Világbajnokság: az MLSZ is ellenzi a kétévenkénti rendezést

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.09.20. 14:40
null
A FIFA tervei szerint a jövőben kétévente emelhetnék magasba a vb-győztesnek járó trófeát (Fotó: AFP)
„A labdarúgás elmúlt évtizedeiben a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok – a páros esztendőkben egymástól kétévente megtartva –, évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek” – jelentette ki a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége, amely aggodalommal követi a nemzetközi szövetség (FIFA) által közzétett, kétévenkénti vb-rendezésről szóló terv esetleges megvalósulásáról szóló információkat.

 

„Az UEFA-t támogatja az MLSZ a világbajnoki rendezés kérdésében” – szögezi le az mlsz.hu-n megjelent közlemény.

Mint beszámoltunk róla, a nemzetközi szövetség hétfőn bejelentette, videokonferenciát hív össze jövő csütörtökre, hogy a kétévenkénti rendezésről egyeztessenek. A francia Arséne Wenger által vezetett technikai bizottság szeptember 9-én hozta nyilvánosságra hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint 2026-tól kétévente kellene világbajnokságot rendezni. Az európai bajnokságok és klubok, valamint az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt és az éljátékosok túlterheltek. Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Aleksander Ceferin többször kijelentette, nem támogatja az elképzelést.

„Közép-európai országként– másokhoz hasonlóan– azért tartja most szükségesnek a fentiek kinyilatkoztatását a magyar szövetség, mert érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a FIFA vezető személyei hetek óta teljes közömbösséget mutatnak, teljességgel figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akikről a kérdés szól, akik nélkül a verseny nem létezhet. Erősen kifogásolható továbbá, hogy a sportdiplomáciában teljesen szokatlan módon az előterjesztés részletei a döntéshozók előtt máig ismeretlenek, a FIFA tagállamai, a konföderációk és még a FIFA-tanács tagjai sem kaptak tájékoztatást, ugyanakkor a FIFA elindította globális kommunikációját. Végezetül a fair play szellemében több mint megkérdőjelezhető módszer a játékosmúltjukkal méltán nagy tiszteletet kivívott, az aktív labdarúgástól visszavonult játékosok felhasználása a FIFA önösnek látszó szándéka érdekében.”

Az MLSZ közleménye szerint az elnökségnek meggyőződése, hogy a jelenlegi versenynaptár, a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok – a páros esztendőkben egymástól kétévente megtartva –, évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek.

„Eközben a hazai bajnokságok és nemzetközi klubtornák is kiteljesedtek, optimálisan kihasználva a naptári adottságokat. Meggyőződésünk, hogy egyedül a jelenlegi forma tudja biztosítani valamennyi kontinens nemzeti válogatottjai számára, hogy a legrangosabb világversenyen bizonyítsák tudásukat, a játékosok és klubjaik, az évtizedek alatt felhalmozott értékek sérelme nélkül.”

A közlemény kiemeli, miközben a stabil pénzügyi háttér megteremtése, a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont.

„Egyetlen felelős szövetség sem járulhat hozzá olyan versenynaptárhoz, amely ezt kockáztatja, és az egészségesnél nagyobb mértékű terhelésre kötelezi a labdarúgás legfontosabb résztvevőit. A négyévente rendezett Eb, illetve vb ritmusa bevett gyakorlat továbbá a szurkolók számára is, ezzel összefüggésben egy ilyen rendszerességű, kétévente rendezett világbajnokság az európai szövetségek és az UEFA hosszabb távú partneri szerződéseit is nagymértékben kockáztatná.”

Az MLSZ a többi között a német, a portugál és a török szövetséghez csatlakozott állásfoglalásával. A testület hangsúlyozza, minden erejével támogatja az Európai Labdarúgó-szövetség törekvését, hogy a négyévenkénti FIFA-világbajnoki rendezések ciklusát tartsa meg.

„Európában az összes érintett aktív szereplő, a játékosok, klubok, nemzeti szövetségek és az UEFA páratlan egységben, alapos indoklással elutasítják a javaslatot” – olvasható az mlsz.hu-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik