Videó: amikor Détári Lajos pazar gólt lőtt szabadrúgásból a lengyeleknek

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 12:32
A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Ezúttal egészen 1987-ig megyünk vissza az időben, és felidézzük Détári Lajos lengyeleknek lőtt pazar szabadrúgásgólját.

1987. május 17-én játszottuk az egyik legemlékezetesebb mérkőzésünket a lengyelekkel. A Népstadionban rendezett Eb-selejtezőn kétszer is vezetést szereztek a vendégek, ám 5–3-ra nyert a magyar válogatott. A győzelemben főszerepet vállalt Détári Lajos, aki mind az öt magyar gólban benne volt – a 62. percben büntetőből talált a kapuba, majd a 76. percben remek gólt szerzett szabadrúgásból.

A mérkőzés összefoglalója (Détári Lajos szabadrúgásgólja 3:00-tól)

A Népsport így örökítette meg a legendás gólt: „Az első próbálkozásnál a kéttagú sorfalról lepattant a labda, ám Prokop játékvezető, nagyon helyesen – miután a sorfal nem állt kilenc méterre a labdától – újra elvégeztette a szabadrúgást.És Détári – csakúgy, mint az előbb – jobbal egyből kapura csavarta a labdát. Mesteri lövése nyomán a magasan szálló labda a jobb kapufánál helyezkedő Wandzik fölött a bal felső sarokba vágódott.”

„A második gólomat annak köszönhettem, hogy a játékvezető visszarendelte a szabadrúgást mondta lapunknak közvetlenül a mérkőzés után a Bp. Honvéd középpályása. – Először ugyanis a rövid sarkot céloztam meg, ezért a kapus az ismétléskor oda helyezkedett.Gondoltam, megpróbálom most a másik sarokba rúgni a labdát.Sikerült. Szerintem egy játékos pályafutása során csak egyszer tud ilyen gólt szerezni.”

A nemzeti csapatban 13 gólig jutó Détári Lajos 61 válogatott mérkőzése közülez volt az egyetlen, amelyiken egynél többször talált a kapuba.

EB-SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 5–3 (1–1)
1987. május 17., Budapest,
Népstadion,15 000néző
MAGYARORSZÁG:Gáspár József – Farkas Tibor, Híres Gábor, Szalai Attila – Rostás Sándor (Kékesi Rezső, 46.), Garaba Imre, Détári Lajos, Péter Zoltán (Preszeller Tamás, 69.) – Kiprich József, Vincze István, Szekeres József.Szövetségi kapitány:Verebes József
Gólszerző:Vincze I. (39.), Détári (62., 76. – az elsőt 11-esből), Péter (66.), Preszeller (83.), ill. Marciniak (27.), W. Smolarek (52.), Wójcicki (80.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik