják a brit csapat edzőjének
Fotó: Action Images
Még Londonban is kispadon ülhet? A 2012-es olimpia szervezői Sir Alex Fergusont akarják a brit csapat edzőjének

„Fenomenális edzőnek tartom, aki nagyszerűen tud hatni a játékosaira, ezért mindent megteszek azért, hogy ő legyen az olimpiai labdarúgócsapat vezetője 2012-ben” – nyilatkozta a BBC Radio 5-nak Sebastian Coe.

Az egykori világklasszis atléta szerint Fergusonnál nincs alkalmasabb szakember a fiatal labdarúgók irányítására.

„Nem hinném, hogy bárki tökéletesebb mentora lehetne egy 23 éven aluliakból álló fiatal csapatnak” – mondta Coe, aki azt is elárulta, hogy már tárgyalt a tervről a Manchester United szakvezetőjével.

„Beszélgettünk már többször is erről, de itt hangsúlyoznom kell, hogy a végső döntés nem az enyém, hanem a Brit Olimpiai Szövetségé és az FA-é. De egy ilyen csodálatos karrier után az olimpiai csapat irányítása méltó befejezése lenne a pályafutásának” – tette hozzá.

Az, hogy kiket irányíthat a brit csapat edzője, még nyitott kérdés. Mivel a „Home Nations” tagjai (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország) külön, független labdarúgó-szövetségekkel rendelkeznek, a jelenlegi szabályozás alapján nem juthatnak ki az olimpiára. 2012-ben viszont házigazdaként garantált helyük lesz, és Coe megerősítette: mindenképpen indítanak brit csapatot.

Gond már „csak” azzal van, hogy sem a Skót, sem a Walesi Labdarúgó Szövetség nem nézi jó szemmel egy „összbrit” csapat kialakítását. A skótok odáig mentek, hogy közölték: ha kell, megakadályozzák játékosaikat a részvételben.

Nem véletlen, hogy a különböző szövetségek berzenkednek a brit csapat részvétele miatt: önálló státusukat féltik, mondván, a nemzetközi labdarúgás vezetőinek „eszükbe juthat” az, hogy minden nagy tornán Nagy-Britannia induljon. A FIFA elnöke, Sepp Blatter ennek elkerülésére azt javasolta, hogy legyenek kizárólag angol játékosok a gárdában, hisz a játékokat Londonban rendezik.

A legtöbb csapatsportágban nincs hasonló gond: jégkorongban, kosárlabdában, vagy kézilabdában például egységes brit csapat van. Rögbiben, ahol a walesiek, vagy a skótok „saját jogon” is nagyhatalmak, külön indulnak a csapatok a világversenyeken, de bemutató mérkőzésekre összeállnak (bevéve az íreket is a „buliba”) British Lions néven.

A vita valószínűleg még jó ideig eltart, de előbb-utóbb csapatot és szakvezetőt kell választani: a jelek alapján a szervezőknél a 2010-ben visszavonulni készülő Sir Alex Ferguson mindenkivel szemben előnyben van.