Videó: amikor Sebők Vilmos beírta magát a válogatott rekordjainak könyvébe

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.07.28. 08:03
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. A dátum 1999. március 27., a helyszín az Üllői út, a fókuszban Sebők Vilmos.

A magyar labdarúgó-válogatott történetének legeredményesebb védője Sebők Vilmos, aki 52-szer ölthette magára a nemzeti mezt 1996 és 2006 között és 9 alkalommal talált be a kapuba – előtte kizárólag támadók és középpályások (fedezetek) vannak. Sebők tart még egy válogatott rekordot, s erre emlékezünk vissza: ő az egyetlen védő a magyar nemzeti együttesben, aki egy mérkőzésen háromszor talált a kapuba.

A Bicskei Bertalan irányította válogatott 1999. március 27-én Liechtensteint fogadta az Üllői úton, s mindenki papírforma-győzelemre számított. Az is lett: Sebők József nyitotta meg a gólok sorát, majd jött kétszer Sebők Vilmos, egyszer Illés Béla, és amikor a 86. percben a magyar csapat tizenegyeshez jutott, Sebők Vilmos kapta meg a lehetőséget a triplázásra. Nem is hibázott – egyébként is magabiztos büntetőrúgónak számított, a válogatottban négyszer talált be tizenegyesből. Ötször is beköszönhetett volna, ám utolsó válogatott mérkőzésén, Új-Zéland ellen hibázott. Liechtenstein elleni gólja beállította az 5–0-s végeredményt.

Persze ehhez az is kellett, hogy Sebők beszéljen Illés Bélával.

„Természetesen nagyon örülök, hogy sikerült három gólt szereznem, ez legutóbb serdülőkoromban, az MTK elleni egyik mérkőzésen sikerült. Illés Béla és Somogyi József volt rajtam kívül kijelölve a rúgásra, s amikor a bíró megadta a büntetőt, szóltam Bélának: hadd rúgjam én, hadd legyek háromgólos. Rendesek voltak a srácok, hagyták, hogy elvégezzem a büntetőt. Hallottam, hogy a közönség Király nevét skandálja, de szerintem Bicskei kapitány nem engedte volna, hogy Gábor rúgja a tizenegyest” – emlékezett vissza a történtekre a mérkőzés után a középhátvéd lapunknak.

Az elmúlt 31 évben csak három védő tudott Sebőkön kívül legalább két gólt szerezni egy mérkőzésen a magyar válogatottban: Pintér Attila (1989, Magyarország–Spanyolország 2–2), Lőrincz Emil (1991, Spanyolország–Magyarország 2–4) és Willi Orbán (2019, Azerbajdzsán–Magyarország 1–3).

Sebők Vilmos gólöröme harmadik találata után a Nemzeti Sport 1999. március 29-i címlapján
Sebők Vilmos gólöröme harmadik találata után a Nemzeti Sport 1999. március 29-i címlapján
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik