Ismét nyert odahaza Kleinheisler és Gyurcsó csapata

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.02.21. 14:55
null
Sima hazai siker (Fotó:<a href="https://nk-osijek.hr/vijesti/28545/igrac-utakmice-osijek-rijeka/"><strong> NK Osijek</strong></a>)
A horvát labdarúgó-élvonal 22. fordulójában az Eszék a Rijekát fogadta. A bajnokaspiráns 2–0-ra nyert, és immáron sorozatban a tizedik hazai bajnokiján is begyűjtötte a három pontot.


HORVÁT 1. HNL
22. FORDULÓ
NK Osijek (Eszék)–HNK Rijeka 2–0 (1–0)
Eszék,
Városi Stadion, zárt kapuk mögött. V: Strukan
Eszék:
Ivusic – Milos, D. Loncar, Skoric, Cseberko – Zaper – I. Silva (M. Jurcevic, 79.), Brlek (Ve. Jugovic, 12.), Kleinheisler (Pilj, 80.), Bohar (A. Erceg, 71.) – Mierez. Vezetőedző: Nenad Bjelica
HNK Rijek: Nevistic – Arsenic, Galovic, Escoval – Tomecak, R. Mudrazija, Cerin, S. Loncar (Drmic, 59.), A. Vukcevic (Stefulj, 72.) – Andrijasevic (Muric, 77.) – Kulenovic (Menalo, 72.). Vezetőedző: Simon Rizman
Gólszerző:
Mierez (25., 69.)

A bajnoki címre törő Eszék egyértelműen győzni akart a Rijeka elleni rangadón, amelyen a zágrábi éllovastól három ponttal leszakadó csapathoz a tabella negyedikje látogatott.

Látszott is a két pozíció közötti különbség, ugyanis az első félidőben sokkal jobb volt az Osijek, Kleinheisler László ugyan közelről a kapushoz fejelt, Mato Milos fejesét meg a kapufa hárította, de Ramón Miérez már a bal felső sarokba „stukkolt” egy szöglet után.

A fordulást követően Kleinheislert az ötös elől lábbal hibázott ziccerben, egy szép jobb oldali beadást követően, a csapat másik magyarját, Gyurcsó Ádámot még nem nevezték a mérkőzéskeretbe.
Az első gólt fejjel előkészítő rutinos védő, Mile Skoric ellenben nyolc méterről higgadtan fejelt a kapu közepébe egy szabadrúgás után, de lesről, ezt megerősítette a VAR is, a „villanybíró” később egy büntetőgyanús esetben is a vendégek pártját fogta.

A Rijeka tavaly ősszel az Európa-liga csoportkörében szerepelt, és sokat elmond az erejéről, hogy csereként lépett pályára a sokszoros svájci válogatott támadó, Josep Drmic, akit már két világbajnokságon is láthattunk.

A vendégkapus meg ismerős lehetett az eszékieknek, ugyanis a 195 centiméter magas Ivan Nevistic az NK Osijek neveltje, de még 2015-ben távozott a Rijekához, nemrégiben hárommillió euróért megvette őt a Dinamo Zagreb – a nyárig a HNK-ban kölcsönben szereplő kapus a második félidőben eldöntötte a három pont sorsát, amikor valósággal gólt rúgatott az őt könnyedén szerelő Ramón Miérezzel.

Az Osijek elképesztő hazai sorozatot fut 2020. szeptember 12. óta: egymást követő tíz bajnokiját megnyerte pályaválasztóként, a remek széria ráadásul a Rijeka elleni 3–0-s sikerrel kezdődött.

Az eszéki együttesnél tényleg komolyan gondolják a történelmi elsőséget…

AZ ERŐFESZÍTÉSEK JUTALMA

„Nem volt azért könnyű mérkőzés a győzelmünk ellenére, de számítottunk is arra, hogy így történik – fogalmazott a HNK Rijeka elleni eszéki győzelmet követően az NK Osijek vezetőedzője, Nenad Bjelica.– Megérdemelten győztünk, ugyanakkor ha a Rijeka nulla-nullánál kihasználja remek lehetőségét, alighanem más mérkőzést vívhattunk és láthattunk volna. Úgy érzem, ezen a hazai meccsünkön mindenki remekül teljesített csapatukból, Ramón Miérez játékában pedig ismét az kamatozott, amekkora munkát beletesz edzéseken a saját teljesítményben, illetve amit a meccsek alkalmával produkál. Nagyon fontos volt, hogy a múlt heti, zágrábi vereség után nyerjünk, de ezzel még nincs vége. Az elkövetkezendőkben is ugyanekkora elhivatottságra, valamint erőfeszítésekre lesz szükségünk, hogy hasonló győzelmeket szerezzünk.”

Az NK Osijek a tabellán ezzel beérte az egy találkozóval kevesebbet játszó, amúgy listavezető Dinamo Zagrebet, a zágrábiak Hajduk elleni spliti rangadója a hazaiak koronavírusos esetei miatt maradt el. Az eszékiek legközelebb az NK Varazdin otthonában lép pályára – pénteken.

P. L.

PERCRŐL PERCRE

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Mellé, Pilj beadását Erceg tízről a bal alsó mellé pazarolja ballal!

90+3. perc Domagoj Pavicic kap még sárga lapot a végre, csak hogy legyen ilyen is.

Csak két perc a ráadás! De nem, ezt később 5-re változtatja a stáb.

89. perc Mezőnyharc, helyzetek nélkül.

A VAR szerint sem volt ez büntetőt érő eset.

82. perc Jurcevic bal oldali beadása után elesik az ötös előtt Mierez, Arsenic értő ölelésében... tovább!

80. perc Silva és Kleinheisler le, Mario Jurcevic és Marin Pilj be az eszékieknél.

79. perc Az Ajax-nevelés Muric megindul a balon, szereli szépen Loncar, a kornert Silva mellől hétről nagyon a léc fölé fejeli Menalo. A Dinamo Zagreb kölcsönjátékosa.

77. perc Andrijasevic és Tomecak le, Robert Muric és Domagoj Pavicic a pályán a vendégeknél.

72. perc Andrija Vukcevic le, Daniel Stefulj be, az ék Kulenovicot meg Luka Menalo váltja a vendégeknél.

71. perc Bohar elfáradt, Ante Erceg váltja őt.

69. PERC KETTŐ NULLA, RAMON MIEREZ, KI MÁS? Egy kósza Skoric-ívelést elvét Nevistic kapus a 16-oson, nem lövi el, nem is passzol, csak mellel maga elé veszi, a légiós köszöni szépen, fejjel szereli, és a 16-osról jobbal az üres kapu közepébe passzol. Laposan: 2–0!

68. perc Kulenovic 12-ről nem sokkal fejel a hazai kapu mellé, Tomacek beadását követően.

63. perc Tomecak jobb oldali beadása a támadókat megelőző Ivusic kapusé.

A Norwich City adta kölcsön őt ide a hónap elején.

Drmic 32-szeres svájci válogatott, nagy tornákról ismerős a neve! Öt éve a Mönchengladbach még tízmillió eurót adott érte, a Leverkusen egy évvel azelőtt 6.8-ért vette az őt 2013-ban 2.2 millióért megszerző 1. FC Nürnbergtől.

59. perc Josip Drmic be, S. Loncar le a vendégeknél, középpályás helyett támadó.

Jugovic az Eszék neveltje, de 2013-ban 65 ezer euróért megvette őt innen a HNK, Eszékre már Dél-Koreából tért vissza a mosta 31 esztendős játékos.

56. perc Skoric fejel hétről a kapu közepébe, de les. Les? VAR! Les.

52. perc Helyzet, Bohar jobb oldali beadását Mierez jobbal 14-ről kapura teszi, a labda fennakad az ötösön álló Galovic két lába között, majd Silva jobb oldali beadását Kleinheisler jobbal a bal alsó mellé pörheti hét méterről, középről!

49. perc Silvát le akarja talpalni Mudrazija, de ő kap olyat, hogy ápolni kell.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A TELJES INTERJÚ GYURCSÓVAL ITT!

– Február elején lépett pályára utoljára a Hajdukban, éppen az Eszék ellen, amely kettő-nullás győzelmet aratott. Akkor már tudta, hogy ott folytatja?
– Nem tudtam. Néhány napja jött a lehetőség, február elején még nem volt szó róla.

– Máshonnan is kapott ajánlatot?
– Volt több helyről érdeklődés, és nyilatkozhatnék én is úgy, mint más játékosok, hogy volt öt lehetőségem, csak ez nem igaz. Örülök, hogy a téli átigazolási időszak végére beugrott ez az esély, nem ismeretlen helyre kerülök. Ellenfélként játszottam már Eszéken, ismerem a játékosokat és a vezetőedzőt is.

– Kleinheisler László véleményét kikérte?
– Nem beszéltem vele a hivatalos bejelentésig, miután pont került az ügy végére, akkor kerestem meg. Örül, hogy együtt játszhatunk. Egyébként Lacikával már utánpótláskorunk óta ismerjük egymást, együtt nevelkedtünk a Puskás Akadémián, a Vidiben csapattársak is voltunk, úgyhogy nem kell bemutatkozunk egymásnak.

– Említette, hogy a nyári Európa-bajnokság lebeg a szeme előtt, beszélt a klubváltásról Marco Rossi szövetségi kapitánnyal?
– Kedd reggel felhívtam, azt szerettem volna, ha tőlem tudja meg, hogy csapatot váltottam. Kikértem a véleményét, de csak megerősített abban, hogy jól döntöttem. Elmondta, Eszéken több játéklehetőségem lesz a tavasszal, ami a válogatott szempontjából jó, és csak rajtam múlik, hogyan teljesítek a pályán.

– Nagy csalódásként élné meg, ha kimaradna az Eb-keretből?
– Egyértelműen. Csak az Eb-szereplés lebeg a szemem előtt. Kétezertizenhatban az utolsó pillanatban kimaradtam a franciaországi keretből, most minden erőmmel azon leszek, hogy ott legyek a kontinensviadalon. Pályára léphettem a válogatott legutóbbi két Nemzetek Ligája-mérkőzésén, próbáltam megmutatni akkor is, mennyit jelent nekem a csapat. A lehető legjobbkor jött az Eszék ajánlata, itt a bajnoki címért harcolunk a szezon hátralévő részében.

– Három idényt játszott Lengyelországban, a magyar válogatott márciusban a lengyelekkel kezdi a vb-selejtezőt. Beszélt valakivel a régi ismerősök közül a meccs­ről?
– Abból a csapatból csak a külföldiekkel tartom a kapcsolatot, lengyelekkel nem. A nemrégiben lengyel szövetségi kapitánynak kinevezett Paulo Sousa irányítása alatt játszottam a Vidiben, megjártuk az Európa-liga csoportkörét is, szép időszak volt.

– Kétszer nyert magyar bajnokságot a Videotonnal, ám most nem a legszebb korszakukat élik a fehérváriak. Miként látja korábbi klubja helyzetét?
– Kívülállóként nem tisztességes véleményt formálni, de most már túl nagy a pontkülönbség a Ferencvároshoz képest. A bajnokságnak is jót tenne, ha kiélezettebb lenne a verseny a zöld-fehérekkel a bajnoki címért.

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból
Mario Gavranovic 8
Antonio Colak 6
Petar Bockaj 6
Franko Andrijasevic 6
Ahmad Sharbini 4


Egy kis örökmérleg:
94 mérkőzés, 33 eszéki és 38 rijekai sikerrel, 109, ill. 127 rúgott góllal.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Bohar átfut a jobbra, beadását Mirez a bal alsó mellé gyötri hétről.

Két perc a ráadás.

44. perc Mierez jobb oldali beadását az utolsó pillanatban elrúgja az ötös bal sarka és az érkező, gólra éhes Bohar elől Tomacek.

Érdekes: Nevistic kapus az Eszék neveltje, öt éve ment át az ifitől a HNK-hoz, ingyen. A 195 centiméteres kapust a Dinamo Zagreb a télen 3 millió euróért megvette... de kölcsönadta ugyanoda.

Az argentin U20-as válogatott kerettag Mierez a Deportivo Alavés kölcsönjátékosa, 20 meccsen 14 gólt lőtt. A spanyol csapat a Tigrétől anno 2.23 millió euróért vette, és a Tigre előtte 250 ezer euróért kölcsönadta őt a horvát Istra együttesének.

40. perc Bohar emel a 16-osra, Mierez elől mellel ment a vendégkapus, Nevistic!

35. perc Kleinheisler jobb oldali beadását elfejeli Mirez elől középen Escoval, majd Jugovic jobb oldali sarokrúgása után ment S. Loncar a hazaiak egy szem éke elől.

Az apja, Stjepan Andrijasevic ötszörös horvát válogatott volt, 1992-ben mutatkozott be a nemzeti csapatban, játszott a Hajduk Splitben, a Monacóban, a Celta Vigóban és a Rayo Vallecanóban is!

Andrijasevic háromszoros válogatott, inkább karmester, mint ék, a Gent 4.25 millióért vette, de kölcsönadta az eladónak még 2019-ben.

33. perc Skoric elesik, Andrijasevic megindulna a felezőnél, de jő egy bodicsekkel Jugovic.

Per pillanat 2. az Eszék a tabellán, 4. a Rijeka.

31. perc Kleinheisler az ötösre passzol Mierez elé, de közbelép szépen az utolsó pillanatban Galovic.

26. perc Cerin jó húszról nem sokkal lő jobbal a kapu mellé.

25. PERC VEZET AZ ESZÉK! Jugovic jobb oldali szögletét kapura fejeli az ötös előteréből, kissé balról, nyolc méterről, Skoric, a középre tartó labdát RAMÓN MIEREZ közelről, két lépésről, középről a bal felső sarokba fejeli. 1–0!

23. perc Kleinheisler jobbal a sorfalba vág egy 23 méterről járó szabadrúgást.

22. perc S. Loncar emel remekül Kulenovic elé, de szépen kifut a kapujából Ivusic.

19. perc Helyzet, de Kleinheisler hat méterről a kapus ölébe fejeli a Silva indította D. Loncar jobb oldali beadását.

13. perc Jugovic menti szépen a rövid sarok elől Cerin balról érkező, jobblábas kornerét. A kapura ment volna a labda.

12. perc Petar Brlek le, Vedran Jugovic be a hazaiaknál. Sérülés.

7. perc Andrijasevic tálal remekül S,. Loncar elé, aki 17-ről jobbal azonnal lő, szemben a kapussal, de a bal alsó előtt véd szépen a hazai kapus.

5. perc KAPUFA! Silva most a középpályán szerepel, jobbal bead szépen, a labda átszáll Mierez fölött, de így jó Milosnak, aki hét méterről a jobb oldali kapufára fejel. A kipattanó Mirezé lehetne, de elfut a labda előtt, nem erre számított ugyanis.

3. perc Kleinheisler emel távolról szépen Mirez elé, de jő a hazai kapus. Kirúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Gyurcsót nem nevezték ma még.

Süt a nap, plusz 9 Celsius-fok, a hazaiak kék-fehér mezben a kék nadrágba, a vendégek bordóban.

„Vasárnapi ellenfelünk minőségi csapat, bármelyik vetélytársát le tudja győzni. Minden téren kiválóan kell teljesítenünk ahhoz, hogy felülkerekedjünk” – mondta Nenad Bjelica, az Osijek 49 éves vezetőedzője a hivatalos klubhonlapnak.

A bajnokaspiránsra a kötelező győzelem terhe nehezedik, ami annak fényében súlyos nyomás,
hogy a zágrábi éllovastól három ponttal leszakadó csapathoz a negyedik helyezett látogat. A rangadó esélyese ettől még az Osijek, amely elképesztő hazai sorozatot fut 2020. szeptember 12. óta: egymást követő kilenc bajnokiját megnyerte pályaválasztóként, a remek széria ráadásul éppen a Rijeka elleni 3–0-s sikerrel kezdődött.

A Rijeka ellen folytatná kiváló hazai sorozatát a bajnokaspiráns NK Osijek. Nincs idő bosszankodni a Dinamo Zagreb elleni múlt heti vereség után, az NK Osijekre ugyanis újabb kemény mérkőzés vár: vasárnap fogadja a tavaly ősszel az Európa-liga csoportkörében szereplő HNK Rijekát. Márpedig ha a Kleinheisler Lászlót és Gyurcsó Ádámot alkalmazó eszéki együttesnél komolyan gondolják a klub fennállása első horvát bajnoki címének megszerzését, nem fér bele az újabb pontvesztés.

A Nemzetek Ligájában a törökök ellen pályán volt Gyurcsó Ádám is


– Ez nem hangzik jól.
– Egy ekkora csapatnál óriási az elvárás, az eredmények viszont nem jöttek az utóbbi időben, ezért is történhetett meg, hogy már négy edző irányított az évadban, és sajnos történtek furcsaságok a klubnál. Azt kívánom, hogy legyen sikeres a jövője, egyenesedjen ki. Nekem most az a legfontosabb, hogy ott legyek a válogatottban a nyári Európa-bajnokságon, és ahhoz, hogy bekerüljek a keretbe, minél többet kell játszanom.

– Erre ön?
– Dolgoztam keményen, hogy profi játékosként a lehető legtöbbet hozzam ki ebből a szituációból. A mostani a negyedik edző, aki ebben az idényben irányítja a Hajdukot, én mindegyiknél játszottam, úgy érzem, rá is szolgáltam. Az ősszel végig a pályán voltam, jól is ment a játék. Amikor pályára léptem, mindent megtettem a Hajdukért. Miután kinevezték az olasz Paolo Tramezzanit vezetőedzőnek, megbeszéltünk minden részletet, elmondta, hogy nem számolhat velem száz százalékig, mivel legkésőbb az idény végén távozom. Nincs bennem harag, normális kapcsolatot alakítottunk ki annak ellenére, hogy rövid ideje ismertük egymást, tudom, hogy ennek nem szakmai okai vannak.

– Mi az oka, hogy ezt mondták?
– Az ősszel új elnök érkezett a Hajduk Splithez, aki azt mondta, akinek 2021 nyarán lejáró szerződése van, és nem ajánlanak újat vagy nem hosszabbít, az nem férhet a csapat közelébe a tavasszal.

– Az ősszel az első hat fordulóban három gólt szerzett a Hajduk Splitben, gondolta volna akkor, hogy a télen klubot vált?
– Igen, már az ősszel benne volt a levegőben, hogy új klub után nézek. Miután lejárt a kölcsönszerződésem a Puskás Akadémiánál és visszatértem Splitbe, jelezték, ha lesz olyan ajánlat, amely a klubnak és nekem is megfelelő, elengednek, hosszú távon nem számolnak velem.


– Már Eszéken?
– Még Splitben vagyok – mondta a Nemzeti Sportnak a 29 éves, 20-szoros válogatott Gyurcsó Ádám, aki hétfőn a Hajduktól az NK Osijekhez igazolt. – A családom egyelőre otthon van Magyarországon, én a hétvégén utazom Eszékre.

Az eszékiek további három labdarúgót kénytelenek nélkülözni vasárnap délután: Petar Bockaj eltiltás, Eros Grezda sérülés, a Kínából hazatérő horvát válogatott Ivan Santini pedig a még le nem zárt átigazolási folyamata miatt nem játszhat.

A szlavóniai klubhoz a hét elején Gyurcsó Ádám személyében újabb magyar válogatott futballista csatlakozott, bemutatkozása viszont még várat magára, a játékos ugyanis egyelőre karanténban van, és a csapattól kapott egyéni edzésterv alapján az otthonában készül – a február 26-i, Varazdin elleni meccsen viszont már pályára léphet.

A második helyen álló NK Osijek a horvát élvonal előző heti csúcsrangadóján Zágrábban 1–0-s vereséget szenvedett a listavezető Dinamótól. Az eszékiek vezetőedzője,Nenad Bjelica szerint ezzel a mérkőzéssel már nem érdemes foglalkozniuk, hiszen a gárdára újabb erőpróba vár.

Rangadó vár vasárnap délután az NK Osijekre a horvát labdarúgó-bajnokság 22. fordulójában, Nenad Bjelica gárdája a negyedik helyen álló HNK Rijekát fogadja.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ESZÉK–RIJEKA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik