Videó: amikor Détáriék tétmeccsen, idegenben verték meg Van Bastenéket

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 07:35
Június 15-én, kedden 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza bemutatkozó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on tovább folytatjuk múltidézésünket, „Amikor” sorozatunkban ezúttal a kedden felelevenített,  1961-es rotterdami sikert követő újabb hollandok elleni, idegenbeli diadalt  idézzük fel, nevezetesen azt, amikor Détári Lajosék az 1984-es világbajnoki selejtezőn a Marco Van Bastennel, Ruud Gullittal, Frank Rijkaarddal felálló, 1988-ban Európa-bajnok oranje ellen tudtak nyerni.

Az 1986-os mexikói világbajnokság előtt került a magyar labdarúgó-válogatott egy selejtező csoportba az akkor kétszeres vb-ezüstérmes (1974, 1978) és Európa-bajnoki harmadik (1976) hollandokkal.

1984 nyarán kirobbant itthon a bundabotrány, ám Mezey György szövetségi kapitánynak sikerült kijárnia, hogy a válogatott két alapemberének, a honvédos Nagy Antalnak és Varga Józsefnek az eltiltását felfüggesszék, így mindkettejükkel számolhatott a selejtezőkön. Az osztrákok népstadionbeli legyőzése – Nyilasiék 0–1-ről fordítottak 3–1-re – után a második meccsét az oranje ellen Rotterdamban játszotta a bajnok Bp. Honvédra épített magyar együttes.

A hollandoknál éppen generációváltás zajlott: a korábbi nagy csapatuk már kiöregedett, a négy év múlva, 1988-ban Európa-bajnok együttesük pedig még csak formálódott. Igaz, öten közülük – Hans van Breukelen, Frank Rijkaard, a két későbbi aranylabdás, Ruud Gullit, illetve a háromszoros győztes Marco van Basten és a későbbi magyar szövetségi kapitány Erwin Koeman – már akkor, a mieink ellen is ott voltak a pályán. A hazaiak magabiztosan várták a mérkőzést és többgólos győzelemre számítottak.

A magyar csapatot azonban nem zavarta meg, hogy narancsmezesek Wim Kieft fejesével hamar vezetéshez jutottak, tovább játszották a letámadásos játékukat, ami nem ízlett a házigazdáknak. Détári Lajos első gólját lőtte a válogatottban, majd a szünet után Esterházy Márton pimasz, ütemtelen pöckölésének köszönhetően már itt volt az előny. Sőt, ha a hajrában Varga „Kacsa” nem lövi fölé a tizenegyest, nagyobb különbségű is lehetett volna a magyar siker. A mieink így végül 2–1-re nyertek Hollandiában a házigazdák ellen.

Ez volt Mezey György válogatottjának első olyan diadala, amelyre már Európa is felkapta a fejét. Nem véletlen, hogy Szepesi György, az MLSZ elnöke a meccs után örömében ruhástól fürdött meg a rotterdami szálloda medencéjében.

Pedig akkor még nem sejthette, hogy mind a mai napig ez lesz a magyar válogatott utolsó sikere a narancsmezesek ellen...

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik