Václav Sverkos öröme érthető, három pontot szállított a cseheknek
Fotó: Reuters
Václav Sverkos öröme érthető, három pontot szállított a cseheknek

Nagy meglepetésre a vendégeknél nem kapott helyet a kezdőcsapatban a négy évvel ezelőtti torna gólkirálya, Milan Baros, Karol Brückner szövetségi kapitány ugyanis a kispadon hagyta a legutóbb a Portsmouth-ban szereplő támadót.

Ennek meg is lett az eredménye: a csehek alig jelentettek veszélyt a Daniel Benaglio őrizte svájci kapura az első félidőben. Igaz, a svájciak sem költöztek be Peter Cech territóriumára, de legalább néha megtornáztatták a Chelsea és a cseh válogatott kapuját védő rögbisisakost.

Az első félidő leglátványosabb jelenete is a csehek kapuja előtt zajlott, Alexander Frei távoli löketét ütötte ki Cech. A svájci válogatott történelmének leggólerősebb játékosa – 59 meccsen 35 gólt szerzett – aztán az első félidő vége előtt röviddel megsérült, és egy nagy jegestömlővel a térdén, könnyek között támogatták az öltözőbe.

Ez komoly érvágás volt a hazaiaknak, hiszen az első félidő nagy részét annak köszönhetően tudták uralni, hogy a Borussia Dortmund támadója a csatársorból a középpályára lépett vissza, így létszámfölénybe kerültek a svájciak.

A második játékrészre a rutinos Hakan Yakin érkezett Frei helyére, és ez a csere minőségi változást hozott, hiszen a török származású irányító hamar elmondhatta magáról, elődjénél veszélyesebb volt a kapura.

A csehek nem tudtak mit kezdeni a hazai közönség támogatását élvező svájciakkal, ellenakcióik rendre elhaltak a helvétek tizenhatosa előtt. A 70. percben aztán kiderült, hogy a futball örök törvényei az Európa-bajnokság idején is igaznak bizonyulnak.

Egy szögletet követően Rosetti játékvezető kiválóan alkalmazta a lesszabályt, és tovább engedte a játékot, így a negyedórával korábban csereként beálló Václav Sverkos megszerezte a vezetést a cseheknek!

Köbi Kuhn svájci kapitány azonnal reagált is, és pályára küldte az Eb-k történetének legifjabb gólszerzőjét, Johan Vonlanthent, aki hamar begyűjtött egy sárgát, majd öt perc múlva majdnem egyenlített – lövése a kapufán csattant.

Az eredmény az utolsó tíz percben már nem változott, pedig a hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, ám végül a csehek 1–0-ra győztek. Ezzel besöpörték a három pontot és a csoportmeccsek során a győzelemért járó egymillió eurót is.

Kattintson ide, avagy a képre a mérkőzés online közvetítésének megtekintéséhez!

EURO 2008, A–CSOPORT

1. FORDULÓ
SVÁJC–CSEHORSZÁG 0–1 (0–1)
SVÁJC–CSEHORSZÁG 0–1

Helyszín: Bázel, St. Jakob Park
Nézőszám: 42 000
Játékvezető: Roberto Rosetti
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno

A KEZDŐCSAPATOK
SVÁJC CSEHORSZÁG
Diego Benaglio Petr Cech
Philippe Senderos Zdenek Grygera
Patrick Müller David Rozehnal
Ludovic Magnin Tomás Ujfalusi
Gelson Fernandes David Jarolim
Gökhan Inler Marek Jankulovski
Stephan Lichtsteiner Jaroslav Plasil
Tranquillo Barnetta Jan Polák
Valon Behrami Tomás Galásek
Marco Streller Jan Koller
Alexander Frei Libor Sionko
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Jakob Kuhn Karol Brückner

Gólszerző(k): Václav Sverkos (70.)
Cserék: Valon Behrami h. Eren Derdiyok (83.), Stephan Lichtsteiner h. Johan Vonlanthen (75.), Alexander Frei h. Hakan Yakin (46.), Libor Sionko h. Stanislav Vlcek (82.), Jan Koller h. Václav Sverkos (56.), David Jarolím h. Radoslav Kovác (87.)
Sárga lap: Tranquillo Barnetta (95.), Ludovic Magnin (54.), Johan Vonlanthen (76.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

CSAPAT M Gy D V Rg Kg P
Csehország 1 1 0 0 1 0 3
Svájc 1 0 0 1 0 1 0
Törökország 0 0 0 0 0 0 0
Portugália 0 0 0 0 0 0 0

SVERKOS MEGSZERZI AZ EB ÉS A MÉRKŐZÉS ELSŐ GÓLJÁT