Kihagyott büntető volt, gól nem az Eszék–Hajduk rangadón

POLGÁR LÁSZLÓ (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)POLGÁR LÁSZLÓ (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.03. 19:25
null
Villant a második sárga, majd a piros lap műesés miatt – végül tizenegyes lett belőle (Fotó: NK Osijek)
Az NK Osijek gól nélküli döntetlent játszott a Hajduk Splittel a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (1. HNL) 29. fordulójának vasárnapi játéknapján.

 

HORVÁT 1. HNL
29. FORDULÓ
NK Osijek (Eszék)–Hajduk Split 0–0
Eszék,
Városi Stadion, 8000 néző. Vezette: F. Jovic
NK Osijek:
Ivusic – Grgic, Loncar (Jurcevic, 85.), Cheberko, Bralic – Kleinheisler (Fiolic, 73.) – Caktas (Bohar, 73.), Nejasmic, Zaper, Lovric (Fucak, 83.) – Mierez. Vezetőedző: Nenad Bjelica
Hajduk Split: Kalinic – Melnjak, Elez, Ferro (Katic, 74.) – Minakovic, Fossati, Grgic, Sahiti – Livaja, Krovinovic – Kalinic (Biuk, 74.). Vezetőedző: Valdas Drambauskas

ÖSSZEFOGLALÓ

A kezdeti lendület odalett.

Remek hangulatban, kiváló körítés mellett rendezhették meg az NK Osijek – HNK Hajduk Split rangadót a horvát labdarúgó bajnokságban, s míg hazai oldalon a győzelem – talán – valamivel szolidabb nyomással nehezedett Nenad Bjelica tanítványaira, addig a splitiek esetében (akiknél Lovrencsics Gergő nem szerepelt a keretben) egy esetleges vereség gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy – majd – az utolsó körben a számukra létkérdés Dinamo–Hajduk párosításnak már nem lehet érdemi tétje az aranyérem szempontjából.

Ennek megfelelően a Kleinheisler Lászlóval felálló vendéglátók egy kimondottan erős húsz perccel nyitottak, bár egy VAR-os helyzet éppen a dalmáciai oldalnak eredményezhetett volna büntetőt, melyet az „itélő-bizottság” aztán visszavont. Nem ez volt azonban az utolsó ilyen jellegű játékmegszakítás, mivel az Eszék viszont pont egy ilyen után kapott meg egy tizenegyest, azt azonban a Hajduk korábbi ásza, Mijo Caktas bombázta fölé a 32. percben.

Az ezt követően „jelentkező” színvonalesés mintha a bíráskodásnak sem jött volna rosszul, mivel félő volt, hogy az irányítás kicsúszik végképp Fran Jovic játékvezető kezéből. A félidő statisztikái valamelyest csalókának tűntek, mivel a Hajduk részéről még csak helyzettel felérő kísérletet sem jegyezhettek fel (az NK Osijeknél azért volt öt kecsegtető próbálkozás, melyek közül kettő kaput is talált), a labdabirtoklás pedig pontosan egyenlőnek volt tekinthető. Így festett a kiindulás a második játékrészre, mely igencsak komoly színvonalesést hozott. Tulajdonképpen csak a lelátón uralkodó hangulat emlékeztetett arra, hogy Eszéken a horvát bajnokság egyik legnagyobb rangadóját vívják, de a felek képtelenek voltak újítani, így ha úgy nyitottunk, melyik csapatra milyen hatással lehet a találkozó, annak fényében pont az az eredmény született, mely semmiről nem dönthetett, maradt a 0–0.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+3. perc: Zaper is kapott egy sárga lapot.

90. perc: Négy perc a ráadás.

Ebben a játékrészben már kevésbé van oka sokat hosszabbítania a játékvezetőnek.

85. perc: Loncar is lement, a helyén Jurcevic.

84. perc: Bohar futotta le a Hajduk védelmét, a tizenhatoson belül labdát kapott, lőtt – csak az oldalhálót találta el.

83. perc: Lovricot Fucak váltotta.

79. perc: Cheberko is kap egy sárga lapot – ez már a hatodik a meccsen.

74. perc: A Hajduk Splitnél Katic és Biuk jött be Ferro és Kalinic helyére.

73. perc: Kleinheisler László és Caktas helyett Fiolic, valamint Bohar a pályán.

69. perc: ITT VAN A HELYZET, de még mekkora... Egy középről jött beívelés után Mierez tudott belepöckölni a labdába, majd az ki is pattant a vendégek kapusáról, de így sem lett gól belőle.

66. perc: Alaposan visszavettek a csapatok, ebben a félidőben még nem is volt kaput eltaláló próbálkozása a feleknek.

61. perc: Livaja került viszonylag nagy helyzetbe, nagyjából 13 méterre járt a kaputól, középen, lőhetett is, de blokkolták a próbálkozást.

56. perc: Caktas is kapott egy sárga lapot.

52. perc: Az Eszék szurkoi görögtűzzel és tűzijátékkal (!) dobták fel a hangulatot – nem állították meg emiatt a játékot.

50. perc: Minakovic előtt adódott az első lehetőség ebben a félidőben, de a tizenhatoson belüli próbálkozása nem talált kaput.

Elindult a második játékrész! A Hajduk Split kezdett.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+7. perc: Livaja kap sárga lapot műesésért – ez tényleg az volt, ráadásul kézzel is beleért a labdába.

45+5. perc: Livaja indult meg üresen a bal oldalon, majd jó helyzetből lőtt – szöglet.

45. perc: Nyolc perc a ráadás – ennyi játékmegállás után közel sem meglepő, sőt.

44. perc: Folytatódhat a játék.

40. perc: a játékvezető mikrofonjával akadt egy kis probléma, a pálya szélén ezt orvosolják most. Az biztos, hogy rengeteg hosszabbításra számíthatunk.

Se az iramra, se megbotránkoztató jelenetekre nem lehet panasz ezen a rangadón, a nagy helyzetek azonban koránt sem sorjáznak. A csapatok összesen háromszor találták el a kaput.

34. perc: Mierez is kapott egy lapot.

33. perc: KIMARADT! Caktas végezte el a büntetőt, kifejezetten rosszul – a kapu fölé emelt.


32. perc: Az esetért így a vendégek játékosa, Ferro kapott sárga lapot.

31. perc: TIZENEGYES! A videózás után megváltoztatta Jovic az ítéletét, nincs kiállítás, de van büntető az Eszéknek.

30. perc: HIHETETLEN JELENTEK. A 6. perc óta sárga lapos Lovric az ellenfél kapujához közel esett el védője szorításában, műesésért sárga lapot kapott, így kiállították. A lassításokat nézve azonban koránt sem biztos, hogy ez műesés volt. Videózás jön megint!

26. perc: Lovric, Mierez és Kleinheisler játszott össze egymással, az akció végén pedig utóbbi került lövő helyzetbe, de fölé lőtt kisodródva, a tizenhatoson belülről.

22. perc: NINCS BÜNTETŐ! Jó pár percig elemezték az esetet, de eldőlt.

19. perc: Kimegy a játékvezető megnézni az esetet. A VAR-szobában nem tudtak dönteni.

17. perc: TIZENEGYES? Érdekes szituáció volt, melynek végén Loncar buktatta ellenfelét a tizenhatoson belül, lehet, hogy büntetőt végezhet majd el a Hajduk Split.

16. perc: Sahiti mutatott be fantasztikus cseleket az Eszék tizenhatosán belül, majd lőtt, de helyezni már nem tudta a labdát.

14. perc: Egyértelműen az eszékiek irányítják a meccset. Az imént egy szögletből lett ismét kis híján gólveszély.

9. perc: Ismét Kleinheisler! Az iménti szöglet után ő fejelhetett viszonylag tisztán, középről, de fölé ment a próbálkozás.

8. perc: A magyar válogatott Kleinheisler László próbálkozott meg jobbról erős lökettel, nagyjából 16 méterről – nem volt veszélytelen ,Kalinic is hozzáért, szöglet.

6. perc: Kontrázhatott volna a Hajduk, de Lovric felborította az emberét – meg is kapta érte a meccs első sárga lapját.

3. perc: MICSODA HELYZET! Egy bal oldali beadást követően Mierez előzte meg védőjét, közelről kapura lőtt, de Kalinic hatalmasat hárított – nincs gól az elején.

Elkezdődött a mérkőzés!

A játékosok már a pályán. A hazaiak fehér-kékben, a vendégek aranyszínű mezben.

ELŐZMÉNYEK

A 29. fordulót rendezik a horvát élvonalban. A második pozícióban lévő Eszék jelenleg öt ponttal gyűjtött többet, mint a spliti együttes, ugyanakkor a dalmátoknak – ahogy a listavezető Dinamo Zagreb gárdájának is – egy találkozóval kevesebbje van a bajnokságban. A válogatott mérkőzések miatt beiktatott bajnoki szünetben az NK Osijek két labdarúgója, a kapus Ivica Ivusic, valamint a védő Mile Skoric nem „szünetelt”, a Bulgária elleni felkészülési találkozón mindkét labdarúgó kezdőként kapott szerepet a horvát válogatottban. Az már kevésbé lehetett szívderítő az eszékiek szakvezetőjének, hogy csapatkapitányának, Skoricnak sérülés miatt már a meccs 27. percében el kellett hagynia a pályát. A belső védő két-három találkozót mindenképpen kihagyni kényszerül. A 33 éves támadó, Mihret Topcagic szerződését ugyanakkor a pénteki nap folyamán 2023 nyaráig meghosszabbították.

„Amennyiben közvetlen riválisaink ellen mérkőzhetünk a legnagyobb célért, természetes, hogy egy győzelem sokat jelent, s mindent meg is teszünk azért, hogy ezt vasárnap átélhessük – fogalmazott az eszéki klub immár menedzserként is jelölt szakvezetője, Nenad Bjelica.– Keddtől már teljes mértékben a Hajduk elleni találkozóra koncentráltunk, annak jegyében emeltük is az edzések intenzitását. Sajnos, válogatottaink közül Skoric sérüléssel tért vissza, Ivusic ugyanakkor egészséges. Skoricon kívül Mance, Bartolec és Brlek nincs százszázalékos állapotban, Mikos pedig a munka nagy részét már el tudja végezni, közelít tehát az ideálishoz a helyzete. A legfontosabb számunkra, hogy egy jó mérkőzés legyen a vasárnapi, a szurkolóink támogatására számítunk nagyon, és persze a legfontosabb a győzelem lenne.”

Mindehhez alighanem Kleinheisler László is hozzáteheti a magáét, aki a legutóbbi, decemberi, 33 ezer nézőt vonzó spliti meccsükön összefuthatott a Hajdukból Lovrencsics Gergővel is, jelenleg kettejük játéka közül inkább Kleinheislerére van a nagyobb esély.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT AZ NK OSIJEK–HAJDUK SPLIT LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik