Videó: amikor Huszti bődületes gólt lőtt a legendás skót stadionban

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 09:48
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Irány 2004 és egy óriási Huszti Szabolcs-bomba Glasgow-ban!

A magyar labdarúgó-válogatottnak igencsak eseménydús és vegyes eredményekkel teli 2004-es éve volt: Lothar Matthäus szövetségi kapitánysága alatt ugyanúgy szerepelt a mérkőzések között egészen meglepő diadal Németországban (2–0 Torghelle Sándor duplájával), mint vereség Kínában. A nemzeti csapat 2004. augusztus 18-án már kilencedik azévi mérkőzését játszotta, az ellenfél Skócia volt a Hampden Parkban.

A Guardian tudósítása szerint a legendás skót stadion már a mérkőzés vége előtt kiürült és a helyi szurkolók füttyel búcsúztatták csapatukat, melyet a magyar válogatott magabiztosan, 3–0-ra múlt felül. A Berti Vogts – világbajnok ült tehát mindkét kispadon – vezette skót válogatott 1973 óta (0–5 Anglia ellen, avagy a „Valentin-napi mészárlás”) nem szenvedett ilyen súlyos vereséget hazai pályán.

A 2019–2020-as idény végén visszavonult Huszti Szabolcs volt a mérkőzés legjobbja: két gólt szerzett – ez volt az egyetlen alkalom, hogy duplázni tudott a válogatottban –, második találata pedig alighanem karrierje egyik legszebbje volt, a skót válogatottban aznap este bemutatkozó, 19 éves David Marshall „hozzá sem tudott szagolni” a távoli, kapufás bombához. A skótok ekkoriban el voltak átkozva a Hampdenben, legalábbis felkészülési mérkőzéseken: 1996 óta nem tudtak „barátságos” meccset nyerni nemzeti stadionjukban.

Huszti Szabolcs útjára indítja a „rakétát” (Fotó: AFP)
Huszti Szabolcs útjára indítja a „rakétát” (Fotó: AFP)

Bármilyen remek is volt a győzelem, az a ritka eset fordult elő, hogy ezzel is csak a másnapi Nemzeti Sport 19. oldalára szorult a labdarúgó-válogatott, hiszen az athéni olimpia is ekkor zajlott és a címlapra az akkor 15 éves Gyurta Dániel került bravúros ötkarikás ezüstérmével.

Mindmáig ez volt válogatottunk legutóbbi látogatása Skóciában és második győzelme – az elsőt 1954-ben még az Aranycsapat aratta (2:4). Ha már Hampden és a magyar kapcsolat: 1960. május 18-án Puskás Ferenc egyedülálló módon négy gólt szerzett a 7:3-ra végződött Real Madrid–Eintracht Frankfurt

Huszti ezen a mérkőzésen szerezte meg második és harmadik gólját nemzeti mezben, végül 51 mérkőzéssel és 7 góllal zárta válogatott karrierjét 2010-ben (lemondta a szereplést), tíz évvel a nem rég bejelentett visszavonulása előtt.

Huszti gólöröme (Fotó: AFP)
Huszti gólöröme (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik